ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Karjalainen: Avoliittolakia ei tunneta, eivätkä eroavat osaa turvata omaisuuttaan

Sami Mollgren • 17.09.2013 09:36 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Suomalaiset eivät tunne vuonna 2011 voimaan astunutta avoliittolakia ja avosuhteesta eroavat turvaavat harvoin taloudellista asemaansa erottelusopimuksella.

Asiasta kirjoittaa sanomalehti Karjalainen.

Niin sanottu avoliittolaki (eli laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta) koskee yhtäläisesti sekä eri että samaa sukupuolta olevia pareja. Homoparien avosuhteita ei ennen avoliittolain hyväksyntää katsottu yhdenvertaisiksi heteroparien avosuhteisiin verrattuna, joskaan ennen avoliittolain voimaantuloa heteroparienkaan avoliitoilla ei ollut selkeää laillista asemaa.

Avoliittolaki esimerkiksi mahdollistaa omaisuuden erottelusopimusten teon erotilanteissa ja sopimusten tallettamiseen maistraattien avoliittorekisteriin. Maistraattien avoliittoasian rekisteri perustettiin vuonna 2011, ja erottelusopimuksia on tehty Karjalaisen mukaan toistaiseksi alle kymmenen.

Erotilanteessa haettava hyvitys koskee vähintään viisi vuotta yhdessä asuneita tai yhteisen lapsen hankkineita avopareja. Jos aviopari ei erotessaan tee sopimusta ja rekisteröi sitä, voi entinen puoliso hakea toiselta osapuolelta oikeusteitse hyvitystä kolmen vuoden ajan eron jälkeen. Myös mahdolliset velkojat voivat päästä kiinni entisen puolison omaisuuteen tätä kautta.

Karjalaisessa haasteltu asianajaja katsoo, että rekisterin käyttämättömyys johtuu paljolti siitä, ettei avoliittolain olemassaoloa vielä tunneta.

Avoliiton oikeusvaikutukset ovat paljon avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta vähäisemmät. Avoliitossa ei esimerkiksi automaattisesti peritä liiton toisen osapuolen omaisuutta eikä avopuolisolla myöskään ole oikeutta jäädä asumaan yhteisen kotiin, jos se on ollut kuolleen puolison omaisuutta. Avoparin on tehtävä laillinen keskinäinen testamentti, jos haluavat omaisuutensa jäävän puolisolleen. Muussa tapauksessa avopuolison kuollessa perintö menee hänen lapsilleen tai jollei lapsia ole, vainajan vanhemmille tai sisaruksille.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy