ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Pääkaupunkiseudun kirjastojen asiakasrekisteri huomioi sukupuolisen moninaisuuden

Sami Mollgren • 08.03.2017 20:44 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Ainakin Kallion kirjastossa Helsingissä on sateenkaarihylly.
Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko Helmet on ottanut asiakasrekisterissään miehen ja naisen ohella käyttöön sukupuolivaihtoehdon "muu".

- Tällä tavoin myös niiden asiakkaiden, jotka eivät koe itseään mieheksi tai naiseksi, sukupuolen itsemäärittelyä kunnioitetaan, kerrotaan kirjastoista.

Sukupuolivaihtoehtojen lisääminen on osa Helmet-kirjastojen työtä palveluiden yhdenvertaisuuden parantamiseksi. Toive uuden sukupuolikategorian käyttöönottoon tuli kirjastojen mukaan asiakkailta.

Uusi asiakas voi ilmoittaa sukupuolensa kirjastokorttia hankkiessaan rekisteröintikaavakkeella. Kaavakkeen voi täyttää verkossa omalla laitteella jo ennen kirjastoon tuloa tai kirjaston tietokoneella.

Nykyinen asiakas, joka haluaa päivittää sukupuolitietonsa kirjaston asiakasrekisteriin, voi tehdä sen missä tahansa Helmet-kirjastossa. Kirjastokorttia hakiessa ja asiakastietoja muuttaessa pitää esittää henkilöllisyystodistus.

Pääkaupunkiseudulla kirjastot ovat muutenkin ottaneet huomioon hlbti-vähemmistöjä. Esimerkiksi Helsingin Kallion kirjastossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavalle kirjallisuudelle ja muulle materiaalille luotiin vuonna 2015 oma sateenkaarihylly.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ihan kiva. Mutta miksi ylipäätänsä kirjaston pitää tallentaa asiakasrekisteriinsä asiakkaan sukupuoli? Sillä asialla ei ole mitään tekemistä lainaamisen ja muun kirjastossa asioinnin kanssa. Taas yksi esimerkki henkilötietolain rikkomisesta, turhan tiedon keräämisestä.
  huuhaa (ei rekisteröitynyt) • 09.03.2017 10:01
Mihin kirjasto tarvitsee tietoa asiakkaan sukupuolesta?
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 09.03.2017 16:03
Kirjaston asiakkaan sukupuoli ei kuulu kirjastolle. kirjastopalvelulla ja asiakkaan sukupuolella ei ole mitään tekemistä keskenään. Elääkö kirjasto edelleen 1950-lukua?
  salty Dog (ei rekisteröitynyt) • 12.03.2017 00:05
Kannattaa huomata myös, että tietoa sukupuolta ei ole pakko ilmoittaa kirjastolle lainkaan.

Meistä kerätään tietoa monella tavalla. Niitä yhdistelemällä saattaa syntyä varsin paljastava kuva elämästämme. Kannattaa siis olla tarkkana mitä tietoja missäkin yhteydessä tiedustellaan ja kuinka niihin vastataan.

Tilasin eräästä yrityksestä isohkon erän pyykinpesupulveria. Jos aikoo rekisteröityä heidän asiakkaakseen, on ilmoitettava koko henkilötunnus. Tunnushan paljastaa oitis järjestelmässä käytetyn binaarisen sukupuolen: nainen taikka mies. Toki tilaaminen kertomassani tapauksessa käy yksinkertaisemmin vain maksamalla pankin kautta.

Yritys pitää siis asiakasrekisteriä. Siitä on oltava lain mukainen rekisteriseloste. Aion pyytää heiltä selosteen ja tiedustella sen lisäksi mihin tarkoitukseen he keräävät ihmisten henkilötunnuksia.

Kerta toisensa jälkeen rekisteriselosteen saaminen on jostakin kumman syystä hyvin hidasta. Joskus sellainen tulee vasta huomautuksen jälkeen.

Olen pitänyt tapanani käyttää noihin epämääräisiksi arvelemiini tarkoituksiin itse rakentamaani henkilötunnusta, siis feikki-sellaista. Ideana on se, että tunnus menee ohjelmiston oikeellisuustarkistuksen läpi. Kannattaa antaa ikä suunnilleen oikeana. Annoin itse keksimäni henkilötunnuksen kerran jollekin sivustolle. Ikäni oli muka pikkulapsen. Sivustolla tuli oitis melkoisia ikärajoituksia tietoon, jota olisin kuitenkin tarvinnut.

Virallisissa yhteyksissä keksittyä henkilötunnusta ei tietenkään saa käyttää.

Henkilötunnuksen rakentamisohjeet löytyvät Wikipediasta. Samoin tietoja henkilötunnuksen käytön rajoituksista.

fi.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 12.03.2017 klo 12:45
  JuhaniV • 12.03.2017 12:43
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy