ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Kuusi tapaa saada hiv

Camille • 26.03.2015 16:00 • 6 kommenttia. TERVEYS JA TUTKIMUS
Jos ajattelet, että hiv-tartunnat sattuvat vain muille, kannattaa harkita asiaa uudelleen.

Ihmiset tekevät usein oletuksia millaiset ihmiset voivat saada hivin. Jotkut ajattelevat, että ainoastaan narkkarit ja siveettömästi käyttäytyvät voivat saada tartunnan. Väärä turvallisuuden tunne, joka näistä käsityksistä voi joillekin tulla, voi aiheuttaa julman herätyksen todellisuuteen. Noin puolet nuorista, jotka ovat hiv-positiivisia, eivät ole tietoisia tartunnastaan, ja tartuntamäärät ovat nousussa myös Suomessa. Joten älä ole naiivi siitä millaiset ihmiset voivat saada hivin tai jonkun muun seksitaudin, koska kukaan ei ole tartunnoille immuuni ja melkein kaikilla meistä on ollut kokemuksia, jotka olisivat saattaneet muuttaa koko elämämme.

Seuraavassa on kuusi yleistä tapaa, joista voit saada HIVin:


Luulit, että kumppanillasi ei ole seksiä muiden kanssa

Tämä on yllättäen yksi yleisimmistä tavoista, jonka ihmiset ilmoittavat tartunnan syyksi. Kun aloittaa yksiavioisen parisuhteen, ei pitäisi joutua epäilemään kumppanin uskollisuutta tai joutua käyttämään kondomeita hääyönä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi sulkea silmänsä siltä mahdollisuudelta, että kumppanillasi saattaa olla seksiä jonkun toisenkin kanssa. Joten kannattaa pitää kommunikaatio avoimena ja hivin riski molempien mielessä. Näin minimoidaan riskit ja maksimoidaan nautinto.


Seksikumppanisi ei tiennyt, että on hiv-positiivinen

Tykkäät hänestä, hän tykkää sinusta ja molemmat vaikutatte terveyden perikuvilta. Käyttäisit tietysti kondomia yhden yön jutuissa, mutta tämä ei ole yhden yön juttu ja kondomithan ovat niin "epäromanttisia" ja hankalia. Monet ajattelevat, että seksi ilman kondomia on intiimimpää ja luottamuksen merkki. Päätös kondomien pois jättämisestä voi olla parisuhteessa hyvä asia, mutta ei ennen, kun teidät on molemmat testattu yhdessä. Kannattaa muistaa, että puolet nuorista, jotka ovat hiv-positiivisia, ei tiedä tartunnastaan. Suurin osa tartunnoista saadaan ihmiseltä, joka ei ole tietoinen tartunnastaan. Jos jätätte testauksen väliin, jompikumpi saattaa tietämättään tartuttaa toisen.


Alkoholi tai huumeet heikensivät harkintakykyäsi

Väität, että käytät kondomeja suurimman osan ajasta, mutta kun tarkastellaan viimeisimpiä seksiseikkailujasi, yksityiskohdat ovat hieman hämärän peitossa. Ehkä käytit kondomia, ehkä et. Alkoholi ja huumeet ovat yksi suurimpia riskitekijöitä mitä tulee hivin leviämiseen. Jos tiedät, että jätät todennäköisesti kumit käyttämättä, kun alkoholi alkaa virrata, sinun kannattaa ehkä miettiä kuinka riskialtista käyttäytymisesi voi olla. Sillä saattaa olla melkoisen "raitistava" vaikutus.


Sinä et kysynyt, hän ei kertonut

Luulisi olevan luonnollisesti selvää, että kaikki, jotka ovat hiv-positiivisia, kertovat statuksestaan ennen seksiä. Näin ollen oletat, että vain koska asiasta ei puhuttu, olet turvassa. Valitettavasti ihmiset voivat jättää kertomatta kaikenlaista, varsinkin mitä tulee seksiin. Jos et kysy, hän ei välttämättä kerro sinulle. Ja siltä varalta, että tarvitset muistuttamista: vaikka toinen sanoo sinulle olevansa hiv-negatiivinen, ei tämä tarkoita, että se on totta. Mitä tulee hiv-statukseen, ei kannata olla liian idealistinen.


Olet top, joten ajattelit olevasi turvassa

Sehän on yleistä tietoa, että hiv on bottomeiden juttu, eikö vaan? Joten, kun joku kuuma mies on valmis touhuamaan ilman kondomia, pidät sitä turvallisena. Mutta, jos tämä sama kaveri on tietämättään hiv-positiivinen ja hänen virusmääränsä on korkea, riskisi tartunnalle ei välttämättä ole niin alhainen kuin luulet. Monet miehet ovat kertoneet saaneensa hivin toppina olosta anaaliseksissä. Erään tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan noin yksi viidestä tartunnansaajasta tutkimuksessa oli saanut tartunnan toppina.


Luulit, ettei se voisi tapahtua sinulle

On helppoa ajatella hivin olevan jotain, joka ei kuulu sinun maailmaasi ja näin ollen ei aiheuta riskiä sinun terveydellesi. Monet ihmiset, joilla on hiv, elävät sen kanssa salassa. He eivät koskaan kerro tartunnastaan kavereilleen tai perheelleen. Tämä seikka yhdessä nykyisten lääkitysten kanssa on luonut ympäristön, jossa ihmiset kuvittelevat, ettei hiv ole osa heidän maailmaansa, koska se on lähes näkymätön. Ei kuitenkaan kannata olla näin naiivi. Hiv jatkaa leviämistään kaikkialla ja sinä olet kuten kuka tahansa muukin - riskialtis hiv-tartunnalle.


Joten käy testeissä, puhu hiviltä ja seksitaudeilta suojautumisesta kavereittesi ja erityisesti kumppanisi kanssa ja ole tietoinen riskeistä, joita on olemassa. Terveytesi on sen varassa.

CHECKPOINT 2.0 - Hiv-pikatestaus Helsingissä ilman ajanvarausta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, joka torstai klo 14-18. Hiv-tukikeskus, Unioninkatu 45 K. www.miestenkesken.fi/checkpoint


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Sinä et kysynyt, hän ei kertonut". Muistutuksena, että on turvallisempaa harrastaa suojaamatonta seksiä HVI-positiivisen, mutta muuten terveen, lääkityksestänsä huolehtivan miehen kuin terveeksi itseään luulevan miehen kanssa. Kysy siis mieluummin että "milloin olet viimeksi käynyt testissä, ja oletko harrastanut seksiä sen jälkeen?". Mutta luottaminen on tässä asiassa sinisilmäistä: useimmissa tilanteissa oikea käytös on kuitenkin jättää vaikka kysymykset väliin ja huolehtia aina suojaamisesta.
  Niisku • 26.03.2015 17:36
"Sehän on yleistä tietoa, että hiv on bottomeiden juttu, eikö vaan?"

Niinpä. Keiltäs ne bottomit sen hiv:n olisi saaneet muilta, kuin topeilta.

Uutisjuttuun on syytä lisätä myös se, että nykyään hoitolääkkeiden aikakautena tuntuu olevan monia hiv-positiivisia, jotka selittävät että heillä on lääkitys ja hiv-virusvasta-ainetasot mittaamattomissa ... ja heillä tuntuu olevan ajatus siitä, etteivät he muka tartuta hiv:ä ja ettei heidän kanssaan tarvitsisi muka kondomeita ja turvaseksiä.
- Tuohan on täysi vale heiltä ja he ovat vaarallisia: mittaamaattomillakin vasta-ainetasoilla tartuttamisriski on vähintään 5 % luokkaa, vähintään!

hiv-positiivisen ja hänen kanssaan ei koskaan pidä harrastaa suojaamatonta seksiä.

Lisäksi on harhaluuloja, ettei hiv muka voisi kovinkaan hyvin tarttua suuseksissä. Totuus on kuitenkin se, että hiv-positiivisen eritteiden joutuminen suuhun, jossa on haavaumia, ientulehdusta (jokka on hyvin yleistä) on selvä tartuntariski. Ja lisäksi muutkin sukupuolitaudit voivat tarttua yhtä pahasti myös suuseksissä. Siispä erityisesti henkilön kanssa, joka harrastaa vain lähinnä irtoseksiä (akka-miehet yms) on syytä aina käyttää kondomia myös suuseksissä.

Myöskin sukupuoliherpes on seksitauti, joka ei koskaan parane ja klamydia on kavala tauti erityisesti naisille, koska se voi johtaa hedelmättömyyteen - ja klamydia tarttuu herkästi.

Uskollinen parisuhdeseksi on paras tie onneen, kaikilla, eikä onni löydy "aidan takaa". Uskollisuuteen kannattaa yhdessä panostaa, sillä ilman uskollista luomu-seksiä eivät heterotkaan lapsia tekisi.

Seksissä, rakastelussa kannattaa muistaa että rutiinit hiivuttavat haluja, eikä rakastelua kannata sortua harrastamaan "saman kaavan mukaan", eli kannattaa yhdessä parisuhdekumppanin kanssa kokeilla kaikkea kivaa, rakastella spontaanisti, panna vaihtelua rutiineihin (eikä se missään nimessä vaadi mitään pervoiluakaan) ja rakastua kumppanin kanssa yhä uudelleen : )

Rakastelu ei ole itsetyydytystä toisen avulla, vaan se on yhteistä nautintoa, josta kummatkin tykkää - se kannattaa sisäistää ja pitää mielessä.
Asenteet "mä panen sua" ei ole niin antoisat, kuin "nauttia panoista yhdessä".

Seksissä on joillakin typeriä käsityksiä ja uskomuksia esim. siitä että toiselle tekisi hyvää kun kovan kalun painaa heti täysillä sisään. Moiset uskomukset ovat umpityperiä, sillä anus on lihas, jonka pitää antaa aueta rauhassa, eli hieroa sillä kalun päällä rauhassa aukeamaan.
Kivun tuottaminen harvemmin luo kenellekään oikeasti mitään mielihyvää.
Koska anuksessa ne herkänhyvät kohdat ovat _vain_ ihan suulla, anuksessa ja puolensormen mitan päässä sisällä, on täysin selvää että todella mahtavaan anaalinautintoon kykenee nimettömän kokoisella kalulla - jos vain osaa nauttia ja antaa samalla nautintoa. Syvällä pyllyssä kun ei ole mitään herkänhyviä kohtia ja on varsin ikävä asia, jos kalu on ylimittainen nautinnolliseen imemiseenkin.

Jokaisen topin kannattaa itsekin koestaa, mikä siinä panossa tekee hyvää ja mikä ei, jotta rakastelussa oppii antamaan nautintoa myös rakastelukumppanilleen.
Samoin toki ihan vain bottomiksi ei kannata lokeroitua, sillä yhtä hyvää se muna tekee topinkin pyllylle - siellä kun on ihan samat herkänhyvät värkit kuin bottomillakin ; )

Rakastelu on kaksipuolinen nautinto, eikä yksipuolinen häsäys.
Eikä todellakaan mitään "ihan tautisen hyvää", vaan taudeitta ihan helvetin hottia!

Kommenttia muokattu: 27.03.2015 klo 11:47
  human • 27.03.2015 11:35
Käsittääkeni todennäköisyys tartunnalle suojaamattomassa seksissä HIV positiivisen "undetectable" kanssa (tutkimuksessa on lähempänä nollaa kuin "ainakin 5%". Aiheesta on käynnissä seurantatutkimus, jonka lopulliset tulokset tulevat muistaakseni 2017. Tutkimuksen metodologinen ongelma on siinä, että jos joku saa tartunnan, ei voida kuitenkaan olla varmoja siitä, mistä tartunta on peräisin. Tämän takia seurataan myös uskollisuutta, jota tosin mitataan kyselyillä. Vaikuttaisi tällä hetkellä siltä, että jos HIV positiivisen kumppanin virustaso on alle 200, aiemmin HIV negatiivisen kumppanin uusi tartunta on todennäköisesti saatu joltain muulta kuin kuin "undetectable" poikaystävältä.

Huomauttaisin vielä, että tutkimuksessa käytetty havaistemattoman määritelmä on selvästi korkeampi nykyisten testien alaraja.
  Alexi • 27.03.2015 20:34
Hiv-lääkkeet eivät kykene penetroitumaan kaikkiin kudoksiin ja siten tappamaan kaikkia mahdollisia viruksia. Muutoinhan HIV:stä olisi mahdollisuus jopa parantua. Kun lääkkeiden käytön lopettaa, jostain ne virukset kiipeävät kuitenkin takaisin ja tauti jatkaa kulkukaan. Mistäköhän lie?

Aivot ovat yksi tällainen kudos; aivoydineste estää tehokkaasti monien lääkkeiden pääsyn aivoihin. Siksipä HIV-potilas ei enää menehdykään krooniseen ripuliin, keuhkokuumeeseen tai syöpään. Dementia sen sijaan vie helposti mennessään.

Veren viruspartikkelimäärä ei välttämättä kerro siitä, mikä on tilanne muissa kudoksissa, kuten aivoissa. Sperman joukossa voi olla myös viruspartikkeleita eri tahtiin kuin veressä.

Esimerkiksi tämän tutkimuksen mukaan HIV-virusta löytyi "detectable amount", eli mitattavissa olevia määriä spermasta, vaikka verestä viruspartikkeleita ei löytynytkään mitattavia määriä. Sen lisäksi määrät näyttivät vaihtelevan jopa tunnin sisällä.

www.aidsmap.com

Minulla ei ole aavistustakaan, miksi kukaan haluaa ottaa tietoisen riskin HIV-tartunnasta, oli se kuinka pieni/suuri tahansa ja kuinka tehokkaat lääkkeet kyseessä. Kumin käyttö ei liene vaikeaa, jos siihen on tottunut, oli kyseessä lääkityksellä oleva HIV-potilas tai tuntematon tapaus.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 27.03.2015 22:15
www.aidsmap.com

www.aidsmap.com

Lääkitys ei tietenkään suojaa 100%:sesti kuten ei myöskään kondomin käyttö. Mutta monet henkilöt ottavat tämän tietoisen riskin koska eivät halua käyttää kondomia.

Partner ja muutkin kansainväliset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että yksikään hiv-neg EI OLE saanut tartuntaa hiv-positiiviselta partneriltaan. Toistaiseksi tartunnan saaminen lääkityksellä olevalta hiv-positiiviselta on teoriaa ei käytäntöä.
  Älä lietso stigmaa (ei rekisteröitynyt) • 09.04.2015 13:31
Päivitä tietosi!!

Jos virukset ovat olleet mittaamattomissa yli puoli vuotta, tartuntariski on olematon.

Dosentti, osastonylilääkäri Matti Ristola.

Katso video ja erityisesti kohdassa 07:05 min.

minullatodettiin.fiCheck out Julio Montaner’s TED Talk, in which points out that the oft-quoted 96% reduction in transmission risk found in the HPTN 052 should in fact be 100%, as the one individual who seroconverted during the study did so before ARV treatment had a chance to come into effect.

“In reality, if you give the treatment the opportunity to get on with its work, you will have zero transmission.” (10:45 into clip)

www.youtube.com
www.hivequal.org

Kommenttia muokattu: 14.04.2015 klo 15:09
  Xuxaxo • 14.04.2015 15:04
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy