ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Miesten välinen parinhaku siirtynyt online-deittisovelluksiin - haaste seksuaaliterveysviestinnälle

Sami Mollgren • 15.04.2015 08:14 • 6 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Samaa sukupuolta olevista seuraa etsiville miehille suunnattujen verkossa toimivien kontaktisovellusten käytössä ei ole kyse läheskään yksinomaan lyhytaikaisen seksiseuran hakemisesta. Australiassa tehdyn selvityksen mukaan nykyään 80 prosenttia homomiehistä on tavannut pitkäaikaisen kumppaninsa deittisovelluksen tai -sivuston myötävaikutuksella. Vuonna 2001 vastaava luku oli 14 prosenttia.

Kumppanin löytyminen esimerkiksi baarista, erilaisista seksuaaliseen kanssakäymiseen tarkoitetuista tapahtumista tai ystäväpiirin kautta on puolestaan vähentynyt merkittävästi.

Myös lyhytaikaista seksiseuraa etsitään nykyisin entistä enemmän online-palveluista ja entistä vähemmän baareista tai perinteisistä ns. kruisailupaikoista, kuten puistoista.

Tällaisia verkossa toimivia online-kontaktipalveluja ovat esimerkiksi Tinder, Grindr, Bender, Maleforce, nearox, Gay app, Hornet, Gay Romeo, Scruff ja Jack'd.

Haasteita viestinnälle seksuaaliterveydestä

Australian New South Walesin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Garrett Prestage katsoo, että pariutumismarkkinoiden nettiin siirtymisen vuoksi hlbti-vähemmistöjen seksuaaliterveysvalistuksesta huolehtivien toimijoiden on arvioitava uudelleen seksuaaliterveyteen liittyvää viestintäänsä. Olisi siirryttävä esimerkiksi yökerhojen vessojen kondomijakelusta kommunikoimaan deittisovelluksiin ja -palveluihin.

Hän myös pitää ongelmallisena perinteistä käsitystä siitä, että online-deittipalveluita käyttävät olisivat sukupuolitautien saamisen kannalta erityinen riskiryhmä. Esimerkiksi vuonna 2014 Los Angeles LGBT Centre kertoi deittisovellusten käyttäjillä olevan merkittävästi enemmän sukupuolitautidiagnooseja kuin heillä, jotka tapaavat toisia esimerkiksi baareissa. Logiikka kuitenkin nähdään virheellisenä ja stigmatisoivana: koska suurin osa käyttää online-palveluja, on heidän vertaaminen muihin sama kun verrattaisiin seksuaalisesti ylipäänsä aktiivisia henkilöitä muihin.

Online-palveluissa pitäisi ottaa paremmin huomioon käyttäjien erilaisuus: pitäisi viestiä esimerkiksi eri sovelluksissa eri tavoin sen mukaan, etsivätkö käyttäjät pitkäaikaista suhdetta vai ns. panoseuraa. Ongelmia kuitenkin nähdään siinä, että vaikka tekniikka antaa mahdollisuuksia kohdistaa viestiä halutuille ryhmille, ja vaikka viestci tavoittaisikin halutut ihmiset, niin miten tämä joukko saataisiin muuttamaan käyttäytymistään toivotulla tavalla, esimerkiksi turvaseksin suhteen.

Suurin osa miesten väliseen deittailuun tarkoitetuista deittipalveluista kieltää suojaamattoman yhdynnän haun ja myös poistaa profiileita, joissa sääntöä rikotaan.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Parinmuodostuksen kuvittelisi olevan helpompaa ja seuran etsiminen turvallisempaa netin välityksellä, riippuen tietenkin miten esimerkiksi ensitapaamisen hoitaa. Baarissa alkoholilla - sun muilla viihdepäihteillä - on vaikutuksensa, joka saattaa hämärtää arvostelukykyä ja muuttaa siten käyttäytymistä "ei-toivottavaksi".

Arvelisin kuitenkin riskikäyttäytymisen suojaamattoman seksin suhteen olevan täysin tietoista, niin yleistä kuin se onkin. Hiv/Aids ei toimi enää samanlaisena pelotteena kuin vuosikymmeniä sitten. Tämä, ei nettisovellukset, tuovat uuden haasteen seksuaaliterveydestä huolissaan oleville tahoille.
  SaintJudy • 15.04.2015 11:40
Tietoinen riskikäyttäytyminen tai välinpitämättömyys on tietysti isoin ongelma koko vyyhdessä. Nämä huolissaan olevat tahot yrittävät tuoda mahdollisuudet turvalliseen lihan ilojen harrastamiseen mahdollisimman hyvin tarjolle, ja toki muistuttavat turvallisuuden merkityksestä.

Mainittu muutos on haaste näille tahoille: haaste sisältää ongelmia, uhkia ja toki myös mahdollisuuksia.
  smo • 15.04.2015 12:31
Huolestuttavaahan tuolla ovat nekin disinformaation levittäjät, jotka, kuten muutama hiv-positiivinen biseksuaali, mainostavat että heillä lääkityksen ansiosta virusvasta-ainetasot ovat ei-mitattavissa ja miten he kuulemma sen ansiosta voivat harrastaa kumitta seksiä.

Tuollaisiin pitäisi puuttua aktiivisella nettityöllä.
  human • 18.04.2015 01:39
Tämä on mielenkiintoinen.
Nimittäin nämä samat ongelmat koskevat ihan kaikkea nettideittailua.
Tässä gay-vähemmistön havainnoiminen tuo tarvittavaa tietoa kaikille yhteisöille ja osoittaa eräällä tapaa sitä kautta, miten arvokasta vähemmistöjen olemassa olo ylipäänsä on.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 18.04.2015 10:59
Human: "muutama hiv-positiivinen biseksuaali, mainostavat että heillä lääkityksen ansiosta virusvasta-ainetasot ovat ei-mitattavissa ja miten he kuulemma sen ansiosta voivat harrastaa kumitta seksiä. "

Kyllä ne ihan pesunkestävät homot tuota toitottavat koodi.netin chatissa. Tiedän myös yhden terveydenhoito-alalla johtotehtävissä olevan Hiv-positiivisen homoseksuaalin joka antaa myös ilman kumia "kun hänellä on tasot mittaamattomissa."
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 11.06.2016 17:27
Itseasiassa ns. "Treatment as prevention" on toiminut Tanskassa aika hyvin.


www.aidsmap.com
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 12.06.2016 09:03
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy