ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Maailman Aids-päivä 1.12.

01.12.2011 10:06 • 3 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
1.12. on Maailman Aids-päivä.

Maailman Aids-päivää vietettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) aloitteesta ensi kertaa vuonna 1988.

Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio kasvavaan ongelmaan - lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidista, sekä löytää uusia ja tehokkaampia toimia epidemian hillitsemiseksi.

Ensimmäisen kerran tartuntataudista puhuttiin 30 vuotta sitten, 5.6.1981.

Alkuvaiheissa Hiv ja Aids saivat "homotaudin" tai "homoruton leiman". Taudin arveltiin jotenkin olevan sidoksissa seksuaaliseen suuntautumiseen. Tulkinta tehtiin, koska ensimmäinen todettu suuri epidemia oli nimenomaan homomiesten keskuudessa. Myöhemmin ymmärrettiin taudin tartuntamekanismit ja se, että homomiesten keskuudessa epidemia oli syntynyt suojaamattomien seksikontaktien seurauksena.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Olen linkittänyt seuraavan hiv/aids-historiasta kertovan omakohtaisen artikkelin monta kertaa ranneliikkeen sivuille ja olen pahoillani, jos tämä toisto häiritsee jotakuta.

Hiv/aidsin sosiaalihistoria on kuitenkin kouluesimerkki syrjinnästä ja vallankäytöstä vähemmistösyrjintään, jossa käytettiin hyväksi pelkoja,
ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä:

www.finnqueer.net

Otetaan opiksi!
  Olli Stålström • 01.12.2011 13:01
Oli varmaan kammottavaa elää homona 1980-luvun Suomessa, kun aids-hysteriä iski päälle. Niin kuin kehotuskiellot, kiihkokristillisyys ja neuvostokommunistinen asenne homouteen ei olisi ollut tarpeeksi.
Mutta tästäkin selvittiin, Kiitos Stålströmin ja kumppaneiden työnteon.
Jossain dokumentissa Stålström tai Hentilä mainitsi aids-kriisin olleen lopulta se tekijä, joka toi HLBT-populan lopulta parrasvaloon ja istumaan samoihin pöytiin päättäjien kanssa.
  AAA (ei rekisteröitynyt) • 01.12.2011 13:37
Kiitos AAA. Se oli Jorma Hentilä, joka Tarinatalon tuottamassa Homo-Suomen historiassa kertoi miten tosiaan hiv/aids kriisi 1983-86 sai omat joukot järjestäytymään ja pakotti viranomaiset istumaan kasvotusten Setan edustajien kanssa.

Seta taisteli monta vuosikymmentä kiihkokristittyjen sensuuria ja sortoa vastaan sananvapauden puolesta.

Vähän aikaisemmin jotkut meistä setalaisista olivat joutuneet valmistautumaan 1970-alun neuvostopanssarien uhkaa vastaan, ettei Helsinki olisi kokenut samaa kohtaloa kuin Praha 1968.

Siitä minua haastatellaan itsenäisyyspäivänä 6.12. Yle Radio 1:ssä klo 13.00 alkavassa ohjelmassa, jossa monet eri-ikäiset naiset ja miehet kertovat kokemuksistaan ns. kylmän sodan vaaran vuosina, aivan 1970-luvun alkuvuosina.

Tässä on yhteenvetoni omasta osuudestani omalla Facebook-sivullani

www.facebook.com
  Olli Stålström • 01.12.2011 14:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy