ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Malta saamassa sukupuolineutraalin avioliittolain - äänestys keskiviikkoiltana

Sami Mollgren • 12.07.2017 14:20 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Maltan parlamentti äänestää keskiviikkoiltana 12.7. lakiesityksestä, joka muuttaa avioliittolainsäädännön sukupuolineutraaliksi. Asian on määrä tulla ratkaisevaan äänestykseen Suomen aikaa kello 20.30.

Lainsäädännössä "mies ja vaimo" muuttuvat "puolisoiksi".

Jo keväällä 2016 Maltan työväenpuoluetta edustava pääministeri Joseph Muscat ilmaisi kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia. Puolue lupasi sallia samaa sukupuolta olevien avioliitot, mikäli se saa vaalien jälkeen jatkaa vallassa. Kesäkuisissa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa työväenpuolue sai vaaleissa enemmistön parlamenttipaikoista.

Pääministeri Muscat ilmoitti 18. kesäkuuta lakiesityksen antamisesta parlamentin käsittelyyn. Lakiesitys läpäisi toisen käsittelyn 5. heinäkuuta, jonka jälkeen asia siirtyi valiokuntakäsittelyyn.

Myös oppositiossa olevan kansallispuolueen piirissä avioliittolain uudistamiselle on vahva tuki, eikä lakiuudistukselle odoteta parlamentissa merkittävää vastustusta. Toisessa käsittelyssä yksi kansallispuolueen edustaja äänesti lakiesitystä vastaan.

Katolinen kirkko on vastustanut lakimuutosta, ja katolisen kirkon asema on vahva. Suurin osa maltalaisista tunnustaa katolista kristinuskoa.

Välimerellä sijaitseva runsaan 400 000 asukkaan Malta kuuluu Euroopan Unioniin.

Malta vahvistanut merkittävästi hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta

Malta on viime vuosina uudistanut merkittävästi hlbti-vähemmistöjen asemaa kohentavaa lainsäädäntöä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalaisen kattojärjestö ILGA-Europen toukokuussa 2017 julkaistussa vuosiraportissa Malta oli 49 maan vertailun kärjessä; se toteutti 88 prosenttia ILGA Europen edellyttämistä toimista hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksiin liittyen. Suomi oli saman vertailun seitsemäs.

Etenkin vuonna 2013 valtaan noussut työväenpuolue on edistänyt pääministeri Muscatin johdolla aihepiiriin liittyviä lakiuudistuksia.

Malta hyväksyi vuonna 2014 myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevan parisuhdelain, johon kuuluu myös adoptio-oikeus. Samalla maa alkoi tunnustaa ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Keväällä 2015 Maltan parlamentti hyväksyi yksimielisesti hallituksen esittämän lain sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä. Lakiuudistuksen myötä juridisen sukupuolensa voi muuttaa omalla ilmoituksella. Malta on myös kieltänyt intersukupuolisten lasten sukuelinten leikkaamisen miehen tai naisen sukupuolta edustavaksi.

Joulukuussa 2016 Malta päätti laista, jolla kriminalisoidaan seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät hoidot, eli ns. eheytyshoidot. Rangaistavaa on ns. eheytystoiminnan mainostaminen, tarjoaminen, suorittaminen tai suositteleminen. Lain rikkomisesta voi seurata 10 000 euron suuruinen sakko tai yli vuosi vankeutta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mielenkiintoista kehitystä että vahvasti katolisissa maissa Maltalla ja Irlannissa on (osin tulossa) sateenkaarinäkökulmasta Euroopan edistyksellisimmät lait. Onko niin että katolisen kirkon virallinen ja taipumaton asenne on niin kaukana käytännön elämästä ja ajatuksista, että kansan arkinen mielipide kävelee siitä yli. Maltillisempien kirkkokuntien opetus uppoaa paremmin kanssan kun se ei mene niin paljoa överiksi.

Voidaanko tästä päätellä että Päivi Räsänen ja hengenheimolaisensa oikeastaan auttavat suomalaisen sateenkaariväen asioiden edistymistä vetämällä kaiken niin överiksi ettei kukaan ota todesta.
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 12.07.2017 14:48
Mielestäni voidaan päätellä. Näiden päiviräsästen, saritanusten, mikaniikkojen ja aitoavioliittojen sun muiden toiminta sataa hlbti-vähemmistöjen laariin. Joka kerta, kun em. suunnilta tulee uusi avaus, lisääntyy ymmärrys hlbti-vähemmistöjä kohtaan.
  smo • 12.07.2017 14:53
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy