ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Lääkäriroolissa translain uudistamista vastaan - Keskustelu TV2:ssa

jnsto • 26.12.2014 01:15 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Sade Kondelin pystyi argumentoimaan lääkäri Tanuksen väitteitä vastaan provosoitumatta.
KD-puolue oli vakiintuneessa asemassaan suomalaisen ihmisoikeuskehityksen vahvana jarruttajana TV2:n käsitellessä translain tilannetta 23.12.14. Sinuiksi -hankkeen toiminnanjohtaja Mikko Väisänen toivoi kristillisdemokraateilta vielä harkintaa.

Poliittis-yhteiskunnallisiin ääriliikkeisiin on aina kuulunut aatteen satuttamia lääkäreitä, jotka ovat tukeneet ja toteuttaneet vakaumustaan lääkäriroolin puitteissa, "potilaan parhaaksi" ja "hyvää tarkoittaen". Tämä historiallinen ilmiö korostui Ylen Ajankohtainen kakkonen -lähetyksessä. Translain tilanteesta olivat keskustelmassa lääkäri Sari Tanus ja transaktivisti Sade Kondelin.

Lääkäri Tanus esitti hymyjen tahdittamana näkemyksiä translain uudistamista vastaan mm sillä pohjalla, että kyse ei ole ihmisoikeuskysymyksestä. "Tällä joukollahan " on oikeus lisääntyä, kuten kaikilla muillakin. "Mutta jos tähän prosessin lähtee" on sitten hyväksyttävä "tietyt säännökset", kuvaili lääkäri ja toisti KD:n käsityksiä sukupuolirooleista ja perheestä, etenkin "lapsia ajatellen".

Sade Kondelin kiisti Tanuksen naiskäsityksen, jossa äitiys yhdistettiin synnyttämiseen.
- Vanhemmuuden kannalta kyse on pienestä tekijästä, myös ajallisesti, Kondelin kuvasi. Nykyinen sterilisointipakko loukkaa ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta oman elämän järjestämiseen.

Eurooppalaisia kannanottoja KD-lääkäri vähätteli. Suomen tilanteeseen puuttunut ihmisoikeusvaltuutettu on Tanuksen mukaan "yksi yksittäinen ihminen" ja paljon riippuu siitä, "millaisia papereita lähetetään". Lääkäri viittasi asianosaisten "muuhun problematiikkaan", mikä näytti viittaavan mielenterveysongelmiin ja mm äitisuhteeseen lapsena.

Keskustelun oheisaineistona nähtiin reportaasi tamperelaisen Elmo Anttilan tilanteesta. Toimittaja Saara Kokko oli vieraillut myös paikallisen transvertaisryhmän pikkujoulussa.

Sinuiksi -palvelun toiminnanjohtaja Mikko Väisänen vetosi myönteisen ratkaisun aikaansaamiseksi kristillisdemokraatteihin, "jotta he vielä harkitsisivat". Väisänen ei maininnut sitä vaihtoehtoa, että muut puolueet hoitaisivat asian, eivät tukisi KD:n valta-asemaa, vaan jättäisivät pääministerin edelleen tukeman yksimielisyysvaatimuksen sikseen. Väisänen viittaisi Sinuiksi -palvelun saamiin henkilökohtaisiin yhteydenottoihin perusteena asian kiireelllisyydelle. Lainsäädännön muuttaminen vaikuttaisi ilmapiiriin ja asenteisiin. Tuoreen selvityksen mukaan suuri osa suomalaisista transsukupuolisista on kokenut haitantekoa tai syrjintää.

Elmo Anttila pahoitteli ymmärtämättömyyttä poliittisella tasolla, mutta lisäsi "ihmisillä tietenkin olevan oikeus omiin mielipiteisiinsä". Hän vakuutti, ettei hankkeen nyt ehkä rauetessa "toivo lopu tähän". Uusiin kansanedustajiin otettaisiin yhteyttä ja jatkettaisiin.

Toiminnanjohtaja Mikko Väisänen vetosi kristillisdemokraatteihin, jotta he vielä harkitsisivat.
18-vuotias transmies Elmo Anttila kertoi ohjelmassa pitkästä hoitoprosessistaan, joka oli välillä keskeytetty masennuksen perusteella.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Surkeita argumentteja ihmisoikeuksia vastaan. Ei mennyt kauaa kun tajusin että varmasti joku ääriuskova lääkäri.

Se on ihmisoikeusloukkaus jos se että saa korjattua virallisiin paperiehin oman sukupuolensa vaatii itsensä leikkelyä, siis ok jos itse haluaa mutta että valtio vaatii sitä on törkeää.
  puppeliassi • 26.12.2014 14:22
Ohjelmassa esiintynyt gynekologi Sari Tanus toi ohjelmassa hyvin esiin puolueensa kristillisdemokraattien halveksivan suhtautumisen kanssaihmisiin, erityisesti transsukupuolisiin. Tanus kuuluu niihin tapauksiin, joiden vahingollinen vaikutus yhteiskuntaan on torjuttava.

Tanus on käynnistänyt myös kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan, että terveydenhoitohenkilökunnalla tulee olla oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä uskontoonsa vedoten. Vakaumuksen perusteella lääkärillä tulisi myös olla oikeus kieltäytyä laatimasta raskaudenkeskeytykseen johtavaa lausuntoa, aloitteessa todetaan.

Tanuksen kaltaisille ei riitä yksi myönnytys, joten heidät on pysäytettävä heti alkuunsa. Michiganissa fundikset saivat voimaan lain, joka oikeuttaa uskovaiset syrjimään homoja. Tämä johtaa mahdollisesti myös siihen, että esimerkiksi ensiavussa työskentelevillä on oikeus kieltäytyä hoitamasta homoja, koska uskonnon mukaan homot kuuluvat pätsiin.
m.newnownext.com

Ei pitäisi pelotella, mutta jotkut suosittelevat, että ateistien ja homojen kannattaisi kenties ennen leikkausta tai muuta kirurgista toimenpidettä varmistaa, että operaation suorittaja ei missään tapauksessa ole kiihkouskovainen. Netissä ohjeistettiin, että mieluiten esimerkiksi ateistiaivokirurgi, jotta hoitovirheen tai veitsen lipsahduksen todennäköisyys kutistuisi murto-osaan.
  Havainnoija • 28.12.2014 00:40
Asia ei ole lainkaan yhdentekevä. Muutama vuosi sitten kyselin, eikö ainakin suuremmissa kaupungeissa, voisi pitää yllä listaa (oman ilmoituksensa mukaan) ennakkoluulottomista lääkäreistä, yksityissektorilla vastaanottavista. Mutta asia jäi sikseen. - Äärikristillisiä on sairaaloissa yllättävän runsaasti. On tietenkin muistettava, että kristillisyys oli Suomen sairaaloissa jonkinlainen perusolettamus vielä 60-luvulla.

Kommenttia muokattu: 28.12.2014 klo 01:30
  jnsto • 28.12.2014 01:28
Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi .. Kohtele toisia niin kuin toivoisit iseäsi kohdeltavan.. Jos nämä perusperiaatteet kommentoijien mielestä edustavat äärikristillisyyttä.. Niin huuuh huuuh.. Ette vissiin oo ääriliikkeisiin törmänneetkään.

Valitettavan monet ihmiset pyrkivät määrittelemään itse itsensä.. Ja määrittelemään itse myös " hoitokeinonsa" jne jne.. Tuota rataa hoitajia tai lääkäreitä tutkimaan tai hoitamaan ei enää tarvittaisikaan..?!
- tosiasia on että valitettavan monilla jää todelliset omat kivut ja todelliset syyt käsittelemättä, kun laitetaan vaan leima otsaan että tällaiseks oo syntyny tai mun suuntautuneisuus on tämä.. Ja jatkon pahan olln syyks nimetään vaan ympäristö ja toisten " ymmärtämättömyys ".. Ja paha olo monilla jatkuu... Kannattaisi ehkä kuunnella myös asianosaisia itseään.. Vähemmistöjä, joiden ääntä ei oo lainkaan päästetty isompaan julkisuuteen.. Jai sentään muistatte, ettei lääkäri puhu vain omia mielipiteitään.. Vaan tuo esiin nimettöminä myös potilaiden ja em asiakkeiden ääntä.... Ja onpa myös tuttava, entinen naapuri ja työkaveri ohjelman vähemmistöön kuuluva..
Yst terv sari Tanus

Ps. Suosittelen myös antamaan mahdollisuuden vähän laajemmalle katsantokannalle. Näin kristittynä monien vähemmistöjen mielipiteet kuullostavat niin älyttömän kapeakatseisilta.. Kuin pillin läpi elämää katsoisivat... Kun vaan itse ei väkisin johonkin pilliin ajatuksineen työnny... Niin kristinusko voi avartaa elämää ja näkökantoja älyttömästi !!!
Tuntuu aivan hassulta että kirjoittajat yrittävät kääntää asian aivan toisin päin..
Hyvää alkanutta vuotta vaan kaikille !! / sari t
   (ei rekisteröitynyt) • 11.01.2015 22:03
Sari Tanuksen kommentti vaikuttaa siltä kuin se olisi kirjoitettu huumeiden vaikutuksen alaisena. Samanlaisia sekavuuskohtaukselta vaikuttavia kommentteja on runsaasti lahkojen verkkosivuilla, esimerkiksi Seurakuntalainen-lehdessä tai Patmos-säätiön sivuilla. Onneksi Tanuksen kaltaiset hihhulit eivät pysty maamme lainsäädäntöön vaikuttamaan. Translaki hyväksytään ja tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ajallaan.
Tässä vielä Miikka Keräsen kirjoitus trans- ja homovihamielisestä lääkäristä:
miikkakeranen.puheenvuoro.uusisuomi.fi
  Havainnoija • 22.01.2015 02:33
Naimattomuusvaadetta ei pysty perustella mitenkään, tämä tulisi muuttaa transihmistenkin kohdalta mahd. pian.

En oikein saanut selvää, mikä on tämänhetkinen tilanne "lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen" suhteen ja mihin suuntaan sitä haluttaisiin muuttaa.

Loppuun saatetun sukupuolenkorjausprosessin jälkeen transnainen vastaa kohdutonta ja munasoluja tuottamatonta naista. Vastaavasti transmies vastaa korjauksen jälkeen siittiöitä tuottamatonta miestä. Molempien pitäisi olla oikeutettu vastaaviin lapsensaantia edesauttaviin toimenpiteisiin kuin mitä voidaan tarjota kenelle tahansa tällä hetkellä. Transmiehen kohdalla vastakkaista sukupuolta edustava kumppani siitettäisiin luovutetulla spermalla. Transnaisen kohdalla - koska Suomen lainsäädäntö ei vielä salli kohtulahjaa - kyseeseen tulisi adoptio.

Sukusolujaan voi myös pakastaa ennen korjausprosessia. Mahtaako näiden käyttö olla nykylainsäädännöllä kielletty? Siitäkö on kyse?

Onko sellaista ilmiötä kuin "transintersex" olemassa? Eli että yksilö kokee olevansa vaikkapa kohdullinen mies, tai kiveksellinen nainen tai jokin muu kehollinen välimuoto tai yhdistelmä?

Kommenttia muokattu: 22.01.2015 klo 16:54
  Yesman • 22.01.2015 16:52
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy