ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Mattachine Society, alkuaikojen amerikkalainen homojärjestö

vaeltaja2006 • 22.08.2011 10:00 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA
Ensimmäinen amerikkalainen homojärjestö perustettiin joulukuussa 1924 Chicagossa. Perustajana oli Saksasta Amerikkaan muuttanut Henry Gerber. Järjestön nimmeksi tuli Friendship and Freedom. Järjestö julkaisi kaksi numeroa omasta lehdestä, kunnes Gerber ja kaksi hänen ystäväänsä pidätettiin. Syynä oli "outojen seksitoimien" kannatus. Pitkän oikeusprosessin jälkeen heidät vapautettiin. Gerber ei jatkanut toimintaa, koska tilanne USAssa ei ollut helppo. Kolmessa osavaltiossa homoseksuaalisuudesta tuli elinkautinen.


Vasta Kinseyn raportin (1948) jälkeen, vuonna 1951, alkoi hyvin salaisesti uusi homojärjestö ns. Mattachine Society. Idea oli syntynyt jo 1948 Los Angelesissa. Perustajana voi pitää miestä nimeltä Harry Hay. Hänestä on elämänkerta vuodelta 1990 ("The Trouble with Harry Hay").

Mattachie Societyyn kuului myös muutama nainen: esim. Hayn äiti ja sisar, samoin psykologi Evelyn Hooker, joka järjestön kautta löysi homomiehiä ja tutki heidän psyykkistä terveyttään.
James "John" Gruber oli yksi Mattachine Societyn alkuvaiheen jäseniä. Hän syntyi 1928 Iowassa. Perhe muutti 1936 Los Angelesiin. Isä oli musiikinopettaja.Vuonna 1946 Gruber liittyi 18-vuotiaana merivoimiin. Miehet kiinnostivat, mutta hänellä oli yhteyksiä myös naisiin. Hän piti itseään aina biseksuaalina.

Hän kotiutui armeijasta vuonna 1949, ja hän aloitti englantilaisen kirjallisuuden opinnot. Siihen aikaan hän tapasi Christopher Isherwoodin ja heistä tuli läheiset tuttavat.

Huhtikuussa 1951 Gruber ja hänen poikaystävänsä, valokuvaaja Konrad Stevens liittyivät gay-ryhmään, joka oli alkanut kokoontua aika salaisesti. Kaikki ryhmään liittyneet olivat kokeneet vaikenemisen ongelman ja tukahduttamisen ajat. Nyt ensi kertaa voitiin vapaasti puhua asioista neljän seinän sisällä.

Gruber ehdotti ryhmän nimeksi: Mattachine Society. Mattachines olivat keskiaikaisia salaisia veljeskuntia, jotka karnevaalien aikaan toimivat naamioita käyttävinä teatteriryhminä. Gruber ja hänen miesystävänsä toivat Mattachine Society -ryhmään uutta intoa ja jämäkkyyttä. Ryhmän alkuajan osanottajista on olemassa vain yksi historiallinen kuva vuodelta 1951. Kuvan otto aiheutti melkoisen mylläkän. Gruber melkein erotettiin ryhmästä.

Vuonna 1953 Gruber ja jotkut muut etääntyivät ryhmästä, koska joillakin ryhmäläisillä oli kommunistiyhteyksiä. Amerikassa olivat käynnissä kommunistivainot. Harry Hay myös erosi ryhmästä. Koko järjestö lamaantui. Sen sanfranciscolainen alaosasto eli jotenkin vielä kymmenen vuotta.. Gruber muutti San Franciscoon ja Palo Altoon. Hän alkoi työskennellä college-opettajana. Vasta parikymmentä vuotta sitten hän kertoi lisää Mattachine Societystä ja yleisesti tunnustettiin, että hän oli pioneeri homoliikkeessä. Hän kuoli aikaisemmin tänä vuonna viimeisenä Mattachine Societyn jäsenenä.


Mattachine Societyn jälkeen oli amerikkalisessa homoliikkeessä hiljaiseloa aina 1960-luvun lopulle saakka.

Ainoa kuva alkuaikojen jäsenistä

www.boxturtlebulletin.com

Suora linkki kuvaan
www.boxturtlebulletin.com


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ensimmäinen USA:ssa lähetetty (11. syyskuuta 1961) dokumenttiohjelma homoseksuaalisuudesta 'The Rejected'.

Kohdalla 19:50 - 24:50 kolme jäsentä Mattachine Society -homojärjestöstä kertoo homojen elämästä ja yhteiskunnan ennakkoluuloista.

The Rejected
San Francisco Bay Area Television Archive
diva.sfsu.edu

Pituus: 59:30

Archivists Recover ‘Lost’ 1961 TV Documentary on Homosexuality
KQED News (9 June 2015)
ww2.kqed.org

The First Doc on Homosexuality Was Considered Lost. Now It's Online.
Out Magazine (26 May 2015)
www.out.com

Op-ed: A Television Coming Out Story from 1961
The Advocate (21 September 2011)
www.advocate.com
---

Kommenttia muokattu: 12.06.2015 klo 18:10
  Frankieboy • 12.06.2015 14:14
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy