Kansalaisaloite avioliittolain uudistamisesta eduskunnan lähetekeskustelussa torstaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Eduskunta päättää myös hlbti-vähemmistöjä koskevasta lainsäädännöstä. Eduskuntatalon ulkopuolella on usein osoitettu mieltä hlbti-aiheisista asioista. Syksyn 2013 Hetero Pride osoittautui yhdenvertaisuutta vastustavaksi mielenilmaisuksi.

Eduskunta käsittelee torstaina 20. helmikuuta iltapäivällä lähetekeskustelussa kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kansanedustajien odotetaan päättävän aloitteen lähettämisestä lakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Lakivaliokunnan käsittelyn jälkeen aloitteen odotetaan palaavan kevään aikana eduskunnan täysistunnon äänestettäväksi.

Lakiesityksessä sallittaisiin myös samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot. Mielipidekyselyjen mukaan merkittävä enemmistö suomalaisista kannattaa lakiuudistusta, ja noin kolmasosa kansasta vastustaa uudistusta. Eduskunnassa uudistuksen kannattajien ja vastustajien voimasuhteiden on arvioitu kansanedustajien julkilausumien mielipiteiden ja kantojen perusteella olevan jokseenkin tasan.

Kannatusilmoitusten keruu kansalaisaloitteelle tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä käynnistyi 19.3.2013. Puolessa vuodessa Tahdon2013-kampanjan edistämä aloite keräsi 166 851 allekirjoitusta, kun vaadittava määrä on 50 000. Aloite luovutettiin eduskunnan puhemiehelle 13.12.2013.

Avioliittolain uudistamisen vastustajat ovat keränneet joulukuusta 2012 lähtien nimiä adressiin. Sen johdantotekstissä vedotaan "kaikkiin suomalaisiin, että käsitystä avioliitosta naisen ja miehen välisenä julkisena liittona suojellaan ja edistetään lastemme ja yhteiskuntamme parhaaksi". Allekirjoituksia on vuoden aikana jätetty runsas 40 000.

Avioliiton historia on muutosta

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äänekkäimmin lakiuudistusta on vastustettu vetoamalla avioliitto-käsitteeseen liitettyihin perinteisiin ja oletukseen instituution ikiaikaisesta muuttumattomuudesta. Avioliittoa koskettavaan lainsäädäntöön on kuitenkin tehty muutoksia lukuisia kertoja.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen muistuttaa keskiviikkona 19.2. julkaistussa blogikirjoituksessaan, että avioliittoa koskevaa lainsäädäntöä on Suomessa muutettu ennenkin. Tynkkynen ottaa blogikirjoituksessaan esimerkiksi sen, että vuonna 1673 piispa Johannes Gezeliuksen määräyksen mukaan naiset saatettiin naittaa 14-vuotiaina, kun taas miesten alin sallittu avioitumisikä vuoden 1734 määräysten mukaan oli 25 vuotta. Miesten ja naisten avioitumisen alaikäraja yhtenäistettiin lopullisesti vuonna 1988.

Tynkkynen käy kirjoituksessaan läpi muitakin muutoksia: vasta vuoden 1864 muutosten jälkeen ei enää naiselta vaadittu isän suostumusta avioitumiselle ja vuoden 1969 muutosten jälkeen ei enää kielletty avioliittoja epileptikoilta tai kuuromykiltä.

- Lakien käsitys avioliitosta on siis muuttunut aikojen ja arvojen mukana. Sen ansiosta nykyään ei enää hyväksytä lapsiavioliittoja, vaadita naiselta isän suostumusta avioitumiselle tai kielletä avioliittoja epileptikoilta, kirjoittaa Tynkkynen.

Suomen ensimmäinen erillinen avioliittolaki on peräisin vuodelta 1929.

- Nyt on jälleen aika päivittää lakia. Hyväksymällä tasa-arvoisen avioliittolain voimme ottaa jälleen yhden askeleen polulla kohti Suomea, jossa kaksi täysivaltaista aikuista voi päättää avioliitostaan, päättää Tynkkynen kirjoituksensa.

Ranneliike.netissä julkaistussa artikkelissa puolestaan todetaan, että "väitteet ikiaikaisesta traditionaalisesta avioliitosta ovat perusteettomia". Kirjoitus perustuu Huffingtin Post -lehden artikkeliin, jossa käydään läpi "perinteisen avioliiton" käsitteen heikkouksia ja todetaan "traditionaalisen avioliiton" olevan varsin uusi keksintö. Huffington Postin artikkeli ammentaa historiallisia huomioita Marriage: A History -kirjasta. Teoksen kirjoittanut Stephanie Coontz toteaa, että avioliitolla on ollut monia erilaisia tarkoituksia, valtioiden välisistä sopimuksista sukujen välisiin taloudellisiin sitoumuksiin asti.

Sateenkaariperheet ry: Toivotaan avointa mutta asiallista keskustelua

Sateenkaariperheet ry puolestaan vaatii kansanedustajille toimittamassaan viestissä ottamaan lapset huomioon torsain lähetekeskustelussa. Yhdistys ilmaisee olevansa huolissaan keskustelun mahdollisista ylilyönneistä, koska niillä on kielteinen vaikutus sateenkaariperheissä eläviin lapsiin.

- Toivomme teille avointa ja hedelmällistä keskustelua, mutta haluamme myös muistuttaa siitä, että lapset kuuntelevat keskusteluanne joko suoraan tai välillisesti. Sateenkaariperheiden lapset ovat erityisen kiinnostuneita keskustelusta, kirjoittaa Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja Juha Jämsä.

Sateenkaariperheet ry:n tiedotteen mukaan yhdistys joutui puuttumaan keskusteluun yhdessä Lastensuojelun keskusliiton ja kirkon perhetyön johtajan kanssa muutama vuosi sitten, kun eduskunta keskusteli perheen sisäisestä adoptiosta rekisteröidyssä parisuhteessa.

- Toivomme lastemme takia, että torstain keskustelu on asiallista. Kuten kaikki lapset, myös sateenkaariperheiden lapset ovat lojaaleja vanhemmilleen ja haluavat suojella heitä. Ulkomaisten selvitysten mukaan sateenkaariperheiden lasten traumaattisimpia kokemuksia ovat olleet epäasialliset puheet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, kirjoittaa Jämsä.

Sateenkaariperheet pyytää kansanedustajia keskittymään asiallisiin ja perusteltuihin näkemyksiin.

Oras Tynkkynen: Kuinka perinteistä avioliittoa kannatat?
Väitteet ikiaikaisesta traditionaalisesta avioliitosta ovat perusteettomia!
Sateenkaariperheet ry: Sateenkaariperheet kansanedustajille: Muistakaa lapset torstain keskustelussa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!