Lorcan perhe sallii haudan avaamisen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Juan Luis Trescastro -niminen mies saapui 18. elokuuta 1936 granadalaiseen kahvilaan ja kehui ampuneensa Lorcan. ”Olen tikannut sen homosian perseeseen pari kuulaa”.

Espanjan tunnetuin ja eniten käännetty runoilija otettiin kiinni kuukausi kansalaissodan alkamisen jälkeen ja hänet teloitettiin kolmen muun kanssa. Fransisco Francon fasistijoukot pilkkasivat häntä punaiseksi. Hän oli 38–vuotias. Hän oli kansanrunoilija, homo ja vasemmistolainen ja sen vuoksi fasistipiireissä vihattu. ”Hän on kynällään tehnyt enemmän haittaa kuin muut pistoolilla”, he sanoivat.

Historioitsijat ovat jo pitkään yrittäneet saada lupaa syrjässä olevan haudan avaamiseen ja asianmukaiseen ja arvokkaampaan hautaamiseen. Suku ei ole hyväksynyt haudan avaamista. Haudan löysi vuonna 1971 irlantilainen Lorca-tutkija Ian Gibson.

Torstaina, 72 vuotta Lorcan kuoleman jälkeen tuli käänne. Perhe suostuu uuteen hautapaikkaan, mutta se ei saa muodostua spektaakkeliksi, vaan se on tehtävä huomaamattomasti. Lupa tuli , kun tutkintatuomari Baltasar Garzón on käynnistänyt kanslaissodan (1936-39) ja Francon ajan (1939-75) teloitusten laajan tutkinnan. Kymmenet tuhannet ovat edelleen joukkohaudoissa. Lorcan kanssa samalla kertaa ammuttujen omaiset ovat suostuneet vainajien poissiirtämiseen.

Lorca voitaisiin haudata uudelleen isän viereen New Yorkiin, äidin viereen Madridiin tai sisarten viereen Granadaan. Tai sitten tuhka levitetään tuuleen. Rotkossa, jossa Lorca nyt on, on 3000 muuta uhria. Lorca-asiantuntija Gibson sanoo, että Lorca kuuluu ihmiskunnalle, ei hänen perheelleen. Kunnioittavat hautajaiset olisi moraalinen sovitus kuolleelle runoiloijalle. Gibson sanoi eilen, että tämä on yksi hänen elämänsä parhaita päiviä. Tällä hetkellä hauta on merkitty vain reunakivin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.all-in.de/nachrichten/kunst_kultur/buch/Buch-Literatur-Geschichte-Spanien;art359,392066

Lisää Lorcan kuolemasta ranneliikkeessä
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=10&thrdid=3861

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!