ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


vapaalla trendit matkakohteet ruoka- ja drinkkireseptit koti ja asuminen hyvinvointi ihonhoitovinkit
sateenkaaren värinen suomi -opas suomen homobaarit tapahtumakalenteri vapaa-aika & koti -keskustelu

Matkailun hlbtiq-näkökulmaa vahvistetaan Suomessakin

Sami Mollgren • 16.01.2018 09:42 • 11 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA • KOTIMAA

Hannu Medina (kuva: Satu Mali)
Suomalaisen hlbtiq-matkailuun erikoistuneen konsultointiyrityksen ja sen Gay Travel Finland -sivuston omistaja Hannu Medina sanoo kohderyhmässä olevan suuret mahdollisuudet Suomen matkailulle. Hän katsoo hlbtiq-kohderyhmän potentiaalin olevan Suomessa toistaiseksi paljolti hyödyntämättä.

Medina povaa Suomen matkailualan yrittäjille miljoonia euroja pinkkiä rahaa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt uskalletaan ja osataan ottaa strategiseksi kohderyhmäksi. Kohderyhmän huomioimisesta hyötyvät eniten esimerkiksi majoitus- ja ravintolaliikkeet sekä lento- ja laivaliikenne.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt edustavat maailmanlaajuisesti noin 200 miljardin euron - noin 30 prosenttia vuosittain kasvavaa - matkailumarkkinaa. Euroopassa markkinan koko on tästä neljännes. Medina arvioi ns. pinkin rahan olevan huomattava potentiaali myös Suomen matkailualalle.

- Suomessa kohderyhmä on lähes kokonaan hyödyntämätön potentiaali, sillä vain muutama toimija on ymmärtänyt miksi ja miten hlbtiq-kohderyhmää kannattaa erikseen tavoitella. Pohjoismaissa ajatellaan helposti, että olemme avoimia kaikille iästä, kansalaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevalle hlbtiq-kohderyhmälle se pitää kuitenkin kertoa näkyvästi, Medina kertoo.

Hlbti-kohderyhmä haluaa kohteelta mahdollisuutta olla oma itsensä

Medinan mukaan hlbtiq-kohderyhmän edustajat ovat usein korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia, ja harvemmalla on perhettä ja lapsia elätettävänä. He matkustavat paljon, jopa 4–6 kertaa vuodessa. Kohderyhmä on uskollinen ja valmis maksamaan mieluisasta vaihtoehdosta hieman enemmän.

- Seksuaalivähemmistön edustajalle matkaa suunniteltaessa hinnan jälkeen tärkein asia on varmistaa, että kohdemaassa, kaupungissa, hotellissa ja esimerkiksi ravintolassa saa olla oma itsensä. Gay Travel -sivustot toimivat tässä tärkeinä tiedonlähteinä, sanoo Medina, joka itse tuli kaapista ulos vasta neljä vuotta sitten.

- Oli sitten homo tai hetero, kaikkien pitää voida olla oma itsensä, etenkin lomamatkalle, jonne lähdetään rentoutumaan, toteaa Medina.

Verkkopalvelu ja konsultointiyritys

Medina pyörittää hlbtiq-matkailuteemaista Gay Travel Finland -verkkosivustoa ja sen omistavaa matkailuun erikoistunutta Medina Helsinki Communications Oy -konsultointiyritystä. Niiden kautta hänen tavoitteenaan on kehittää hlbtiq-matkailua Suomessa.

Yrityksen Medina kertoo perustaneensa oman taustansa kautta. Sen hän kertoo tarjoavan suomalaisille matkailualan yrittäjille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kohdennettujen palveluiden konsultointia ja kohderyhmää puhuttelevan kielen määrittelemistä sekä sisällöntuotantoa.

- Yritykset, jotka hyötyvät eniten hlbtiq-kohderyhmän huomioimisesta, ovat esimerkiksi hotelliketjut ja resortit, lentoyhtiöt ja laivaliikenne. Alueellisesti tärkeimpiä matkailukohteita Suomessa ovat isojen kaupunkien lisäksi Lappi, Medina sanoo.

Gay Travel Finland -sivusto on maailmalta tutun konseptin mukainen suomalaisia Gay Friendly -matkailukohteita kohderyhmän kielellä esittelevä palvelu.

- Gay Travel Finland -sivusto on tärkeä markkinointikanava hlbtiq-kohderyhmälle maailmanlaajuisesti. Uskon, että se palvelee myös kotimaista yleisöä, vaikka pääkohderyhmä onkin ulkomailla.

Medinan yritys ja sen Gay Travel Finland -verkkopalvelu ovat esillä Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.1.2018 järjestettävillä Matkamessuilla.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mainiota markkinointia tuon face-sivulla kun headerina oikein videoita, joissa näkyy talvisen kolean lumeton, pilvinen ja vähäväkinen Helsinki, oikein lämpimästi puoleensavetävänä, mutta toki ilmasto-realismilla www.facebook.com

Tähän aikaan kannattaisi tuon face-sivun headeriksi laittaa ainakin talvinäkymiä pohjoisemmasta ja jotain HLBTQ-elävämpää näkymää Stadista.

Kommenttia muokattu: 16.01.2018 klo 13:59
  human • 16.01.2018 13:52
Täysin samaa mieltä artikkelin pointtien kanssa. Itse esim. ensi kesänä ajattelin Helsingin priden aikaan yöpyä juuri Clarion hotellissa, kun ovat markkinoineet HLBT-väestöllekin :) Hyvillä mielin maksaa viikon yöpymiset siellä, kun tietää saavansa asiallista palvelua.
t. jyväskyläläinen
  ._. • 17.01.2018 13:13
”HLBTQ-elävämpää näkymää Stadista”

Human tanssimassa Afganistanilaisia huntutansseja? :D
  Zephyr • 17.01.2018 23:33
Pink Island -ilmiöstä puhutaan Ylen Radio Suomessa perjantaina 19.1.2018 klo 10 alkavassa ajankohtaislähetyksessä.
  vaeltaja2006 • 18.01.2018 15:05
Onnea ja menestystä Hannu Medinalle!

Luetuttaisin tekstit vielä jollain englantia äidinkielenään puhuvalla.

Kommenttia muokattu: 18.01.2018 klo 17:43

Kommenttia muokattu: 18.01.2018 klo 17:44
  JAMPPA • 18.01.2018 17:41
Samaa mieltä Jampan kanssa, tosin en kelpuuttaisi ketä tahansa englantia äidinkielenään puhuvaa.

Markkinointiviestinnässä on - kielestä riippumatta - syytä käyttää kielen ammattilaista ainakin tekstin tarkastusvaiheessa. Kaikki eivät pienistä lipsahduksista piittaa, mutta vaativa lukija alkaa epäillä koko projektin luotettavuutta, jos siitä kerrotaan hieman horjahtelevasti. Tyyli saattaa joskus vaatia pieniä vapauksia oikeakielisyydessä, mutta niissäkin on oltava tietty logiikka ettei lapsi menisi pesuveden mukana.

Suomenkielistäkään tekstiä en päästäisi ketä tahansa suomenpuhujaa hyväksymään, sen verran pöyristyttävää tekstiä julkisuudessa näkee aika usein ihan natiivien kirjoittamana.
  Public eye • 19.01.2018 11:02
Radio Suomen Ajantasa-ohjelman haastattelu pinkistå rahasta ja matkailusta on tässä: areena.yle.fi

areena.yle.fi
alkaa 7 minuutin kohdalta
  vaeltaja2006 • 19.01.2018 14:40
Kiinnostavapahan tuo juttutuokio oli.
  smo • 19.01.2018 15:15
Ihan hyvä haastattelu. Hannu Medina on sujuva asiansa kanssa.

Paljon matkustavana on tullut koetuksi aidosti gay-friendly-yrityksiä ja myös niitä, jotka liimaavat sateenkaarilipun näkyville ikkunaansa ja se onkin sitten kaikki, eli periaatteella rahat pois homoilta. Joidenkin yritysen kohdalla kieltäisin sateenkaarilipun käytön niin pitkään kunnes henkilökunta on koulutettu oikeisiin asenteisiin.

Itse en enää ehdi/jaksa etsiä erityisesti gay-friendly-yrityksiä. Kaikkein tärkeintä on, että homma pelittää, mistä minä olen maksanut. Jos meidät homopariksi tunnistanut yrittäjä nyrpistelee edes vähäisessä määrin, pyyhin yrityksen listaltani oitis.
  JuhaniV • 19.01.2018 17:56
Jutussa annetaan ymmärtää, että kyse on vain siitä, että "koulutetaan" palveluntarjoajat olemaan homomyönteisiä. Ts. informoidaan "pinkistä eurosta" ja asia on sillä selvä.

Palveluntarjoajan, hotellin, ravintolan jne., näkökulmasta, asia on paljon monimutkaisempi. Jos nimittäin kutsutaan aktiivisesti homoja asiakkaaksi, voi olla, että samalla karkotetaan paljon suurempi heteroasiakaskunta.

Monet ulkomaalaiset eivät nimittäin välttämättä halua "itsensä olevia" homopariskuntia ympäriinsä. Esimerkiksi ravintolassa pussaileva miespariskunta, voi nopeasti johtaa huonoon palautteeseen ja negatiivisiin somearvioihin. Tämä on se karu tosiasia, joka tekee homomainonnan ongelmalliseksi ns. tavallisille palveluntarjoajille, joka suuntaa tarjontansa kaikille turisteille.

Eri asia on sitten ns. homohotellit ja vastaavat, jota maailmallakin on. Sellaiselle tuskin on tarpeeksi kysyntää Suomessa kuitenkaan.

Toisaalta, useimmat homot eivät halua, että heitä erityisesti huomioidaan palveluissa vaan haluavat käyttää niitä omalla huomaamattomalla tyylillään kun muutkin. Suurin osa meistä eivät kuitenkaan ole jotain up-in-your-face SETA-aktivisteja, jotka haluavat julistaa elämänsä kaikille.

Ns. pinkki euro / dollari / punta ei ole koskaan lyönyt läpi koska homot ovat homoasiakaskuntana lopulta varsin pieni. Paljon pienempi kun homojen osuus ylipäätään, koska suurin osa homoista eivät osta palveluja homoina vaan kuluttajina.
  Matkailun asiantuntija (ei rekisteröitynyt) • 19.01.2018 23:19
Zephyr, fantasiasi sinulle suotakoon ;)

Toisaalta 18.1. Yalla Habibi 3. partyssä oli paikalla kylläkin muutama länsimainen turistikin, joita musateema ja tanssit kiinnostivat kovastikin ja pitivät mainiona juttuna edistyksellisellä gayclubilla - vaikkakaan Zephyrin mielitiettyjä huntutanssejaan ei ollutkaan.
Mutta jotain hoksottimia Zephyrilläkin on, sillä Persialainen tanssimusa oli tanssilattialla suosittua ja Afgaanimusasta osa on samantyylistä.

Itse ajattelin kuitenkin tuonne matkailussaitille houkuttelevaksi video/kuvitukseksi gay-turisteja kiinnostavampana esim. talvisiakin uimaan pulahduksia, talvimökkitunnelmia, talviulkoilutunnelmia, näkymää "Touko Laaksosen puistosta" Tähtitorninmäeltä jne.
Toki jos joku muistaa nähneensä erityisen paljon gay-turisteja pörräämässä lumettoman talvisella Kauppatorilla, niin kait se sitten houkutin on.

Vaikka onhan toki synkeys ihan kyllä varsin "poikkeava" houkutin.
Siihen ei muualla paneuduta juurkaan.

Kommenttia muokattu: 20.01.2018 klo 00:09
  human • 20.01.2018 00:08
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy