ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Moni vanhempi muistaa "Sirkan tanssit"

vaeltaja2006 • 23.04.2013 00:00 • 13 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA • KOTIMAA
Sirkka Vähä-aho syntyi 26.8.1924 Sysmässä hyvin tavanomaiseen maaseudun perheeseen. Lapsena ja nuorena hän oli mukana maatilalla hevosia hoitamassa ja tekemässä maataloustöitä. Keittiö ei kiinnostanut, vaan mieluummin hän oli vaikkapa metsätöissä. Sodan lähestyessä hän liittyi pikkulottiin, ja Sysmässä sota-aikana pikkulotat olivat mukana mm. karjalaisevakkojen muonittamisessa. Oli huolehdittava myös hygieniasta ja täitarkastuksista. Sodan loppuvaiheessa hän tuli Helsinkiin ja hänellä oli pieni vuokrahuone Sörkässä, yhdessä useamman tytön kanssa. Sodan loppukuukaisina hänet määrättiin Tähtitorninmäelle ilmapuolustuksen valvontatehtäviin. Veli oli kaatunut rintamalla vuonna 1939.


Sodan jälkeen Sirkka asui Orimattilassa ja Sysmässä. Vasta 1960-luvulla hän palasi takaisin Helsingin seudulle, ensin Roihuvuoreen ja sitten Sörkkään Kurvin kohdalle. Ammatiltaan Sirkka oli erikoisnahkatyöntekijä, erikoisalana muovisaumaus. Myöhemmin hän toimi työnjohtajana. Tehtiin sadetakkeja, laukkuja, yms.

Kun Psyke ry. sai kerhotilan Kalevankadulta 1970-luvun alussa, Sirkka tuli hyvin pian mukaan toimintaan. Vuoden 1974 alussa Sirkka vetosi 96-lehdessä naisiin., että he rohkeasti lähtisivät mukaan Psyken toimintaan. Ensmmäiset tanssit oli käynnistetty syksyllä 1973. Tansseja oli alkuvuosina kolmessa paikassa: Fleminginkadulla, Katajanokan upseerikerholla ja keskustassa. Ruusulankadun Mercuryssa tanssit alkoivat syksyllä 1976. Ne jatkuivat 1980-luvun loppupuolelle. Sirkka järjesti tansseja myös Lahdessa, Porvoossa, Turussa ja Tampereella. Hän lopetti tanssien järjestämisen vasta, kun Sirkan poika sai vauvan ja Sirkka halusi omistaa tälle aikaansa

Ravintola Mercuryn kakkoskerroksessa "Sirkan tanssit" houkuttelivat viikonloppuisin paljon väkeä maaseudulta Helsinkiin juhlimaan. Sirkka tuli erityisen hyvin toimeen "poikien" kanssa. Siitä syntyi hänen kuuluisuutensa. Mutta Sirkan tansseissa kävi myös naispareja, ja jossain vaiheessa joka neljäs lauantai oli naisille. Tanssien tunnelma oli hyvä. Yhteistyö Mercurin vahtimestareiden kanssa sujui ongelmitta. Tulijoita ei katsottu mitenkään nyrpeästi.

Kun Gambrini perustettiin vuonna 1982, nuorempi väki vaihtoi Gambriiniin ja myöhemmin Setan diskoon Vanhalle Polille. Sirkan tansseihin jäivät hieman iäkkäämmät perinteisen tanssimusiikin kannattajat.

Sirkka tunnettiin myös Ruotsissa ja Tanskassa. Sirkan tytär muistelee, miten he kerran autolla kävivät Kööpenhaminassa ja pistäytyivät Madame Arthur -klubilla. Omistaja tunnisti Sirkan ja niin se ilta muuttui juhlaillaksi.

1990-luvulla Sirkka oli mukana myös AIDS-tukikeskuksen vapaaehtoistyössä vastaamassa puhelintiedusteluihin. Finlandiatalon hyväntekeväisyysjuhlassa hän oli kutsuvieraana.

Sirkka oli virkeä myös vanhuusvuosinaan. Tytär toimi omaishoitajana viimeiset viisi vuotta., Vielä muutama vuosi sitten he yhdessä kiertelivät omalla autolla Keski-Euroopassa, Pohjoismaissa, Virossa ja eri puolilla Suomea. Parina kesänä oli vuokrattuna mökki maalta.

Sirkka kutsuttiin muutama vuosi sitten Helsinki Priden naistentansseihin Kaisaniemeen kunniavieraaksi. Kun hän tuli, kaikki nousivat ylös ja appplodeerasivat. Hän istui pitkässä pöydässä, joka koko ajan oli täynnä ihmisiä juttelemassa hänen kanssaan. (Pieni korjaus: Sirkka oli vieraana Mummolaakso ry:n 15-vuotis juhlassa 15.8.2009 Kaisaniemen ravintolassa.)

Sirkan siunaustilaisuus on Hietaniemessä ensi lauantaina, kansallisena veteraanipäivänä.

Vuoden 1974 alussa Sirkka vetosi 96-lehdessä naisiin: lähtekää mukaan toimintaan.
Ensimmäisten tanssien ilmoitus 96-lehdessä
Tanssit olivat menestystarina
"Sirkan tanssit" Mercuryssa Ruusulankadulla, 1976 alkaen.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Yksi merkittävimmistä ruohonjuuritason toimijoistamme on poissa.

Lepää rauhassa, Sirkka!
  Public eye • 23.04.2013 10:26
Ylimpänä näkyvää Sirkantanssimainosta oli jaossa mm. Tukholman Gamla Stanissa toimineessa pikkuriikkisessä homokirjakaupassa Cigarrlådanissa, joka noihin aikoihin oli suomalaisten (homo)turistien pyhiinvaelluskohde. Sieltä minäkin mainoksen sain kun olin ostamassa Revoltia tai muutavastaavaa.

------------------------

Vuonna 1987 kun Sirkan tanssit olivat jo tulossa tiensä päähän (Mercury vaihtoi omistajaa, yläkerran tilat remontoitiin uuteen käyttöön, eikä uudelle ravintoloitsijalle sopinut enää entinen konsepti) törmäsin nuoroon engelsmanniin, joka osoittautui Jimmy Sommervilleksi The Communards yhtyeen keulahahmo. Sovimme haastattelusta seuraavaksi päiväksi Puskaradioon. Jimmy oli kuitenkin vielä niin tohkeissaan edellisen illan Sirkantansseista, ettei jaksanut kauaa jutella omasta Tavastiankeikastaan, vaan jatkoi Sirkan tanssien kehumista. Jimmy oli ollut myös Gay Gambrinissa, mutta totesi sellaisia kapakoita mahtuvan 13 tusinaan.

Jimmy oli täysin myyty kun oli aikansa katsellut mammojen ja pappojen jenkan tahdissa hyppelemistä ja varsinkin romanien kansallisasusteita, joita Brittein saarilla ei ole aikoihin näkynyt vuosisatoihin.

Kuuntele kommentteja: ranneliike.net
alkaen kohdasta 14´30".
  valtsu_Kalliossa • 23.04.2013 11:23
Mikähän tuo Fleminginkadun paikka lienee ollut?
Nykyisistä mahdollisista tulisi mieleen lähinnä Bullman, mikäli sen paikalla oli ravintola jo tuolloin.
  Public eye • 23.04.2013 16:11
Fleminginkadun paikka lienee ollut Cella, Flemari 15.

Mutta ensimmäisiä tansseja ei käynnistetty 1973, vaan 1969. Silloin järjestettiin ensimmäiset julkisissa tiloissa pidetyt homo- ja lesbotanssit, ravintola Luccissa Malminrinteellä. Mutta niiden järjestäminen tyssäsi kahteen kertaan, sillä Hymy-lehden toimittaja tuli salaa tansseihin ja julkaisi niistä "reportaasin" jossa kuvaili tunnistettavasti henkilöitä ("kiharatukkainen Ruotsinlaivalla työskentelevä kokki"). Hymy-lehden valokuvaaja väijyi ulkopuolella ja näpsi kuvia ravintolaan menijöistä. Ravintola meni myöhemmin konkurssiin, jonka osasyynä saattoi olla se että ravintola menetti heteroasiakkaansa kun se oli (kaksi kertaa!) vuokrannut tilansa "seksuaalisesti poikkeaville". Eli homovihan kohteeksi joutuivat myös meihin myötämielisesti suhtautuvat yrittäjätkin.

Vuosi 1973 tuolla edellä saattaa johtua siitä että Sirkka otti tuolloin tanssit hoitaakseen. Niiden järjestämisessä oli ilmennyt kaikenlaista sähläystä, ja topakkana tätinä Sirkka pisti niin asiat kuin asiakkaatkin järjestykseen. Kaikki kunnia Sirkalle ja Sirkan tansseille!
  Kake • 23.04.2013 19:23
Valtsu_Kallion kommentti ja linkki Somervillen haastatteluun Suomessa käynniltään olikin mielenkiintoinen myös - en itse tiennyt että hän on käynyt Suomessa.
Hänhän keikkailee edelleen nykyäänkin www.jimmysomerville.com
ja olisi mukavaa saada hänet toisenkin kerran esiintymään täällä.

Mikäänhän ei kait estäisi myökskään alkaa järjestämään nykyisessä DTM:ssäkin tansseja myös aikuisemmalle väelle, vaikkapa jonain arki-alkuiltana ja sunnuntai-iltapäivällä Sirkan hengessä.

Kommenttia muokattu: 24.04.2013 klo 02:35
  human • 23.04.2013 21:40
Taisi olla ensimmäisiä kertoja 1976 kun Ruusulankadulla pyörähdin. Kovin oli erilaista menoa pikkukaupungin nuorukaiselle silloin. Noihin aikoihin liikuin satunnaisesti pääkaupunkiseudulla, vasta 80-luvun alussa muutin asumaan.

Olin enemmän tuolloin "diskohile", joten viihdyin paremmin Gambrinin ja Bottan (maanantai-iltaisin) kaltaisissa paikoissa.

Häivähdys historiaa...
  arkadas • 24.04.2013 05:45
Jimmy Sommervillen keikasta: Olimme Tavastian keikalla lesbokavereideni kanssa. Keikan lopuksi bändi kantoi backstagen kaljat keskelle tanssilattiaa ja bailasi yleisön kanssa. Bändin naisviulisti lähti meidän matkaamme Hakaniemeen yksityisbileisiin, lopuksi saatoimme hänet Torniin, jossa bändi majaili. Viulisti kertoi aiemmin olleensa norjalaisen ABC-bändin (?) kanssa kiertueella, ja siinä häntä oli kohdeltu naisena huonosti, en muista oliko sama ongelma Communardsissa vai ei.
  Antu (ei rekisteröitynyt) • 24.04.2013 09:50
Kiitos hienosta artikkelista, ja kommenteista. Tosiaan tulee mileeen hyviä muistsoja. On upeaa, että oli ja on Sirkan kaltaisia rohkeita ihmiisä.
  Mikael (ei rekisteröitynyt) • 27.04.2013 16:21
Vien kukkia haudalle.Kiitos esille tuomisesta.On ollut hieno ihminen.
Ajatus hänelle.
  hanna (ei rekisteröitynyt) • 28.04.2013 00:48
Kävin itsekin tuossa viemässä kukan hänen haudalleen, kun on tuossa aika lähellä, vaikka Sirkan tansseissa en itse koskaan päässyt käymäänkäään - hänen esimerkillään oli varmasti kipinä-ansionsa 80-luvun maakunta hlbt-discojenkin synnyttämisessä.

- - -

Antu, varmasti todella hieno muisto 80-luvulta tuo! : )
Ilmeisesti niitä Communardsin yhtyeen naisia on tässä videossa tuolta ajalta

www.youtube.com

Somervillehän keikkailee edelleenkin, nyt jo 5kymppisenä ja hän esitti 2012, jo 80-luvun aikaan ja em. videolla hänen kanssaan laulaneen Sarah Jane Morrisin kanssa saman kappaleen näin

www.youtube.com

Somervillehän lämmitteli uuteen uskoon monia aiempia hittejä.
Tuo em. kappalehan on alunperin Harold Melvinin -75 hitaampitempoinen
www.youtube.com
Isomman hitin siitä teki sitten Thelma Housto
www.youtube.com
... kunnes Communards täräytti oman versionsa kappaleest ja oli sillä 4 viikkoa Brittilistan kärjessä : )

Olisi kyllä todella hienoa - ja ehkä pian viime vuodetkin käsillä, saada Jimmy Somerville retro-keikalle vielä Suomeenkin. Sitä varten pitäiisi ; ) varmaan järjestää hänelle FinnHits-teemailta tänne : )
Noh, Jimmyhän voisi ehkä suostua esim. esittämään tämän Claudia Barryn -78 saksalais-alkuperäishitin Boogie woogie dancing shoes
www.youtube.com
videona tässä: www.youtube.com

ja samalla sitten joku drag-artisteistamme esittäisi tuon suomi-coverin Sata kesää tuhat yötä
www.youtube.com

Jimmy Somervillen nykyartistisivusto www.jimmysomerville.com
Tässä (vähän huonovideoäänilaatuista) videota 2012 keikaltaan www.youtube.com

Saisipa vaikkapa Helsinki Pride jonkun yhteistyöravintolan tuomaan hänet Hki Pride -viikolla keikalle tänne. Niistä "ei niin korkeaäänisistä" kappaleista saisi ihan hyvät bileet pystyyn nykyäänkin.

Claudja Barryn Born to love -kappalekin sopii hyvin "meikäläisille"
www.youtube.com

Kommenttia muokattu: 29.04.2013 klo 14:56
  human • 29.04.2013 14:36
Uutisessa Vanhan Polin tanssit ja Gambrinin avaaminen homodiskona heittävät ajallisesti kuperkeikkaa. Setan disko Vanhalla Polilla oli jo hiipumassa - kiitos "Mösjöö Mossen" ja Iltalehden sekä paikkaa hallinneen TKY:n ravintolayhtiön -, kun Gambrini avattiin 4.7.1984 klo 19.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 01.05.2013 00:17
"Viulisti kertoi aiemmin olleensa norjalaisen ABC-bändin (?) kanssa kiertueella, ja siinä häntä oli kohdeltu naisena huonosti, en muista oliko sama ongelma Communardsissa vai ei."

Norjasta tuli noihin aikoihin A-ha, ABC oli brittibändi.
The Communards oli ekan levyn jälkeen kasvanut duosta isommaksi orkesteriksi, Red albumilla soitti koko liuta muusikkoja, jousisoittajat kulkivat levyllä ja kiertueella nimellä Communards Honoraries. Osa näistä muusikoista oli soittanut mm Marc Almondin kanssa Marc And The Mambas projektissa the Venomettes nimikkeellä. Muusikoiden yhteyttä brittiläisen ABC (tai norjalaiseen A-ha) ei löydy.
Jousisoittajat olivat aikoinaan aika työllistettyjä muusikoita ja soittavat vieläkin artistien kuten Laurie Anderson ja Massive Attackin levyillä. Ottaen huomioon The Communardsin aktivismin ja poliittisuuden, vihjaukset kulissien takaiseen sovinismiin kuulostaa aika kaukaa haetulta. Jousisoittajien yhteistyö on myös jatkunut Somervillen sooloilla.

________

Somervillen ja Sylvesterin hengessä korkealta laulaa myös Hard Ton, joka tulee kesällä esiintymään 6.Linjalle. Bileet saa pystyyn, vaikka laulaisi korkealta.
  SaintJudy • 02.05.2013 18:28
Valtsu. Se oli Bull's Inn Hämeentiellä. Nyt Lähiradio samassa paikassa, narikassa. Alunperin Ravintola Kanjoni
  Pannassa (ei rekisteröitynyt) • 06.05.2013 20:31
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy