ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Mannerheimin kadettiajasta uutta tietoa

vaeltaja2006 • 18.01.2016 20:34 • 14 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Tänä iltana tv1:ssä lähetetyssä Pimeä historia -sarjassa kerrottiin, miten nuoren Mannerheimin tie Haminassa kadettikoulussa katkesi.

Mannerheim lähti pääsiäisenä 1886 muiden kadettien kanssa pääsiäisen viettoon. Mannerheim livahti Hannes Wegeliuksen kanssa Haminan kievariin. He liiittyivät herra-seuraan ja syötiin ja nautittiin alkoholia. Myöhemmin yöllä Mannerheim lähti ajelulle maaseudulle. Seuralaisena oli lennätintoimiston päällikkö Agathon Lindholm, tunnettu homo. Siihen matkaan päättyi Mannerheimin ura kadettikunnassa.

Myöhemmin kadettikunnan kaasvatuskomitea päätti erottaa Mannerheimin , koska tämä oli lähtenyt pahamaineisen miehen kanssa maalle. Kyseessä oli kovan luokan tapaus ja myöhemminkin kasvatuskomiteassa pohdittiin Mannerheimin tapausta. Tosin käytettiin kiertoilmauksia. Mahdollisesti heidät oli yllätetty vuoteesta.

Ylen nettisivulla tv-sarjan historioitsija Teemu Keskisarja kertoo, että pitkän linjan historioitsija Lars Westerlund on kaivanut asiakirjoja ja muisteluksia Haminan kadettikoulusta 1880-luvulta. Westerlundin mukaan Mannerheim erotettiin homoepäilyn takia. Westerlund ei väitä Mannerheimia homoksi eikä Teemu Keskisarjakaan väitä sitä. Näyttää siltä, että 18-vuotias komea kadetti juopui ja sammui väärässä miesseurassa. Yhtä kaikki epäilys oli hänen elämänsä käännekohta. Häväisty nuorukainen joutui häipymään Suomesta Pietariin upeammalle uralle. Luultavasti tapaus vaikutti Mannerheimin persoonallisuuteen niin, että hänestä tuli vetäytyvämpi.


Ohjelma on jo Areenassa

areena.yle.fi


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kävin joskus 2000-luvun alkupuolella Mannerheim-museossa Australialaisten ystävieni kanssa. Kierros siellä oli opastettu ja kaiken nähtyään ystävieni reaktio oli "oh my god, he was SO gay!".
  JAMPPA • 18.01.2016 21:44
Olipa Mannerheim tunne-elämältään homo, bi tai hetero, yksi asia näyttää selvältä: hän oli suomalaisen homofobian uhri. En panisi yhtään pahakseni, jos piruilun ja pahanpuhumisen sijasta Mannerheimin patsaalle vietäisiin joukolla kukkia osana homofobian vastaisen päivän juhlallisuuksia toukokuun 17. päivänä.
  vaeltaja2006 • 19.01.2016 13:03
Vaeltajan idea on erinomainen. Homofobian kohteeksi (aiheettakin) joutuneet eivät menneinä aikoina voineet puolustautua mitenkään.
  jnsto • 19.01.2016 14:46
Kuulemma Marski valitsi sotilaspalvelijoikseen komeita miehiä.
  Ossi • 19.01.2016 15:58
Mannerheimin molemmat tyttärethän ovat ihan todistetustikin lesboja tai ainakin biseksuaaleja.

Voihan olla että Mannerheimkin oli bisse, jossei nyt ihan homomieheksi kyennyt.

Uutisjutusta tulee väistämättä mieleen, että pitäisiköhän tuon Hercules-ravintolan nimetä uusi paikka Manskun kadettikievariksi ;)
Tai ainakin sinne voisi seinälle laittaa keikaroivan kuvan Gustafista.

Kommenttia muokattu: 20.01.2016 klo 16:02
  human • 19.01.2016 19:26
Olen myös käynyt Mannerheimin kotimuseossa Kaivopuistossa sekä lukenut hänestä kohtuullisen paljon. Hän oli pukeutumisessaan myös tyylitaituri ja kunniamerkkien käyttö oikealla tavalla eräänlainen intohimo. Veikkaan, että kenelläkään perusheterolla tyypillä ei ole silmää em sisustamiseen ja tyyliasioihin.
  capitano (ei rekisteröitynyt) • 19.01.2016 20:12
Seurassa oli juttu Mannerheimin erottamisesta 2014(?); otin lehden talteen.

Mannerheimin - mahdollinen, oletettu - homous oli 2000-luvulla esillä sekä teatterissa että radiossa ja televisiossa. Hannu Salaman ja Katariina Lillqvistin radiodokumentissa "Uralin perhonen" ja Lillqvistin sen pohjalta tekemässä nukkeanimaatiossa asiaa käsiteltiin hyvin suoraan, Per-Erik Lönnforsin Svenska Teaternille kirjoittamassa näytelmässä "Mannerheim" hienovaraisemmin.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 19.01.2016 21:17
Minun isoenoni (s. 1910) vakuutti aina minulle Mannerheimin olleen kiinnostunut miehistä. Hänellä ei ollut tässä ainakaan mikään mustamaalaaminen taustalla, sillä hän (jos kuka) kuului Mannerheimin suuriin ihailijoihin.
  martin • 19.01.2016 23:41
capitano, Kannattaa nyt kuitenkin muistaa ja ymmärtää sekin, että Pietarin palatsien, seurapiirien, kulttuuripaikkojen,... keikarointi- ja tyylimaailmalla saattoi olla tapa-vaikutusta Mannerheimiin aika paljonkin.

Olihan tuolloin 1800-luvulla yhteiskunnan pintapiireillä muutenkin se keikarointi ja luksushakuisuus senaikaista some-muotia. Pietari oli isoin tekijä siinä suhteessa tuolloin täällä Pohjolassa.

www.saint-petersburg.com

upload.wikimedia.org

Jos käy vilkaisemassa Pietarin palatseja sisältäpäin (vaikka niiden esineistöä taannoin muualla kuljettettiinkin ja tuhottiinkin aika paljon), ei Mannerheimin kotimuseo vaikutakaan ihan niin vaan queer-henkiseltä.

Mannerheimhan oli kuitenkin etupäässä venäläisen keisarillisen armeijan upseerikulttuurin kasvatti.

Tässä muuten venäläistä armeijakäytäntöä 1800-luvun alusta, Venäjän Persian sodan rintamalta (tuo sotahan oli samaan aikaan kun Napoleon marssi Venäjälle), kun keisari-Venäjä yritti avata yhteyden Intian valtamerellekin.
Haavoittuneet sotamiehet on komennettu ojantäytteeksi, kuormaston etenemistä varten:

upload.wikimedia.org

Eli ei tuo touhu ortodoksikristitty-Stalinin ajoilla liiemmin muuta ollut.

Kommenttia muokattu: 20.01.2016 klo 16:37
  human • 20.01.2016 16:00
Nyt minulle ei oikein avautunut, millä logiikalla "Pietarin keikarointi- ja tyylimaailma" olisi voisinut mitenkään vaikuttaa Mannerheimin tai kenenkään muunkaan seksuaaliseen suuntautumiseen. Heteromiehet ovat maailman sivu keikaroineet ja hakeneet luksusta naisten kaataminen mielessään, joten siitä ei voi tehdä mitään päätelmiä suuntaan tahi toiseen. Arvailut Mannerheimin homoudesta perustuvat käsittääkseni aivan muuhun.
  Public eye • 20.01.2016 16:12
Ketä enää kiinnostaa?
Minä olen majuri, minä olen homo.
Siinä se. Mannerheimoli mitä oli, mutta hänen vaikutuksensa meidän kohtaloomme lienee korvaamaton.
   (ei rekisteröitynyt) • 21.01.2016 23:02
Minua ei oikeastaan lainkaan kiinnosta se. oliko Mannerheim homo vai hetero, mutta se kiinnostaa, miten dramaattista homoepäily oli. Monen ura luultavasti katkesi, kun tuli aihetta epäillä homoksi. Ja monet ajettiin pois kotoa, suoraan tai epäsuorasti. Vielä minun nuoruudessani homous leimattiin rajulla tavalla perheen ja suvun häpeäksi. Sillä oli valtava merkitys monen homon persoonallisuuteen.
  vaeltaja2006 • 22.01.2016 17:29
Tamahan on ehtymaton aihe - pitaahan mielikuvituksenkin paasta valilla laukkaamaan!

valtsu
   (ei rekisteröitynyt) • 07.02.2016 07:47
Public eye: "Arvailut Mannerheimin homoudesta perustuvat käsittääkseni aivan muuhun."

Mihin muuhun? Kerro lisää...
  1965 (ei rekisteröitynyt) • 07.02.2016 13:57
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy