ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Maailman vanhimman homoliikkeen muistomerkki vihitään Berliinissä


Havainnekuva muistomerkistä
Magnus Hirschfeld perusti 120 vuotta sitten maailman ensimmäisen homojen kansalaisjärjestön, ”tieteellis-humanitaaarisen komitean”. Tänään 7.9.2017 Berliinissä Spree-joen rannalla, kanslerinvirastoa vastapäätä, vihitään muistomerkki tämän ensimmäisen homoliikkeen kunniaksi.

Muistomerkissä on kuvattu kuusi korkeaa kalla-liljaa sateenkaaren väreissä. Muistomerkin suunnitteli kansainvälinen työryhmä Berliinin taideyliopistossa. Kukista osa on hede-, osa emikukkia. Kukat kuvaavat luonnossa esiintyvää ”seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta”.

Berliinin kaupunki on tukenut muistomerkin pystyttämistä luovuttamalla muistomerkille sopivan paikan. Rahallista tukea tuli lotto-pelin avustuksista ja kansalaislahjoituksista. Berliinin sähköverkkoyhtiö toi paikalle sähköt. Muistomerkin kunnossapidosta vastaa Berliinin kaupunki.

Suunnilleen samalle paikalle kanslerin viraston ja Haus der Kulturen der Welt (kulttuurien talo) välille Magnus Hirschfeld perusti vuonna 1919 seksuaalitieteiden instituutin.

Tieteellis-humanitaarinen komitea teki 1920-luvulla useita esityksiä rikoslain pahamaineisen homopykälän 175 poistamiseksi. Lakimuutos ei ehtinyt toteutua ennen natsien valtaantuloa 1933. Seksuaalitieteiden instituutin arvokkaat kirjavarastot poltettiin kuuluisassa natsien kirjaroviossa 1933. Hirschfeld itse oli silloin ulkomailla. Hän kuoli maanpaossa Ranskassa 1935.

Päivitys 8.9.2017: Berliinin tv-aseman rbb:n iltauutisissa eilen kerrottiin muistomerkin vihkimisestä. Uutinen alkaa kohdasta 9 min 25 sek.

mediathek.rbb-online.de

Spree-joen rantakatu sai vuonna 2006 nimen Magnus Hirschfeld Ufer.
Vähän matkan päässä ovat Berliinin hallintokorttelit.

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy