ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


äänitallenteet kuvagalleriat media-arkisto tapahtumaraportit sateenkaaren värinen suomi uutiset

Mikä on priden tulevaisuus? Onko pride-liikkeen aika pian ohi?

vaeltaja2006 • 06.08.2017 11:51 • 19 kommenttia. TAPAHTUMARAPORTIT • EU
Tukholman pride-viikko on päättymässä. Teemana oli ”Valmiina seuraavaan askeleeseen”. Dagens Nyheter kyseli, mitä seuraavaksi? Kaikki poliittiset tavoitteet on pian toteutettu. Mitä niiden jälkeen?

Tukholman Priden puheenjohtaja Haydar Adelson sanoo priden teemasta, että halutaan ottaa seuraava askel, mutta halutaan myös tarkastella, missä nyt ollaan. Missä tilanteessa on yhteiskunta, missä homoyhteisömme (community) ja missä yksittäinen ihminen. Idässä hlbtiq-ihmisiä teloitetaan, lännessä homonationalismi herättää synkkiä tuntoja.

Pahin uhka on, että unohdamme, miten tähän on tultu ja millaisen kamppailun olemme käyneet. Ei kannata kuvitella, että nyt oltaisiin maalissa. Vaikka pridellä on hauskaa, on muistettava, miksi tätä tehdään.

Thomas Sekelius on tehnyt tämän vuoden virallisen pride-biisin. Pride-liike kehittyy jatkuvasti, vaikka sillä on myös vastustusta. Maailmasta on tullut parempi paikka. USAssa samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyttiin. Monissa urheilulajeissa on nähty kilpailijoiden pukeutuvat sateenkaaaren väreihin. Nuoriso äänestää vaaleissa eri tavalla kuin kansa keskimäärin. Edessä on valoisampi tulevaisuus. Myös ongelmia on maailmalla: esim. transihmisten kohtelu ja Tsetsenian homopuhdistukset.

Taiteilija Oscar Zia sanoo, että on toimittava avoimmuuden puolesta ja poistettava nykyisiä normeja. Vanhemmilla on iso kasvatusvastuu, kun lapsiin tulisi istuttaa ajatus, ettei ole normaalia ja epänormaalia, ei tyttömäisiä asioita eikä poikamaisia asioita. Sellaiset näkyvät vaikkapa siinä, että vanhemmat tivaavat pojaltaan, joko tällä on tyttöystävä. Parempi olisi kysyä, onko kumppania. Vaikka Ruotsissa on edistytty, edelleen tulee vastaan ikäviä asioita. Nyt lähetetään maasta pois hlbtiq-pakolaisia maihin, joissa heitä tuomitaan seksuaalisen suuntautumisen takia.

Oscar Zia sanoo lukeneensa erään poliitikon twiitin, jonka mukaan pride on vain vasemmiston jippo, joka pikemminkin haittaa kuin auttaa hlbtiq-ihmisten asemaa pitkällä tähtäimellä. Oscarin mielestä se on vanhakantainen mielipide. Parempi olisi, että olisimme kaikki toinen toistemme tukena.

Journalisti ja tv-kriitikko Linus Fremin on sitä mieltä, että edelleen prideja on jatkettava samalla. On noustava niitä vastaan, jotka haluavat rajoittaa hlbtiq-ihmisten elintilaa. Ruotsissa näitä ovat mm. ruotsidemokraatit, jotka ovat sekä homovihamielisiä että rasistisia. Niille ei pidä antaa valtaa. Maailmassa on rauhatonta ja on oltava valppaana, ettemme joudu ottamaan askelia taaksepäin. Solidaarisuus ja empatia ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Taistelu ei missään nimessä ole ohi.

Mian Lodalen on kirjailija ja keskustelija. Hän haluaa katsoa taaksepäin jotta näkisi tulevaisuuteen. Kun hän tapasi ensimmäisen kumppaninsa, heitä pidettiin yhteiskunnassa mielisairaina. Nyt on saatu samoja oikeuksia, joita on heteroilla. On kuitenkin vielä paljon tehtävää. Taistelu ei koskaan lopu. Nyt saa rakastaa, ketä haluaa, mutta edessä on se vaihe, että on saatava olla se, jona haluaa olla, käytännössä ja paperilla. ”Kolmas sukupuoli” yksinkertaistaisi tätä toivetta, ja se olisi symbolisesti merkittävää.

Mian Lodalen sanoo, että eletään kovia aikoja. Europarlamentissa on fasisteja ja rasisteja, samoin Ruotsin parlamentissa. Rasismia seuraa aina seksismi ja homo- ja transfobia. Ongelmia on mutta onneksi meillä on kaksi vahvaa asetta: huumori ja rakkaus.

Valokuvataiteilija Elisabeth Ohlson Wallin tunnetaan Ecce Homo -näyttelyn suurista valokuvista, jotka ovat olleet esillä Suomessakin. Niissä kuvissa Jeesuksen seurana on myös homo- ja transihmisiä. Tukholman Pridessä valokuvat ovat jälleen esillä. Yksi kuva on uusittu.

Elisabeth Ohlson Wallinin mielestä meidän on kamppailtava oikeuksistamme maailmanlaajuisesti. Donald Trump laati uudet, huonommat lait transihmisiä varten. Joka päivä maailmalla nöyryytetään tai murhataan transihmisiä. Meidän on puolustettava oikeuksiamme. Ruotsissa poliittiset suhdanteet voivat huonontaa hlbtiq-ihmisten asemaa. Oikeistopopulistien näkemykset ovat kuin suoraan 1950-luvulta ja natsien läsnäolo uhkaa turvallisuuttamme.

www.dn.se


Dagens Nyheter ei haastatellut ketään ”vastakkaisen suunnan” edustajaa. Ruotsissa ruotsidemokraateille ei anneta helposti puheoikeutta. Mutta yksi asia kiinnostava: islaminuskoiset eivät ainakaan lehtitietojen mukaan järjestäneet mitään priden vastaisia mielenilmauksia. Priden häiritsijät ovat olleet kotimaista, äärikansallista väkeä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sorretaanko ja vihataanko ja tuomitaanko heteroseksuaalisesti suuntautuneita sen vuoksi että ovat heteroseksuaalisesti suuntautuneita?

Tuskinpa.

Joten kyllähän sitä työsarkaa yhdenvertaisuuden eteen on vielä jäljellä, yhteiskunnassa, maailmalla ja hlbtiq-yhteisössä.

Itse asiassa esim. iäisyys-uskomukseen sortunut Venäjä osoittaa pikemminkin sen, ettei tuo työsarka helposti lopukaan.
  human • 06.08.2017 14:39
Maahanmuuttajat ovat ehdottomasti riski homoseksuaaleille. Suurin osa pakolaisista vastustaa homoseksuaalien kohtelemista tasavertaisina ihmisinä ja heidän uskontonsa sääntöihin sekä kulttuuriinsa kuuluu homoseksuaalien tappaminen.

Negatiivinen suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin koskee toki myös ryhmää, joka kaikkein aktiivisemmin vastustaa maahanmuuttajia.

Mielenkiintoinen tilanne.
  Is • 06.08.2017 15:16
En usko, että pride-liikkeen tai pride-filosofian aika on ohi, vaikka se varmasti saa uusia muotoja. Pride-filosofiaan kuuluu "kovien" poliittisten tavoitteiden lisäksi "pehmeämpiäkin" tavoitteita, jotka liittyvät hlbtiq+ -vähemmistöjen esilläoloon, näiden vähemmistöjen arkipäiväistämiseen ja sitä myötä tapahtuvaan hlbtiq+ -myönteisten asenteiden edistämiseen.

***

Minua on harmittanut (meillä ja muuallakin) yhä lisääntyvä priden ja sateenkaarilipun "omiminen" kaikenlaisten muiden aatteellisten ja poliittisten ihanteiden työkaluksi. Erityisesti ns. "vihervasemmisto" on aika surutta lähtenyt tällaiselle tielle, ja sillä on haitallisia vaikutuksia hlbtiq+ -vähemmistöjen hyväksynnän kokonaisvaltaisen yhteiskunnallisen mahdollisimman laajan läpäisemisen kannalta.

Prideen ja sateenkaarilippuun liitetään yhä useammin merkityksiä, jotka lyövät kiilaa "oikein" ja "väärin" asioista ajattelevan hlbtiq+ -väen välille, samalla kun hlbtiq+ -aktivismi liitetään joissain piireissä "hörhöilyksi" kutsuttuun toimintaan. Tällaista "oikein ajattelua" edustavat esimerkiksi kaikenlaisen "(homo)nationalismin" äänekkääksi vastustajaksi ilmoittautuminen (luonnollisesti määrittelemättä kovin tarkasti sitä, mikä oikeasti on tällaista pahaa nationalismia) sekä aktivismiksi yltyvä luonnonsuojelu, sinisilmäinen pasifismi taikka kasvissyönti.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lisääntynyt hyväksyntä on tehnyt mainitusta joukosta kiinnostavan välineen kaikenlaisen muun "maailmanparantamisen" markkinointikanavaksi.

Prideissa sateenkaarilippuja heiluttamassa on (vielä toistaiseksi) sellaistakin väkeä, joka kokee olevansa valmis nimenomaan hlbtiq+ -vähemmistöjä suoraan koskettavien aiheiden vuoksi osoittamaan mieltä. Viime aikoina ovat selvästi lisääntyneet sellaisetkin puheenvuorot hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvien keskuudessa, joissa pohditaan, halutaanko enää julkisesti heilutella muuta(kin) priden varjolla edistämään pyrkivien "ryöstämää" sateenkaarilippua.

Minusta hlbtiq+ -vähemmistöjen sisällä ei aina kuunnella tarpeeksi moninaisesti "omia". Edellä esitettyihin käsityksiin ei välttämättä omassa some-kuplassaan törmää, jos sieltä ei vasiten yritä kurotella ulos.
  smo • 06.08.2017 15:40
Tässä viime Pride kulkueessa oli jo liikaa radikaalivasemmiston "avoimet rajat" ideologiaa mukana. Sateenkaariliike edustakoon seksuaalivähemmistöjä ja muu politikointi tapahtukoon muualla.

Valitettavan monen SETA ja QUEER aktiivin ideologinen tausta tulee Vasemmistoliitosta tai muista laitavasemmiston porukoista. Suurin osa homoista ei todellakaan kannata näitä liikkeitä ja äärivasemmistolaista humpuukia ei kannattaisi liikaa tyrkyttää tai pian siellä marsilla ei ole muuta kuin ne SETA:n vasemmistohörhöt.
  Niinpä (ei rekisteröitynyt) • 06.08.2017 16:52
On puhdas virhe nähdä pride vain mielenilmauksena tai keinona vaatia oikeuksia ja näin kysyä "onko sen aika ohi?".
Pride on myös ennen kaikkea kaupunkikulttuuritapahtuma ja yhteenkokoontumista. Pride on itsessään siis iloinen ja onnea tuova tapahtuma, joten en näe mitään tarvetta lopettaa sitä kun oikeudet ovat kohentuneet, kuten en näe tarvetta lopettaa Helsingin ravintolapäivääkään, vaikka kaupunkilaiset eivät enää nälkäkuoleman partaalla olekaan.
  ._. • 06.08.2017 18:51
Priden tarve ei lopu siihen kun kaikki sateenkaarikansaa koskettavat lait on saatu ojennukseen. Pridellä on suuri merkitys tuomassa ihmisten moninaisuutta tutuksi kansalle, ettei ihmisten tarvitsisi kummastella erilaisia ihmisiä.

Toisaalta pridessä on hauskaa, samanhenkiset ihmiset juhlivat yhdessä. Paljon turhempienkin aiheiden nimissä järjestetään kulkueita ja puistojuhlia. Sitten joskus kun "tarvetta" pridelle ei enää ole, järjestetään niitä vaikka perustelulla "because why not". Toistaiseksi pridejen osallistujamäärät useimmissa kaupungeissa jatkavat vahvaa kasvua. Koska ihmiset haluavat.
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 07.08.2017 01:28
Iltalehti julkaisi tänään jutun amerikkalaisesta transmiehestä, joka synnytti lapsen. Jutun alla suomalaisten ihmisten kirjoittamat kommentit huutavat suurta tarvetta pridelle ja tiedolle erilaisista ihmisistä. Ensimmäinen kommentoija aloittaa paljon kuvaavasti "Tätä minä en ymmärrä", ja sitten tuomitsee asiat joita ei ymmärrä. Useimmilla kommentoijilla asenne on sama. www.iltalehti.fi
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 07.08.2017 13:44
Pride-liike on vasta alkamassa itä-Euroopan ja Aasian maissa. työsarkaa riittää pitkään. Länsimaissa liikkeen agenda tulee muuttumaan, vaan kyllä täälläkin riittää tekemistä.
  Salty Dog (ei rekisteröitynyt) • 07.08.2017 19:02
Pride-liike on ainutlaatuinen siinäkin, että se on niin rauhanomainen verrattuna moniin moniin muihin "liikkeisiin".
Se tahtoo unohtua, kun asioista keskustellaan jollain tosi ääriaatteellisella ylätasolla.

Vapaudesta joutuu tulevaisuudessakin taistelemaan.
Ns. vapaata maailmaa yrittää johtaa tällä hetkellä tragikoomisen patologinen valehtelija Trump, joka keksii puhelinsoittoja omasta päästään ( Bill Maher, Trump Vacation, 5.elokuuta twitter.com ).

Venäjää hallitsee foliohattu päässään matkusteleva ortodoksistalinisti, joka valmistautuu puolustussotaan länttä vastaan, vaikka Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio. Lisää lebensraumia pitäisi siis saada ?
  Vern Lee (ei rekisteröitynyt) • 08.08.2017 20:57
"Erityisesti ns. "vihervasemmisto" on aika surutta lähtenyt tällaiselle tielle, ja sillä on haitallisia vaikutuksia hlbtiq+ -vähemmistöjen hyväksynnän kokonaisvaltaisen yhteiskunnallisen mahdollisimman laajan läpäisemisen kannalta."

Kyseinen taho on ollut mukana tukemassa kuin myös poliittisena vaikuttimena asioiden edistämisessä. Enemmän olen kyllä huolissani rasistisen äärioikeiston ratsastamisen homoilla ja ennakkkoluuloilla, jotka liittyvät tietyn uskonnon edustajiin. Rannaliikkeeseen näyttää pesiutyneen tämä "kriittinen" siipi kesän aikana...ja nähtävästi lainaamastani kommentista ihan sen päätoimittajan siunauksella, liittyyhän tähän "maahanmuuttokritiikkin" myös "vihervasemmiston" vastustaminen.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 09.08.2017 12:31
Tämä yhteisöllisyys, mitä tässäkin sössötettiin on ihan huuhaata. Missä se muka näkyy? Sekava joukko ja usein rupusakkia.

Koskaan ei kuitenkaan oteta puheeksi, miten yhteiskunnassa rahat jaetaan, mikä on TYHMYYTTÄ.

Pride-kulkueissa viehättää - ja nimenomaan nuoria tämä vastakulttuurillinen leima. Kun se häviää, pride kuolee. Nuoret tuntevat olevansa muuta kuin TAVIKSIA. Vähän samanlaista, mitä oli 70-luvulla. Olettaisin, että pride on viimeisiä jäänteitä 70-l nuorisoliikkeestä. Silloin oli kai muotia olla BIseksuaali.

Kommenttia muokattu: 10.08.2017 klo 00:04
  Kolmoisritti • 10.08.2017 00:00
Se, että ns. "vihervasemmiston" piirissä on tukea hlbtiq+ -vähemmistöille, on toki hyvä asia. Se ei kuitenkaan oikeuta "omimaan" pridea ja sateenkaarilippua kaikenlaisten muiden aatteellisten ja poliittisten ihanteiden työkaluksi. Huoleni on se, että tuollaisilla ajattelemattomilla toimintatavoilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisen aseman jouduttamisen käy raskaammaksi. Se hankaloittaa myös uskontoihin liittyviin ennakkoluuloihin puuttumista - ja vaikeuttaa tuloksekasta puuttumista rasististen ääriainesten ratsastamiseen homoilla - ts. aihetta koskevat analyyttisetkin puheenvuorot leimataan hörhöilyksi.

Tokikaan en kategorisesti vastusta ns. "vihervasemmiston" ihanteita. Sen sijaan nostan tikun nokkaan harjoitettua toimintatapaa - ja jos tarkoituksellinen sohaisuni tosiaan liittää minut johonkin erityiseen "kriittiseen siipeen", niin okei. Sitten se lienee niin.

Sinä xxx itse asiassa aika tyypillisellä tavalla lätkit kortteja "pelipöytään". Siinä kuviota rakennellaan suunnilleen tällaisella logiikalla: kun (vähän hyvän tavan rajojakin rikkovan värikkään tulkinnan perusteella ns. vastapeluri) vastustaa ns. "vihervasemmistoa", vastustaa tämä myös kaikkea maailmasta löytyvää ylevää ja hyvää - ja samalla antaa tukensa kaikenlaisille väärin ajatteleville.

Kuulisin oikein mielelläni (älyllisesti kestävän) selityksen sinulta xxx siitä, mitä päätoimittaja mielestäsi on siunannut - ja (tapasi mukaan asiayhteydestä irrotettuun) lainaukseen viitaten: päätellen miten.
  smo • 10.08.2017 00:33
Kolmoisritti: "Sekava joukko ja usein rupusakkia."

Puhu vain itsestäsi!
  JuhaniV • 10.08.2017 10:07
Kesän aikana Ranneliikkeeseen on ilmestynyt yhä enemmän avoimesti "kriittisiä" kommentteja, jota tuo sinun leimaava ulostulosi ns. vihervasemmisto kohtaan tukee. Eiköhän tuo reaktioni ollut riittävän "älyllisesti kestävä" vastine, jos "tarkoituksellinen sohaisusi" oli provokaatiota...ja "analyysisi" logiikastani olkinukke.

Hyi-hyi..
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 10.08.2017 14:18
Toki voit halutessasi luokitella toimintani (pelkäksi) provokaatioksi. Sitähän asiat tunnetusti ovat, miltä näyttävät - vai? Itse kuitenkin ajattelin jättää vaikenematta puhtaasti siksi, koska näen esiin nostamassani asiassa kasvusuhdanteessa olevan ongelman.

Tämän tarkoituksellisen sohaisuni tein (juuri nyt) siksi, koska tässä "kesän aikana" (mielestäni tosin jo hyvän aikaa sitä ennenkin) on entistä enemmän ollut hlbtiq+ -aktivismin piirissä havaittavissa (ihan selkeästi sormella osoitettavia) mielestäni kyseenalaisia toimintatapoja - ja sattui eteen tulevan tämä jutun aihe, johon asia mielestäni liittyy. Toki puhun toisinaan myös muiden ihmisten kanssa, enkä ole ihan yksin havaintoineni.

Tuo logiikkaasi xxx näyttäytyy minulle jokseenkin esittämälläni tavalla - ja näyttäytynee monille muillekin, jos vähän tarkemmin miettii sitä, miten koplasit asioita yhteen ja solmit lankojen päitä. Jos et varsinaisesti kuitenkaan pyrkinyt provosoimaan, niin ei sitten mitään.

Että "Hyi-hyi" vaan sinnekin..
  smo • 10.08.2017 15:08
Täälläkin on valehdeltu silmät ja korvat täyteen yhdenvertaisuuden toteutumisesta, mikä on minusta puhdasta manipulointia. Kuka tästä sitten hyötyy?

"Minua on harmittanut (meillä ja muuallakin) yhä lisääntyvä priden ja sateenkaarilipun "omiminen" kaikenlaisten muiden aatteellisten ja poliittisten ihanteiden työkaluksi. Erityisesti ns. "vihervasemmisto" on aika surutta lähtenyt tällaiselle tielle, ja sillä on haitallisia vaikutuksia hlbtiq+ -vähemmistöjen hyväksynnän kokonaisvaltaisen yhteiskunnallisen mahdollisimman laajan läpäisemisen kannalta."

Tämä vasemmistolaisuus on ollut alusta lähtien, koska kukaan muu ei ajanut asiaa: ei kiinnostanut ketään.... ? Moni oli jäsen kommunistisessa puolueessa.

Kommenttia muokattu: 10.08.2017 klo 16:39
  Kolmoisritti • 10.08.2017 16:32
Ei vasemmistolaisuudessa tai vihreydessäkään sinänsä ole mitään vikaa, kun hlbtiq+ -vähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistetään. Vika syntyy, kun sateenkaarilipuista ja pride-tapahtumista aletaan rakentaa temmellyskenttää aivan muille teemoille kuin hlbtiq+ -aihepiirille.
  smo • 10.08.2017 22:48
Halutaanko pride-tapahtumassa tehdä sateenkaariasioista koko kansan juttua, vai halutaanko että sateenkaarikansan asioita on ajamassa vain pieni vasemmistovähemmistö?

Jos halutaan tasa-arvoa seksuaalisesta ja sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta kaikille, miksei myös poliittisesta suuntautumisesta riippumatta? Muutenhan tämä on kuin väiteltäisiin onko homot parempia kuin lesbot.
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 11.08.2017 17:29
Suhtautumiseni olisi vähintään yhtä avoimen "kriittistä", jos jokin muu ulottuvuus aatteiden kartalla pyrkisi hienovaraisesti (tai näkyvämmin) kaappaamaan pridea ja sateenkaarilippua omien muiden agendojensa palvelukseen.

Ruotsissa Järva Pride ( ranneliike.net / ranneliike.net ) on esimerkki siitä, miten pridesta on yritetty rakentaa työkalua ennakkoluulojen levittämiseksi maahanmuuttaneita kohtaan. Tuo on kuitenkin ollut niin läpinäkyvää ja räikeää toimintaa, että kenellekään tuskin on jäänyt epäselväksi se, mikä on järjestäjien perimmäinen agenda. Helppo on yksissä äänin todeta asia, ja vastustaa pridelle ja sateenkaarilipulle vieraan ideologian valloitusyritystä.

Vielä läpinäkyvämpi oli toki Helsingissä järjestetty Hetero Pride ( ranneliike.net ) muutama vuosi sitten. Selvää viestinnässä (oikeastaan nimeä myöten) oli, että tapahtumalla ei pyritty puolustamaan hlbtiq+ -moninaisuutta, vaan suoranaisesti vastustamaan sitä - tai ainakin korottamaan heteroutta jotenkin moninaisuuden yläpuolelle. Tuota tapausta ei oikeastaan voi edes nähdä yrityksenä kaapata pridea ja sateenkaarilippua. Eiväthän järjestäjät edes tainneet liehutella sateenkaarilippuja. Silti tuollakin moninaisuuden vastustamista oli vastustamassa jonkin verran väkeä.

Molemmissa tapauksissa ranneliike.net kertoi yhdenvertaisuutta vastustavasta tapahtumasta ja julkaisi myös toimintaa kriittisesti arvioivia kirjoituksia.

Vaivihkaisempi yritys pistää vieraita aatteita ratsastamaan pridella ja sateenkaarilipulla oli Turussa, kun järjestäjät ilmoittivat hyväksyvänsä puistojuhlan kojuihin myytäväksi ainoastaan kasvisruokaa ( ranneliike.net ). Joku voi toki nähdä tällaisen "viattomampana" juttuna kuin pyrkimykset vaikkapa pyrkiä kylvämään ennakkoluuloja priden myötävaikutuksella. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin siinä, että hlbtiq+ -vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman edistäminen pannaan "huoraamaan". Vähän samalta maistui Helsinki Priden puistojuhlan ohjelman loppupuolen esiintyjän (Paleface) saama tila julistaa hlbtiq+ -aihepiiriä laajemmin oman poliittisen suuntansa agendaa. Kyse oli kuitenkin Helsinki Pride 2017 -tapahtuman virallisesta ohjelmasta.

Minä suhtaudun hyvin kriittisesti siihen, että pridea ja sateenkaarilippua käytetään työkaluna millekään muulle aatteelliselle toiminnalle kuin hlbtiq+ -vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman edistämispyrkimyksille. Sen sijaan minusta pitää olla aika korkea kynnys kieltää jotain (hlbtiq+ -vähemmistöjen yhdenvertaisuuden varauksetta hyväksyvää) ryhmittymää osallistumasta esimerkiksi pride-kulkueeseen (peruste voi kyllä olla esim. syrjivän tai muuten asiattoman viestin sisältävä mielenosoitusmateriaali tai iskulauseet); tällainen ryhmittymä ei kuitenkaan edusta tapahtumaa tai sen järjestäjää samalla tavoin kuin tapahtuman järjestäjän tekemät linjaukset viestinnässään, (ohjelma)valinnoissaan tai muissa ratkaisuissaan.

Juuri tuo "koko kansan juttu" on aika vahvasti näkemykseni taustalla. En halua, että erilaiset tapahtumia järjestävien ryhmäkuntaiset painotukset ajavat yhtään hlbtiq+ -vähemmistöjen yhdenvertaista asemaa hyväksyvää loitommalle.

***

Toinen asia on se, että hlbtiq+ -vähemmistöjen sisällä pitää voida puhua mieltä askarruttavista kysymyksistä (olkoon sitten vaikka hyvin vaikeaksi osoittautuneet maahanmuuttoon liittyvät asiat), sen sijaan, että avauksiin suhtaudutaan vaikenemisvaatimuksilla tai suoranaisella raivolla. Maton alle lakaistuna askarruttavat asiat vain eivät poistu päiväjärjestyksestä. Ne pitää käsitellä pahki, eikä kuvitella niiden mystisesti haihtuvan olemattomiin.

Olen myös toisinaan esittänyt huomioitani nykytilanteeseen sopivasta käytännönläheisestä asioiden edistämisestä. Minusta pitää yhä voimakkaammin tarrautua (korjausta vaativiin) asiakysymyksiin ja pyrkiä välttämään epämääräisempiä vaatimuksia tasa-arvosta.

***

Sitten ihmettelen vielä tuota Kolmoisrittin mainitsemaa "silmät ja korvat täyteen" valehtelua "yhdenvertaisuuden toteutumisesta". En oikein hahmota, että missä olisi asiaan liittyen valehdeltu. Esimerkiksi minä olen kyllä todennut, että hlbtiq+ -vähemmistöjen asema on radikaalisti parantunut (Suomessa) tämän vuosituhannen puolella, paitsi lainsäädännön korjaantumisen myös asenteiden kehittymisen valossa. Valmishan yhdenvertaisuus ei ole. Monien muiden kansanryhmien lailla hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvat joutuvat kohtaamaan vähemmistöön kuulumiseen liittyviä kielteisiä ilmiöitä, mutta hlbtiq+ -vähemmistöjen osalta tilanne on merkittävästi parantunut ja näyttää yhä parantuvan.
  smo • 11.08.2017 19:39
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy