ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Lauantai on Euroviisujen finaali-ilta

Sami Mollgren • 14.05.2016 12:45 • 7 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Eurovision laulukilpailun 61. finaali järjestetään Tukholmassa lauantaina 14. toukokuuta. Suomessa finaali nähdään Yle TV2:lla kello 22 alkaen.
Eurovision laulukilpailun 61. finaali järjestetään Tukholmassa lauantaina 14. toukokuuta. Suomen aikaa kello 22 alkava yli kolmen tunnin mittainen finaalitapahtuma televisioidaan, ja lähetystä voi kotikatsomon lisäksi seurata myös useissa "viisukatsomoissa".

Euroviisuja voi katsoa joukolla esimerkiksi Helsingissä Hercules- ja dtm-yökerhoissa, Tampereella Mixeissä, ja Turussa viisukatsomona toimii Bar Suxes. Herculeksen viisukatsomossa mukana on myös Gay-kuoro Out'n Loud.

Suomea edustanut Sandhja ja tämän edustuslaulu Sing It Away putosivat jatkosta tiistaina järjestetyssä semifinaalissa, joten Suomi ei finaalissa esiinny.

Lauantain finalisteista sateenkaarivähemmistöä edustaa näkyvimmin Israelin Hovi Star (oikealta nimeltään Hovav Sekulets), jonka kappale on Made of Stars.

Liettuan Donny Montell (edustuskappale I've Been Waiting for This Night) on Vilnassa kesäkuussa järjestettävän Baltic pride 2016 -tapahtuman suojelija.

Myös Venäjän Sergei Lazarev (edustuskappale You Are The Only One) on tiettävästi esiintynyt homobaareissa ja osallistunut Venäjän ulkopuolella pride-tapahtumaankin.

Laulukilpailun vahvimpia ja jopa vahvin ennakkosuosikki on Venäjän Lazarev. Huolestunuttakin keskustelua on herättänyt Lazarevin mahdollinen voitto ja siitä johtuva kevään 2017 laulukilpailun pitäminen Venäjällä - ja miten se vaikuttaa sateenkaarivoittoiseen "viisufanitukseen". Venäjällä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on vaikea, ja esimerkiksi sateenkaarilippujen liehuttaminen tulkitaan yleisesti lailla kielletyksi homouden propagoinniksi.

Euroviisuareenalla yleisön liehutettaviksi sallitaan osallistujamaiden kansallisliput ja erikoisluvalla EU:n tähtilippu sekä hlbti-vähemmistöjen sateenkaarilippu.

Australiassa Eurovision laulukilpailu on näytetty televisiosta jo pitkään, ja maa on erikoisluvalla toista kertaa myös mukana kilpailussa. Australiaa edustaa Dami Im kappaleella Sound Of Silence. Kilpailua on mahdollista tänä vuonna seurata myös Yhdysvalloissa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistölle suunnattu televisiokanava Logo näyttää finaalilähetyksen.

Euroopan yleisradiounioni EBU:n järjestämä laulukilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1956 Sveitsin Luganossa seitsemän maan voimin. Vuosien saatossa mukaan tuli lisää maita pohjoisesta ja läntisestä Euroopasta; esimerkiksi Suomi vuonna 1961. Laulukilpailun suosio kuitenkin hiipui hiljalleen 1990 luvulle tultaessa; instituutioksi kohonnut tapahtuma koettiin jähmeäksi. Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvun alussa tuli sen aiemmin hallitsemilta alueilta kilpailuihin mukaan paljon uusia maita. Lisäksi aiemmin kilpailussa yhtenä maana mukana olleen Jugoslavian hajoaminen osiin toi mukaan uusia maita. Yleisen käsityksen mukaan kilpailun kiinnostavuutta heikensi entisestään uusien maiden vyöry ja etenkin se, että monissa näissä maissa naapurimaiden äänestäminen oli yleistä esimerkiksi kielisukulaisuuden vuoksi. Muutos vei samalla kilpailun painopisteen pois vanhalta ydinalueeltaan.

Joidenkin arvioiden mukaan koko kilpailun pelasti etenkin hlbti-vähemmistöjen piirissä elävä laulukilpailuun liittyvä "fanitus". Kilpailujen sateenkaarileima vahvistui, kun vuonna 1998 israelilainen transsukupuolinen Dana International voitti laulukilpailun.

Vuosituhannen vaihteessa kilpailusta tuli rennompi ja myös sateenkaarilippuja alkoi näkyä katsomossa. Sittemmin sateenkaaren värejä ovat edustaneet esimerkiksi Serbian Marija Šerifović (Molitva vuonna 2007) ja drag-taiteilija Tom Neuwirthin hahmo Conchita Wurst (Rise Like a Phoenix vuonna 2014). Euroviisulavalla on myös nähty samaa sukupuolta olevien suudelmia, ja seksuaalivähemmistöihin nuivemmin suhtautuvien joukossa tapaukset ovat aiheuttaneet tyytymättömyyttä.

Suomessa lauantain finaalilähetyksen esittää Yle TV2, kello 22 alkaen.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Merde, miten tyhmä tuo Ranskan tv, kun laittoivat Amirin laulamisen lisäksi ihan yksistään tanssahtelemaan lavalla.

Olisivat nyt laittaneet Myllen konserttien miehet tanssijoiksi mukaan, niin Ranskan viisuvoitto olis enemmän kuin varmaa pässinlihaa ja Pariisi olisi ensi vuoden viisupaikka, mutta nyt, pelkäänpä ettei niin käy.

www.youtube.com

Tai nämä tanssijaryhmä-iloittelut olisi sopineet Amirillekin, sen tanssitunneistakin kertoneen esikatseluvideon jatkoksi.

www.youtube.com
www.youtube.com

Robotit & ihmiset -tanssikinhan, mitä Ruotsin viisujen semifinaalissa nyt oli, koettiin Myllen konserttikiertueella jo 2013

www.youtube.com
www.youtube.com

Kommenttia muokattu: 14.05.2016 klo 16:42
  human • 14.05.2016 16:31
"Yleisen käsityksen mukaan kilpailun kiinnostavuutta heikensi entisestään uusien maiden vyöry ja etenkin se, että monissa näissä maissa naapurimaiden äänestäminen oli yleistä esimerkiksi kielisukulaisuuden vuoksi."

Niin ja samaahan äänestyskäyttäytymistä ei ole ollut Fennoskandian kesken, eihän? :D Eli se siitä muitten malka & omat hirret -jutusta.

Euroviisuissaha oli homomies laulamassa jo 1958 ja homomies voitti Euroviisut jo 1961, itse asiassa ihan homorakkauslaulullakin vieläpä. Sen jälkeen viisuissa on on ollut pitkin matkaa hlbt-ihmisiä kisaajina.

Jutussa on ihan puppua se, että israelilaisten Dana International -98 muka olisi ollut jotenkin merkittävä, sillä edellisenä vuonna -97 kisat voitti Englannin lesbo-laulaja www.youtube.com
israel on muutenkin ongelmatapaus Euroviisuissa, sillä sen harjoittama miehitys- ja apartheid-politiikka Palestiinassa on jättänyt Euroviisuista pois monta hyvää laulumaata, valitettavasti. EBU-maa Libanon olisi helmi saada mukaan Euroviisuihin, sillä siellä tehdään hyvää musiikkia.

israelissahan hiljattain puukotettiin useita Prideen osallistujia ja yksi sai surmansakin ja israelilaiset ovat ketkuja palestiinalaisia hlbt-ihmisiä kohtaan; ovat painostaneet heitä vakoojikseen, uhaten paljastaa heidät perheilleen. israelilaiset ovat täysin samaa Palestiinassa, kuin neuvostomiehitys oli Virossa - ja pahempaakin (juutalaisia joukkosurmasivat holokaustissa eurooppalaiset kristityt, eivät palestiinalaiset tai arabit - ja sitten pahan kierrettä jatkettiin vielä palestiinalaisia kohtaan, kun eurooppalaiset kristityt ulkoistivat juutalaisvihaperinteensä palestiinalaisten niskaan Molotov-Ribbentrop -etupiirijakosopimuksen kaltaisella Balfourin julistuksella).

Nyky-eurooppalaisessa mediassa ja keskusteluissahan on todella järkyttävää se, miten palestiinalaisista puhutaan ja kirjoitetaan terroristeina, vaikka terrorismitoiminnan ja terroristijärjestöt Palestiinassa aloittivat juutalaiset 1900-luvun alkupuoliskolla. Sittemmin on puhuttu plo:sta ja hamasista ja jizbollahista, vaikka juutalaisten irgun ja lehi olivat terroristijärjestöjen alut tuolla.
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 14.05.2016 klo 19:27
  human • 14.05.2016 19:08
Saa aika luovasti tulkita todellisuutta, jos väittää, ettei Dana Internationalin esiintymisellä ja menestyksellä olisi ollut suurta merkitystä euroviisujen sateenkaarileimalle. Kyllä sillä oli, erittäin.

Tuona Dana International -vedenjakajavuonna myös yleisö tuli ensi kerran lavan eteen - kun aiemmin se oli istunut etäämmällä katsomossa. Yleisön riehakas läsnäolo ruuduissa on kasvanut siitä lähtien - ja ihmisille käynyt selväksi, että yleisössä on aika paljon homoja.

Kun Katrina and The Waves voitti euroviisut 1997, oli Katrina Leskanich vielä kaapissa. Vasta joskus paljon viisujen jälkeen lehdistö julkaisi kuvia hänen ja Caroline Ahernen välisistä humalaisista suudelmista - ja myöhemmin Leskanich sitten kyllä tulikin kaapista.

Laulukilpailun varhaisina aikoina saattoi toki esiintyjistä arvella sitä tai tätä ja esitysten rivien välistä päätellä tuota tai muutakin - mutta millään tavoin avoimesti sateenkaari ei ollut läsnä ennen Danan Internationalin euroviisuvoittoa. Varmasti hlbti-väelle (ja muillekin) oli lohdullista noina varhaisina aikoina saada pieni kurkistusaukko muuhun maailmaan ja muihin kulttuureihin; ettei koko maailma ole samassa muotissa kuin oman kotikylän väki.

***

Toki naapurirakkautta on pisteiden antamisessa harrastettu ennenkin, mutta tosiasia on uudessa tilanteessa tapahtunut ilmiön merkittävä määrällinen lisääntyminen ja siitä seurannut vanhan tasapainotilan järkkyminen. Ei ole kyseessä malka tai hirret - vaan muutoksen toteaminen.
  smo • 15.05.2016 15:13
Noh, minä en eriavoista, enkä alenna lesboja transväkeen nähden.

Muut toki saattavat niinkin tehdä.

Ja transväkihän ei ole homoja, eivätkä trans-dragit edistä mitenkään homo-stereotypioiden lakaisua. Typerää että siitä Itävalla transvestiitistä on kirjoitettu muka homona. Miksei hänen anneta olla sinä, mitä hän on. Kyllä mekkoilua harrastava ja feminiininen "hetero"mies olisi transvestiitti, eikä hänestä puhuttaisi heterona. Ei siis mitään syytää poikkeavuuteen tuossa homojen suhteen - eihän vain miehistä pitäviä naisiakaan pidetä "homoina". Joillakin tapauksilla on hlbt-piireissä vain sitä pakkomiellettään lokeroida feminiiniset, tyttöilevät miehet muka homoiksi, vaikka homomiehillä ei tietenkään ole mitään kiinnostusta feminiinisyyteen.

Kommenttia muokattu: 15.05.2016 klo 15:31
  human • 15.05.2016 15:19
Missä ja miten sitten on eriarvoistettu tai alennettu? Ilmeisesti jossain ja jotenkin, kun asia esille nostettiin.
  smo • 15.05.2016 15:38
Höpö höpö "human", puurot ja vellit taas yhtä sekaisin kuin aina ennenkin.

Homo- bi- ja heteroseksuaalisuus on seksuaalisen kiinnostuksen kohdistumista omaa tai (ja/tai) vastakkaista sukupuolta oleviin ihmisiin.

Transseksuaalisuus liittyy vain kokemukseen omasta sukupuolesta, eikä millään tavalla seksuaalisen kiinnostuksen kohteen sukupuoleen.

"Drag" on korostettua pukeutumista muuta kuin omaa biologista tai koettua sukupuolta ilmentävään asuun ja esiintymistä tuossa asussa yleisölle tai muuten julkisesti.

Transvestiitti on henkilö, joka kokee seksuaalista mielihyvää pukeutuessaan "vastakkaisen" sukupuolen tavalla. Ei edellytä sen paremmin homo- kuin heteroseksuaalista suuntautumista, vaikka yleisen käsityksen mukaan miespuoliset transvestiitit ovat useimmissa tapauksissa heteroseksuaaleja.

Mutta nämähän jo varmasti tiesitkin, kunhan vaan haluat jankata samaa vanhaa virttä...

Trans-drag? Minulle tuntematon, voisit varmaan tarkentaa, mitä tämä käsite pitää sisällään.
  Public eye • 15.05.2016 15:56
"Noh, minä en eriavoista ---"

- Ha-haa!
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 15.05.2016 18:49
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy