ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Kreikan parlamentti päätti: transihminen saa korjata sukupuolensa ilmoituksella - ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä

vaeltaja2006 • 10.10.2017 16:58 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Kreikan parlamentti hyväksyi uuden lain sukupuoli-identiteetistä. Sukupuolen saa määritellä itse, ilmoittamalla oikeudessa. Nuori, 15-vuotta täyttänyt joutuu hankkimaan vanhempien hyväksynnnän ja lääketieteellisen ryhmän lausunnon.


Kreikan hallituksen kokoonpano oli tänään vakalaudalla, kun keskustelu sukupuoli-identiteettiä koskevasta lakiesityksestä jatkui. Toisessa käsittelyssä vaikein pala Syrizan hallituskumppanille ANELille oli lain kolmas pykälä, jossa käsitellään sitä, miten nuori henkilö voi saada muutoksen sukupuoleensa. Ehdotuksen taakse saatiin 147 edustajaa (niukka enemmistö) yhteensä 300 edustajasta koostuvassa parlamentissa. Päätöksen mukaan 15 vuotta täyttänyt voi tietyin ehdoin itse päättää sukupuolestaan.

Pääministeri Alexis Tsiprasilta oli rohkea veto nostaa asia parlamentin käsittelyyn. ANELin jotkut edustajat eivät hyväksyneet lakiesitystä, heidän joukossaan mm. puolustusministeri. ANEL on oikeistopopulistinen puolue (Riippumattomat kreikkalaiset). Kaikki SYRIZAn edustajatkaan eivät äänestäneet lain puolesta.

Pääministeri Tsipras pääsee tällä toimintatavallaan historian kirjoihin. Samalla tavalla aikoinaan sosialistien PASOK-puolueen Andreas Papandreau rohkeasti muutti lainsäädäntöä ja kreikkalaiset saivat luvan siviiliavioliittoon eikä avioerosta ei enää rangaistu.


Amnesty sanoo tunti sitten ilmestyneessä kannanotossaan, että tämä on transihmisille Kreikassa historiallinen askel. Lain mukaan transihminen voi ilmoittaa sukupuolensa ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä tai testejä. Nyt ketään ei voida enää pakottaa nöyryyttäviin, henkilön itsemääräämisoikeutta loukkaaviin toimenpiteisiin.

Sukupuoltaan muuttavan on kuitenkin vietävä asia oikeusistuimen päätettäväksi ja laissa on transihmisen kannalta puutteita. Esim. tuomarin on todettava, että henkilön ulkonäkö vastaa uutta sukupuolta. Niitä, jotka eivät ole kumpaakaan sukupuolta, tämä laki ei auta yhtään. Mitään "kolmatta sukupuolta" ei tunneta. Avioliitossa olevan on erottava, jos hän korjaa sukupuolensa.

www.amnesty.orgOrtodoksisen kirkon vastustus on ollut kova.

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy