ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Norjan luterilainen kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja keskiviikkona

Sami Mollgren • 30.01.2017 22:20 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Norjan luterilainen kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen aloittamisen, kun kirkolliskokous maanantaina hyväksyi uuden sukupuolineutraalin vihkikaavan, josta on poistettu sanat "sulhanen" ja "morsian". Uusi vihkikaava tulee käyttöön keskiviikkona ja sitä käytetään rinnan vanhan vihkikaavan kanssa.

Päätöksen puolesta oli 83 ja sitä vastaan 29 edustajaa.

Huhtikuussa 2016 kirkolliskokous asettui tukemaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Tuolloin päätettiin, että samaa sukupuolta olevia pareja varten valmistellaan tarvittavat vihkikaavat.

Vihkimistä vastustavat papit tai muu kirkon henkilökunta saa vapauden olla osallistumatta samaa sukupuolta olevien parien vihkitoimituksiin. Pareilla on kuitenkin oikeus vihkimiseen kotikirkossaan, vaikka paikallinen pappi ei haluaisi suorittaa vihkimistä.

Evankelis-luterilaiseen Norjan kirkkoon kuuluu noin 75 prosenttia maan asukkaista. Virallisesti Norja lakkautti valtionkirkon vuoden 2013 alussa. Norjassa kirkon ylin elin on yleinen kirkolliskokous.

Norjassa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet avioitua vuodesta 2009 lähtien. Samaa sukupuolta olevien parisuhteen on voinut rekisteröidä vuodesta 1993 lukien.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy