ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Arvot esiin ja aivot narikkaan - yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön vastustamisen syvin olemus

Sami Mollgren • 06.11.2014 03:58 • 10 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Ihanneoloissa lainsäädäntöä kehitetään siten, että hyvän määrä lisääntyy ja pahan vähenee.

Luonnollisesti monien asioiden kohdalla “hyvä vastaan paha” ja “oikea vastaan väärä” näyttäytyvät eri näkökulmista tarkasteltuna eri tavoin. Käytännössä siis lakeja säädettäessä yleensä ns. niukkuutta jaetaan “sulle-mulle”, puntaroidaan ja tehdään kompromisseja erilaisten etunäkökulmien välillä. Etenkin yhteistä rahaa erilaisiin yhteiskuntaa pyörittäviin toimiin jaettaessa jollekin annettava on aina joltain toiselta pois.

Demokratiassa enemmistön kanta lähtökohtaisesti ratkaisee sen, mihin suuntaan kulloinkin mennään.

Valistuneet päättäjät ymmärtävät myös ottaa huomioon vähemmistöjen tarpeita: Kun päätetään jotain vähemmistöryhmää koskettavasta asiasta, olisi päätöksiä tehtäessä asetuttava vähemmistön asemaan ja tehtävä päätöksiä siitä näkökulmasta. Toki millekään vähemmistöryhmälle ei tietenkään pidä antaa kevein perustein sellaisia erityisoikeuksia, joita muillakaan ei ole.

Avioliittolain uudistaminen

Pitkään vireillä ollut hanke siitä, että myös samaa sukupuolta olevat parit otettaisiin avioliittolain piiriin, on esimerkki uudistuksesta, jossa yhden ryhmän aseman parantamisen ei voi nähdä heikentävän minkään muun ryhmän asemaa. Avioliiton avaaminen myös homopareille ei millään mittarilla tarkastellen heikennä nykyään avioliittolain piirissä olevien heteroparien asemaa. Eikä sen paremmin anna vähemmistöryhmälle mitään sellaisia lisäoikeuksia, mitä muillakaan ei ole.

Avioliittolakia koskevan uudistudistushankkeen tavoitteena on lisätä ihmisten yhdenvertaisuutta.

Silti yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön vastustajat ovat vaivojaan säästämättä muotoilleet erilaisia perusteluja osoittamaan, kuinka uudistus heikentäisi nykyään avioliitto-oikeudesta nauttivien asemaa. Perusteluista yksikään ei ole tähän mennessä kuitenkaan osoittautunut kriittistä tarkastelua kestäväksi.

Bonuksena lakiuudistuksen kielteisiksi vaikutuksiksi on yritetty maalata monenlaisia pelottavia tulevaisuudenkuvia.

Esimerkiksi avioliittoinstituution on väitetty romuttuvan tai ainakin muuttavan jotenkin väärällä tavoin muotoaan, jos myös homoparit voivat solmia avioliiton. Yksi vastustamisen pääperusteluista on se, että samaa sukupuolta olevat henkilöt eivät voi keskenään panna alulle uutta elämää - vaikka avioliittolainsäädäntö ei nykyisinkään perustu millään tavoin vaatimukselle jälkikasvun hankinnasta.

Avioliittolakiin liittyvä adoptio-oikeus ja adoptoitavan lapsen oikeudet ovat myös päätyneet perusteluksi tasa-arvoista avioliittolakia vastaan - vaikka adoptioprosessiin liittyy aina huolellinen selvitystyö adoptoitavan lapsen parhaasta, eikä adoptio-oikeus oikeasti synnytä mitään adoptioautomaattia: kyse on oikeudesta hakea adoptiota yhdessä, pariskuntana.

Omat arvot ja avioliittokysymys

Päätöksentekoon liittyy aina päättäjän oma arvomaailma ja siihen pohjautuvat arvokäsitykset, eikä tässä tietenkään ole mitään väärää. Ongelmalliseksi asia muuttuu, jos omiin arvokäsityksiin takerrutaan sokeasti, kieltäydytään haastamasta omia arvoja esitetyillä tosiasioilla ja päädytään tekemään muita ihmisiä koskettavia päätöksiä yksinomaan esimerkiksi oman maailmankatsomuksen sanelemana.

Avioliittokysymystä käsiteltäessä ovat eräät päättäjät ilmaisseet vastustavansa henkilökohtaisten arvokäsitystensä perusteella samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon: on noustu tosiasioiden yläpuolelle ja todettu, että oma arvomaailma ei salli avioliitto-oikeutta samaa sukupuolta oleville pareille. Omien arvojen mukaan avioliitto on vain naisen ja miehen välinen. Ja sillä hyvä. Keskustelu päättyy siihen.

Arvomaailmaan perustuva kielteinen kanta on taustalla yleensä silloinkin, kun yritetään älyllistää vastustamista näennäisin asiaperustein - ellei kyse ole puhtaasti tietämättömyydestä kumpuavista ennakkoluuloista. Toisinaan omaan arvomaailmaan vetoaminen on otettu viimeisenä oljenkortena esiin vasta, kun on herätty tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä vastustavien perustelujen hataruuteen ja päädytty tosiasioiden edessä selkä seinää vasten.

Avioliittolain uudistamisen kohdalla arvomaailmaan vetoaminen olisi ymmärrettävää, jos lakia oltaisiin muuttamassa esimerkiksi siten, että homoavioliitot tulisivat kaikille pakollisiksi. Tällaisesta ei kuitenkaan ole uudistushankkeessa kyse. Muiden kuin avioliittoon haluavien samaa sukupuolta olevien parien maailma ei ole muttumassa mitenkään. Muutoksen laajempi yhteiskunnallinen vaikutus olisi siinä, että suhteellisen pieni ihmisryhmä voisi tuntea olevansa valtaväestön kanssa yhdenvertaisemmassa asemassa.

Mitä pitäisi ajatella sellaisen ihmisen arvoista tai järjenjuoksusta, joka asettuu esillä olevista tosiasioistakin huolimatta arvokuplaansa, eikä ole valmis edes puntaroimaan arvomaailmansa suhdetta tosiasoihin?


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ettekö te tajua että NYKYINEN avioliittolaki on TASA-ARVOINEN!!!! Kaikki miehet voivat mennä naimisiin naisen kanssa ja naiset miehen kanssa. Laki on sama kaikille, vaikka on hetero, homo tai lesbo!!!! Mikä tässä on niin vaikea tajuta????
  Avioliitto rauhaan!!! (ei rekisteröitynyt) • 06.11.2014 11:43
Tuollaiseen johtopäätökseen voi tietysti tulla yksilötasolla, jos lukee lakikirjaa kuin "piru Raamattua". Samaa sukupuolta olevan pariskunnan kohdalla ei voi nähdä yhdenvertaisuuden toteutuvan.
  smo • 06.11.2014 12:02
On aivan totta, että laki kuin laki on kaikille sama. Joihinkin sen tarkoitus kuitenkin vaikuttaa eri tavalla kuin muihin. Tätä kansalaisten enemmistönkin tunnustamaa epäsuhtaa nyt pyritään korjaamaan.

Joskus on todettu, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Toiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.
  Public eye • 06.11.2014 13:51
Miksi te haluatte pilata joillekkin ihmisille tärkeän avioliiton?
   (ei rekisteröitynyt) • 06.11.2014 20:01
Saa nähdä, tuleeko tähän viimeiseen kysymykseen vastausta eduskunnan änkyräsiiveltä, joka sitä monille ihmisille tärkeää tasa-arvoista avioliittolakia on pilaamassa.
  Public eye • 06.11.2014 21:38
Päätöksentekoon liittyy aina päättäjän oma arvomaailma ja siihen pohjautuvat arvokäsitykset

Haluaisin tarkentaa, että virkamiestasolla tehdään suurin osa päätöksistä, jotka vaikuttavat suoraan kansalaisten elämään. Siellä ei ole sijaa päättäjän omalle arvomaailmalle.

Muuten hyvä kirjoitus.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 06.11.2014 23:06
Tässä oli kantavana aiheena nimenomaan poliittinen päätöksenteko lainsäädäntötyössä, vaikka sitä ei joka kohdassa erikseen alleviivattukaan.

On kyllä aivan totta, että virkamiehet eivät voi toimia kuin annettujen lakien ja asetusten ohjaamina. Toki heillä on rajattu harkintavalta, mutta on myös elimiä, jonne virheellisestä harkinnasta voi valittaa.
  smo • 06.11.2014 23:17
Ja vielä:
Miksei Suomessa katsota, miten asia on vaikuttanut yhteiskuntaan maissa, joissa asia on ratkaistu jo vuosia sitten?
Lisäksi suomalaiset ovat luoneet yksityisyyden kannalta kiusallisen ja loukkaavan tilanteen, missä parisuhteessa olevat homot joutuvat julkistamaan asiansa päivittäisissä tilanteissa, kuten vakuutusyhtiössä jne.
Tilanne on häpeällinen ja niinpä itselleni jäi vain yksi vaihtoehto: muuttaa Vapaaseen Maailmaan.
Tulkaa veljet perässä: oli nimittäin elämäni paras valinta!
Täältä on hauska seurata, kun metsäkansa näivettyy ja pyörii ympyrää.
  Swenne (ei rekisteröitynyt) • 23.11.2014 12:57
Kyllä täällä Suomessa tarkastellaan uudistusten vaikutuksia muissa maissa ja taivutellaan sen mukaan rautalankaa. Tuosta kahden parisuhdeinstituution - ja samalla kahden siviilisäädyn - aiheuttamasta pakko-outtaamisesta pitäisi kyllä pitää isompaa meteliä. Syystä tai toisesta se on jäänyt pahasti adoptiokysymykset ja sukunimiasian varjoon.

***

En ole ajatellut tulla perässä täältä pois minnekään. Minusta tämän avioliittokysymyksen vuoksi muualle lähteminen olisi aikamoista velliperseilyä. Kanssaihmisiä ja tulevia polvia hyödyttävää muutosta suomalaiseen elämänmenoon voi menestyksekkäästi olla tekemässä vain täällä.
  smo • 23.11.2014 13:28
smo:
Nostan sinulle hattua.
Miehen puhetta.
Voimia!
  Swenne (ei rekisteröitynyt) • 23.11.2014 14:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy