ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Miksi Timo Soini reagoi ylenkatsovasti homoavioliittomyönteiseen juttuun?

Sami Mollgren • 08.11.2014 20:40 • 5 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ottanut “plokissaan” ärhäkästi kantaa Helsingin Sanomien Nyt-liitteen verkkosivuilla julkaistuun samaa sukupuolta olevien avioliittoihin myönteisesti suhtautuvaan juttuun.

Kirjoituksessaan Soini yrittää tyypilliseen tapaansa asettautua itselleen liian vaikean aiheen yläpuolelle, vältellen ottamasta kantaa itse asiaan.

Nyt-liitteessä julkaistussa jutussa Juhani Mykkänen käy läpi erilaisia tyypillisiä vastalauseita tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan, ja selittää perustellen, mikä missäkin vastalauseessa on vikana. Mykkänen on otsikoinut juttunsa “Jo vartin pohdinta paljastaa: Homojen avioliitto on sittenkin okei”. Mykkänen toteaa, että aiheesta on pidettävä ääntä asiasta tehtävien päätösten alla.

Tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä tukee mielipidemittausten mukaan runsaasti yli puolet suomalaisista. Vastustajia on runsas kolmannes. Yksi näkyvistä vastustajista on juuri perussuomalaisten johtaja Soini, joka on vaatinut puolueensa kansanedustajiakin toimimaan päätöksenteossa tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön hyväksymistä vastaan - vaikka puolue on olemassaolonsa aikana ehtinyt ylentää itseään sillä, ettei puolueessa ole “vanhojen” puoleiden tyyppistä ryhmäkuria.

Tavallisesti sanavalmis Soini näyttäytyy avuttomana aina, kun tämä päätyy käsittelemään avioliittolain uudistamista - ja muitakin hlbti-ihmisiä koskettavia aiheita. Niin tälläkin kertaa.

Soini tuntuu arvelevan, että Nyt-liitteen verkkosivuilla julkaistun jutun idea oli lietsoa ihmisiä lähettämään palautetta perussuomalaisille ja etenkin Soinille itselleen. Soini esimerkiksi toteaa tunnistavansa “spämmin” sitä saadessaan, eikä usko ihmisten spontaanisti lähettäneen hänelle viestejä.

- Helsingin Sanomien Nyt-liite ja Juhani Nykänen oli kirjoittanut, että vartissakin ymmärtää, että homoliitot on okei. Kuka ymmärtää ja kuka ei. Jutussa ei suoraan mainita Perussuomalaisia, mutta moni ymmärsi lähettää minulle linkin kirjoitukseen, kirjoittaa Soini.

Soini salaliittoteorioineen voi toki olla osittain oikeassakin, mutta epäkristillisenäkin näyttäytyvää yhdenvertaisuutta vastustavaa henkeä on perussuomalaisten lisäksi myös kristillisdemokraateissa, keskustassa, kokoomuksessa, SDP:ssä - ja jossain mitassa muuallakin politiikan pelikentillä. Oletettavasti Nyt-liitteen jutun kohteena on ollut muitakin kuin Soini kumppaneineen.

Voi tietysti nähdä edistyksenä, että Soini selvästikin tiedostaa ainakin yhden homo-ongelmaisuuden osoitteen - itsensä puolueineen.

Katoliseen kirkkoon kuuluva Soini kiinnittää huomiota erityisesti Nyt-liitteen jutussa esiin nostetuihin uskonnollisteemaisiin huomioihin, ja ohessa sivaltaa ylenkatseisiksi tulkittavin sanankääntein kirjoitusta yleisemminkin: “Puuttumatta artikkeliin muuten, joka puhuu kyllä puolestaan, lopussa viitataan Raamattuun ja Jeesuksen opetuksiin”, kirjoittaa Soini, ja jatkaa: “Tässä kohdin tulee esille kirjoittajan täydellisen tahallinen ymmärtämättömyys, mitä kristinusko on. Ei sellainen vartissa selviä, mikä on kahdessa tuhannessa vuodessa rakennettu”.

Soini on itse asiassa oikeassa siinä, että nykyiset tulkinnat kristinuskosta todella ovat kahden vuosituhannen rakennustyön tulosta. Samoin ovat uskonnosta kumpuavat asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan. Ne ovat aikojen saatossa eläneet esimerkiksi erilaisten arvostusten muutosten ja tieteen löydösten myötä. Soini myös tuo esiin vahvan uskonsa - siihen, että hänellä on hallussaan avain kristinuskon tulkintojen puhtauden arvioimiseen.

- Ihminen voi uskoa omin päin, mitä haluaa, mutta ei se kristinuskoa ole. Olen ymmärtänyt niin, että kristinusko on apostolista kirkon uskoa, johon uskotaan, eikä sävelletä asioita mieleiseksi tai irroteta yksittäisiä raamatunlauseita kontekstistaan, kirjoittaa Soini.

Katolilaisuudesta kumpuavat arvokäsitykset lienevät taustalla siinä, että Soini on asettunut vastustamaan samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja.

Oletettavasti Soini myös varsin kirkkaasti ymmärtää, ettei uskonnollispohjaisten arvokäsitysten tueksi ole olemassa inhimilliseen arkeen tai tieteeseen pohjautuvia kestäviä perusteluja vastustaa avioliittolainsäädännön uudistamista tasa-arvoiseksi. Soini välttääkin takertumasta esimerkiksi niihin varsin kyseenalaisiin käsityksiin, mitä esimerkiksi puoluetoverinsa Mika Niikko on eduskunnan puhujapöntöstäkin esittänyt tai mitä professori Tapio Puolimatka on tuonut esiin lausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle, evästykseksi avioliittolain uudistamista koskevaan keskusteluun.

Soini päättää aiheen käsittelyn kirjoituksessaan eräänlaiseen ns. soinismiin: “Nyt laskeutui iso käsi Mykkäsen olkapäälle. Luulen, että hän ymmärtää enemmän kuin kirjoitti”.

Mutta ymmärsikö Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kansanedustaja Timo Soini sitä, että paljonko hän tulikaan taas reaktiollaan paljastaneeksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt näyttävät olevan Soinille paljon oletettuakin vaikeampi asia.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Onko Soinin kertoma totuus punaviherpiiperöille niin kova pala, että pitää kirjoitella tälläisiä vääristeleviä haukkumakirjeitä?
  Avioliitto rauhaan! (ei rekisteröitynyt) • 09.11.2014 10:20
Soinin totuus. Niin, on Soinin totuuksia ja sitten ihan muita totuuksia. Totuuksia ja vääristelyjä riittää.

Ei jätetä avioliittoa rauhaan.
  Rokkihomo • 09.11.2014 11:00
Ylenkatsovasti on tuosta jutusta hyvin sanottu.

Isoista asioista populistisia sutkaituksia tekevän Soinin voi olla helppo temmeltää jonkun "kyllä niin on että näin on" -populistien kanssa, mutta he eivät ole ainoita jotka noita lukevat.

Osa meistä pudistaa päätään ja ehkä nauraa, ja syystä. Umpikujaisia kehäpäätelmiä.
  Rokkihomo • 09.11.2014 11:03
Soinia ehkä risoo se, että raamattu on aikamoista miestenkesken touhua,
hölynpölyssä piehtarointia ja hömppä-populismissa persut rökittävää.

Soini voi toki salaa hekumoida sillä, miten Laaksosen Touko aikoinaan laulellaluritteli hänen katolisen seurakuntansa kuorossa.

Mutta toki kannattaa muistaa se, miten pahasti katolisesti ja miten jumalan nimissä toimi "persuillen" se hitlerin aatukin. Soinin puolueessahan on poliittisesti eniten yhtäläisyyksiä sinne suuntaan. Pahan tiedon puun hedelmä ei ole kauas pudonnut noiten kesken.

Kommenttia muokattu: 10.11.2014 klo 19:06
  human • 10.11.2014 18:59
Soinikin ehkä vartissa tajuaa, että katolisen kirkon terävin pää on hyväksynyt alkuräjähdyksen.
Toisaalta Jeesus oli erittäin liberaali ihmissuhteisiin nähden ja ilmeisen rakastunut Magdalan Mariaan, noh olivat ainakin sillei. Jeesus ei saarnannut ihmissuhteista vaan varakkaiden ihmisten välinpitämättömyydestä vähäosaisten suhteen. Varsinainen uskon kysymys on oliko Jeesus Jumalan poika, jota kukin voi itsekseen miettiä. Joka tapauksessa Jeesus oli ensimmäinen kristitty ja demokraatti, joka ehdoitta olisi hyväksynyt sukupuolineutraalin avioliiton.
Kristillisdemokraatit eivät voi Jeesuksen nimeen vedoten äänestää vastaan sukupuolineutraalia avioliittoa vastaan, päinvastoin heidän on ehdottomasti äänestettävä sen puolesta tai puolueen nimi on muutettava vastaamaan käyttäytymistä esimerkiksi "kristillisdemokraatit ilman kristinuskon periaatteita" tai " Kristillisdemokraatit ilman rajoja".
Soinin pojalle voi vaan sanoa, että Vatikaanin kehittämät opit kaatoivat perussuomalaisen puolueen kevään 2015 vaaleissa.
  Te joilla on, jakakaa (ei rekisteröitynyt) • 28.11.2014 01:43
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy