ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Joukkohäät Kööpenhaminassa Euroviisujen aikaan

Sami Mollgren • 15.02.2014 08:04 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU

Tanskan avioliittolainsäädännön uudistamisesta päätti kansankäräjät (tanskaksi folketinget) kesällä 2012, jolloin myös homoparit saivat oikeuden solmia avioliiton. Parlamenttirakennus on Christiansborgin linnassa Kööpenhaminassa.
Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina tarjoaa sekä homo- että heteropareille mahdollisuuden mennä naimisiin toukokuussa järjestettävän Eurovision laulukilpailun finaalin aikaan.

Kisaisäntä Tanskan tarjoama naimisiinmenomahdollisuus juontaa juurensa Malmössä 2013 järjestettyyn Eurovision laulukilpailuun, jossa hääpuvussa ollut Suomen edustaja Krista Siegfried suuteli naispuolista taustalaulajaansa "Marry Me" -kappaleen loppuhuipennukseksi.

Nyt Kööpenhamina viimeistelee tarinan: Euroviisufinaalin alla kolmessa eri paikassa Kööpenhaminassa 7., 9. ja finaalipäivänä 10. toukokuuta on solmia avoimen taivaan alla avioliitto.

Euroviisut 2014 järjestetään Kööpenhaminassa 6. - 10. toukokuuta.

Kööpenhaminassa on vuodesta 2010 lähtien järjestetty ulkoilmavihkiäisiä. Esimerkiksi kesän 2013 pride-tapahtuman yhteydessä Ørstedsparkenissa järjestettiin vihkiäisseremonioita.

- Vuonna 1989 Kööpenhaminen kaupungintalolla järjestettiin maailman ensimmäiset siviilivihkimiset. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, Kööpenhaminan kaupunki toimii jälleen moninaisuuden näyttämönä järjestämällä häät kaupungissa, sanoo LGBT Tanskan puheenjohtaja Søren Lauersen.

- Olen varma, että monet niin hetero- kuin homoparitkin, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin tarttuvat tarjoukseen, hän jatkaa.

Mikäli Euroviisujen ajankohta ei ole sopiva, on Kööpenhaminassa mahdollisuus solmia avioliitto koko kesän ajan avoimen taivaan alla. Jos ainakin toinen kumppaneista asuu Tanskassa, on toimitus maksuton. Muussa tapauksessa hinta on 500 kruunua (noin 70 euroa).


Tanskassa samaa sukupuolta olevien parien avioliitot sallittiin kesällä 2012. Sitä ennen homopareja varten oli erillinen parisuhdelainsäädäntö. Tasa-arvoisen avioliittolain säätämisen myötä 4 000 suhteensa rekisteröineestä pariskunnasta tuli aviopareja.

Ennen Tanskaa Norja, Ruotsi ja Islanti hyväksyivät tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden. Tällä hetkellä Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa, vaan homoparit joutuvat tyytymään erilliseen ja vähemmän kattavaan rekisteröityyn parisuhteeseen.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy