ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Kansanedustaja Outi Ojala on kuollut

vaeltaja2006 • 17.05.2017 12:00 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Outi Ojala on kuollut Terhokodissa tiistai-iltana. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Ojala on sairastanut syöpää yli neljä vuotta. Outi Ojala oli ensimmäinen kansanedustaja, joka ajoi homo- ja lesbopareille rekisteröityä parisuhdetta.

Outi Ojala oli niitä kansanedustajia, jotka ovat panneet itsensä likoon ajaessaan sateenkaariväen oikeuksia.

Oikeusministerinä toimineen Tarja Halosen (sd) asettama Perhetoimikunta esitti (1992) samaa sukupuolta olevien parisuhteiden saattamista oikeudellisen sääntelyn piiriin. Esko Ahon (kesk) hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin asiassa.

Niinpä Outi Ojala jätti (1993) eduskunnalle aloitteen parisuhdelaista. Aloite ei kuitenkaan johtanut mihinkään jo yksin radikaalin sisältönsä vuoksi. Ojalan toista lakialoitetta (1996) hiottiin vähän laajemmalla poliittisella pohjalla ja siitä jätettiin pois vaikeiksi koetut adoptio ja yhteinen sukunimi.

Samalla, kun eduskunta hylkäsi aloitteen, se kehotti hallitusta ryhtymään toimiin parisuhdelain säätämiseksi. Hallitus toimi, kuten käsky kävi. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen parisuhdelaiksi marraskuussa 2001. Laki astui voimaan 1.3.2002.

Outi Ojalasta tuli parisuhdelain "äiti". Hän sai niskaansa kaikenlaista törkyä. Voittopuolisesti palaute oli kuitenkin myönteistä.

Ojala oli välillä yhden kauden europarlamentissa ja osallistui poliittisten ryhmien rajat ylittävän sateenkaariväen oikeuksia edistävän ryhmän perustamiseen. Eduskunnan hän jätti 2007 ja Helsingin kaupunginvaltuuston 2012. Ruotsia taitavana hän osallistui monin tavoin pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Outi Ojala syntyi 28.6.1946 Viipurin-evakkojen perheeseen. Ammatiltaan hän oli erikoissairaanhoitaja ja ennen poliittista uraansa hän toimi parikymmentä vuotta osastonhoitajana Marian sairaalassa Helsingissä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Outi Ojala kuului ehdottomasti Suomen merkittävimpiin hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman tukijoihin, hlbtiq+ -aakkossopassa liittolaisiin. Heihin, jotka ovat henkilökohtaisella panoksellaan olleet valmiita puolustamaan vähemmistöjen yhdenvertaisuutta.

Ojala oli homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs paljon ennen kuin Sateenkaariyhteisöt ry (entiseltä nimeltään Ranneliike ry) nimitti ensimmäisen sellaisen kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä vuonna 2006. Tänä vuonna lähettilästä ei enää nimitetty, koska katsottiin yhteiskunnallisen tilanteen edenneen niin pitkälle, ettei vähemmistöön itse kuulumattoman puhehenkilön nimittäminen enää ole välttämätöntä ( ranneliike.net ). Outi Ojalan työ on merkittävästi vaikuttanut siihen, että tähän on päästy.

Suuret kiitokset ja hyvää matkaa.
  smo • 17.05.2017 12:33
Osanottoni suuresti arvostamani henkilön omaisille.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 17.05.2017 13:41
Outi Ojalan kuolema kosketti kovasti. Hän teki merkittävää työtä puolestamme. Toivottavasti hän sai eläessään sen kiitoksen, joka hänelle tuosta työstä kuuluu. Olen hyvin tietoinen hänen työstään ja siitä hänelle syvästi kiitollinen. Olen iloinen, että minulla oli kerran tilaisuus kohdata hänet ja esittää omat kiitokseni suoraan hänelle.

Meillä on tapana ihmisen kuoleman jälkeen puhua ääneen tuon ihmisen hyvistä teoista ja saavutuksista. Hän ei ole kuitenkaan niitä enää kuulemassa. Tunnustukset olisi syytä kertoa ihmiselle hänen eläessään.
  JuhaniV • 17.05.2017 19:15
Lämpimät muistot Outsasta hieman lievittävät tuntemaani suurta surua. Koskaan ei unohdu hänen läsnäolonsa juhliessamme parisuhteemme rekisteröintiä.

Hyvää matkaa Outi, osanottoni hänen läheisilleen.
  Jacob (ei rekisteröitynyt) • 18.05.2017 10:12
Hyvä esimerkki miten hitaasti asiat etenevät.
  Kolmoisritti • 18.05.2017 14:16
Kiitos valaisevasta artikkelista.

Osanottoni Outi Ojalan läheisille!
  Someone (ei rekisteröitynyt) • 21.05.2017 14:57
Nuku rauhassa Outi!
  Harri (ei rekisteröitynyt) • 29.05.2017 10:56
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy