ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale 25.9.2011 asti

JuhaniV • 11.08.2011 00:10 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Kansainvälisesti merkittävään Lahden julistebiennaaliin tarjottiin tänä vuonna peräti 6 958 julistetta 50 maasta. Näyttely esittelee niistä 285, jotka ovat 36 maasta.

****

Julistetaide nimensä mukaisesti julistaa. Se voi olla tiedottavaa, kantaa ottavaa, propagandistista ja mitä tahansa sellaista, jolla koetetaan vangita vaikkapa kadulla kulkijan huomio ja kenties herättää hänen uteliaisuutensa. Julistetaide on ilmaisunsa suhteen varsin vapaamuotoinen. Se käyttää graafisia keinoja, typografiaa (taiteilee tai leikittelee tekstillä) ja tietenkin valokuvaa, jota voidaan muokata ja käsitellä varsin mielikuvituksellisesti.

Juliste on usein ilmeeltään pelkistetty ja helppo katsoa nopeastikin. Kuitenkin julisteen sanoma voi olla hyvinkin voimakas ja siihen on voitu jopa piilottaa symboliikkaa, joka aukeaa joko vaikeasti taikka vain asiaan vihkiytyneille.

70-luvulla puolalainen julistetaiden oli maailman ehdotonta huippua. Se oli väline, jolla saatettiin ilmaista kanssaihmisille asioita, jotka olivat kiellettyjä kommunistisessa Puolassa. Niitä ei olisi muulla tavoin voinut ilmaista joutumatta jopa vankilaan. Tänään tässä näyttelyssä syntyi vaikutelma, että puolalainen julistetaide on pysähtynyt siihen entiseen. Kuvakerronnassa on jäljellä piirteitä vanhasta neukkuisesta tyylistä.

Julistetaidetta on käytetty myös AIDSin vastaisessa taistelussa. Lahden julistebiennaalessa oli yksi juliste, joka ottaa kantaa AIDSiin. Se on graafikko Pekka Piipon nimetön työ. Kuvassa on punaisista verisuonista muodostuvat maapallon maanosat. Alareunassa pieni AIDS-muistosolmuke. Katsojalle jää vaihtoehtoja tulkita julistetta muutamalla tavalla.

Ympäristöjulisteista ehdottomasti mielenkiintoisin, taitavin ja varsin konkreettisesti kantaa ottava on liettualaisen Ilja Klemencovin juliste "They Can Disappear". Kuvapinnan tekstuuriin hienovaraisesti piilotettu hahmo paljastuu vasta oikeasta kulmasta hieman sivusilmällä katsottuna. Juliste löytyy palkittujen julisteiden verkkosivulta.

Näyttelyssä muistetaan graafista muotoilijaa, emeritusprofessori Tapani Aartomaata (1934-2009) Aartomaa on yksi tunnetuimpia ja tunnustetuimpia graafisia muotoilijoita Suomessa. Hän on ollut kantavana voimana Lahden julistebiennaaleissa. Hän ehti nähdä edellisen näyttelyn vuonna 2009. Pian sen jälkeen hän kuoli.

Graafikko Pekka Piipon nimetön juliste Lahden julistebiennaalissa. Se on digitaalinen printti. (Kuva julkaistaan Ranneliike.netissä Lahden taidemuseon luvalla)

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy