Maltan parlamentti äänestää keskiviikkoiltana 12.7. lakiesityksestä, joka muuttaa avioliittolainsäädännön sukupuolineutraaliksi. Asian on määrä tulla ratkaisevaan äänestykseen Suomen aikaa kello 20.30.
Lainsäädännössä "mies ja vaimo" muuttuvat "puolisoiksi".
Jo keväällä 2016 Maltan työväenpuoluetta edustava pääministeri Joseph Muscat ilmaisi kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia. Puolue lupasi sallia samaa sukupuolta olevien avioliitot, mikäli se saa vaalien jälkeen jatkaa vallassa. Kesäkuisissa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa työväenpuolue sai vaaleissa enemmistön parlamenttipaikoista.
Pääministeri Muscat ilmoitti 18. kesäkuuta lakiesityksen antamisesta parlamentin käsittelyyn. Lakiesitys läpäisi toisen käsittelyn 5. heinäkuuta, jonka jälkeen asia siirtyi valiokuntakäsittelyyn.
Myös oppositiossa olevan kansallispuolueen piirissä avioliittolain uudistamiselle on vahva tuki, eikä lakiuudistukselle odoteta parlamentissa merkittävää vastustusta. Toisessa käsittelyssä yksi kansallispuolueen edustaja äänesti lakiesitystä vastaan.
Katolinen kirkko on vastustanut lakimuutosta, ja katolisen kirkon asema on vahva. Suurin osa maltalaisista tunnustaa katolista kristinuskoa.
Välimerellä sijaitseva runsaan 400 000 asukkaan Malta kuuluu Euroopan Unioniin.
Malta vahvistanut merkittävästi hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta
Malta on viime vuosina uudistanut merkittävästi hlbti-vähemmistöjen asemaa kohentavaa lainsäädäntöä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalaisen kattojärjestö ILGA-Europen toukokuussa 2017 julkaistussa vuosiraportissa Malta oli 49 maan vertailun kärjessä; se toteutti 88 prosenttia ILGA Europen edellyttämistä toimista hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksiin liittyen. Suomi oli saman vertailun seitsemäs.
Etenkin vuonna 2013 valtaan noussut työväenpuolue on edistänyt pääministeri Muscatin johdolla aihepiiriin liittyviä lakiuudistuksia.
Malta hyväksyi vuonna 2014 myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevan parisuhdelain, johon kuuluu myös adoptio-oikeus. Samalla maa alkoi tunnustaa ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot.
Keväällä 2015 Maltan parlamentti hyväksyi yksimielisesti hallituksen esittämän lain sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä. Lakiuudistuksen myötä juridisen sukupuolensa voi muuttaa omalla ilmoituksella. Malta on myös kieltänyt intersukupuolisten lasten sukuelinten leikkaamisen miehen tai naisen sukupuolta edustavaksi.
Joulukuussa 2016 Malta päätti laista, jolla kriminalisoidaan seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät hoidot, eli ns. eheytyshoidot. Rangaistavaa on ns. eheytystoiminnan mainostaminen, tarjoaminen, suorittaminen tai suositteleminen. Lain rikkomisesta voi seurata 10 000 euron suuruinen sakko tai yli vuosi vankeutta.
Malta kohentaa hlbti-vähemmistöjen asemaa vauhdilla
Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa taas seitsemännellä sijalla - Malta kärjessä