ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Itävallan vaaleissa Vihreät jäänevät alle kynnyksen, tappio Ulrike Lunacekille

vaeltaja2006 • 15.10.2017 19:55 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Vihreiden ykkösnainen Ulrike Lunacek kävi Helsingissä 2016 GayGames-kisoissa ja siihen liittyvässä ihmisoikeuskongressissa. Hän on myös EU-parlamentin varapuheenjohtaja.
Näyttää siltä, että Itävallan vaaleissa Vihreät kokevat täystappion ja saattavat pudota pois parlamentista. Se olisi paha tappio myös heidän ykköskandidaatilleen, Ulrike Lunacekille.

Kun kello 20 noin 76% äänistä on laskettu, Vihreät jäävät hieman neljän prosentin äänikynnyksen alapuolelle: 3,8%. Ulrike Lunacek on ollut vihreiden näkyvä hahmo. Hän on avoimesti lesbo ja toimii EU-parlamentissa ryhmien välisen yhteistyöelimen, ns. intergroupin, johdossa. Kesällä 2016 Lunacek kävi elämänkumppaninsa kanssa Helsingissä GayGameseissa. Hän harrastaa uintia. Lunacek on erittäin aktiivinen hlbtiq-asioiden ajaja.

Itävallan kansanpuolue ÖVP voittaa vaalit (31%). Sen puolueen uusi nuori johtaja Sebastian Kurz on saanut ihmiset vakuuttuneiksi uuden suunnan tärkeydestä. Kurz on komea, 31-vuotias mies, jota yritettiin vaalikampanjan aikana torjua lokakampanjalla: hänellä on mm. liian suuret korvat. Lokakampanjan teki israelilainen toimisto, sosialidemokraatit olivat tilaajina. Sosdemit katkaisi yhteistyön mainostoimistoon, kun huomattiin, että lokakampanja meni yli äyräiden.

Vapauspuolue, entinen Haiderin puolue, menestyi loistavasti mutta ei menestynyt niin hyvin kuin gallupeissa oli odotettu. Se on jäämässä kolmanneksi, sosialidemokraattien jälkeen (n. 26%).

Hlbtiq+-ihmisten kannalta olennaista on, että uutta avioliittolakia ei tulla saamaan, kun hallituksen muodostaja on kansanpuolue ja mahdollinen apupuolue on vapauspuolue. Molemmat ovat nyt populistisia ohjelmaltaan. Vapauspuolue on erityisen kielteinen hlbtiq+-asioissa. Sosdemit ovat ennen vaaleja kertoneet, etteivät ne jatka hallituksessa.
PÄIVITYS klo 21.30

97% laskettu. Vihreiden osalta sama tilanne: 3,9%. Tappiota 8,6%.
Sos dem Itävallan sosialidemokraatit SPÖ

ÖVP konservatiivinen kansanpuolue, ollut ehkä kokoomuksen tyyppinen puolue, hallitusvastuussa. Nyt siirtymässä populistiseen suuntaan.

FPÖ vapauspuolue, Haider aloitti tässä puolueessa, populistinen ja monien mielestä jotkut kannattajat uusnatseja. Haiderin kuoleman jälkeen puolue jakaantui, syntyi BZÖ, mutta sitä ei enää ole ollut olemassa. Loikkarit palasivat takaisin.

Vihreät, nyt pudostusta yli 8%

Liberaalit NEOS

Pilzin lista yhden miehen taakse ryhmittynyt

Twitterissä sanotaan totuus: vihreille 8% alamäki. Lunacek on selvästi tyrmistynyt twitterissä. Eilisessä uutisessamme kerroimme Wienin ja Giessenin yliopistojen tutkimustuloksen: homot ja lesbot äänestävät Itävallassa eniten vihreitä.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Nyt kun 90% on laskettu, Vihreät on edelleen äänikynnyksen alapuolella 3,9%:ssa.
  vaeltaja2006 • 15.10.2017 20:37
Vihreiden tappio edellisiin vaaleihin nähden on yli 8%. Millään muulla puolueella ei ole tällaista supertappiota. Vihreitä äänestävät hlbtiq+-ihmiset, mutta ei juuri muut. Tappioon osasyynä varmaan on maassa vallitseva pakolaisvastainen mieliala, muuten tätä ei oikein pysty ymmärtämään. Vai olisiko jotain muita selityksiä?
  vaeltaja2006 • 15.10.2017 21:03
Vihreiden tappioon on varmasti vaikuttanut puolueen hajoaminen: äänikynnyksen ylittänyt Pilzin lista irtosi pääosin vihreistä ja nuorisoliitto erotettiin puolueesta ja muodosti marginaalisten kommunistien kanssa yhteisen vaalilistan.

Voisin myös kuvitella joidenkin äänestäneen demareita tai liberaaleja taktikoidakseen tai vihreiden hajaannuksen rohkaisemina.
  Homopallero • 15.10.2017 22:42
Tähän aikaan yöstä tilanne näyttää seuraavalta:

31,7 % oikeistopuolue ÖVP (paikkoja 61)
26,9 % sosialidemokraatit SPÖ (53)
26,0 % homovihamielinen rasistipuolue FPÖ (52)
5,1 % NEOS (9)
4,3 % Liste Pilz (8)
----
3,9 % vihreät Grüne (0)
Äänestysprosentti 79,5.

Tilanne voi vielä hieman muuttua, sillä 780 000 ennakkoääntä on edelleen laskematta. Suurin osa lasketaan päivän koittaessa, mutta loput 50 000 - 100 000 vasta torstaina, joten vihreiden leirissä jännitys jatkuu.
-----
Mielenilmaus äärioikeistoa vastaan:
www.oe24.at
  Havainnoija • 16.10.2017 00:57
Vähän korjaisin juttua FPÖ:tä koskien.

Jörg Haider hajotti FPÖ:n jäätyään tappiolle valtakamppailussa oikeistosiiven kanssa (vrt. Timo Soini) ja perusti kumppaneineen BZÖ:n (Bündnis Zukunft Österreich) 3.4.2005. BZÖ sai vuoden 2006 vaaleissa 4,1 % ja seitsemän paikkaa ja vuonna 2008 kunnon vaalivoiton, 10,8 % ja 21 paikkaa.

Haider ajoi 11.10.2008 kotikaupungissaan Klagenfurtissa kolarin ja kuoli. Haider lähti ajamaan homobaarista ja oli humalassa.

Haiderin kuoleman jälkeen alkoi BZÖ:n alamäki. Edellisissä vaaleissa 2013 se sai 3,5 % ja putosi kansallisneuvostosta, Itävallan parlamentista. Nyt se ei enää ollut mukana. Osavaltioparlamenteissa on ollut BZÖ:n edustajia näihin aikoihin saakka. Viimeiset ilmoittivat heinäkuussa Kärntenin maapäivillä eroavansa puolueesta ja jatkavansa sitoutumattomina.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 16.10.2017 23:42
Avioliitto avautumassa homopareille?:
Perustuslakituomioistuin tutkii homoavioliittokiellon perustuslainmukaisuutta

Itävallan perustuslakituomioistuimen tuomarit ( www.vfgh.gv.at ) selvittävät parhaillaan, onko homoavioliittokielto perustuslain vastainen, sillä se asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan seksuaalisuuden perusteella. Parisuhdelaki katsotaan syrjiväksi, sillä se mm. asettaa rekisteröidyssä parisuhteessa elävät huonompaan asemaan kuin avioliitossa elävät, johtaa tietyissä tapauksissa seksuaalisen suuntautumisen paljastumiseen aiheuttaen mahdollista syrjintää jne.
www.vfgh.gv.at

Oikeuskomitea Lambda on jo vuosia vaatinut perustuslainmukaisuuden selvittämistä ja parisuhdelain osoittamista syrjiväksi. Lambdan lakimies Helmut Graupner uskoo tasa-arvoisen avioliittolain toteutuvan lähiaikoina ( www.facebook.com ).
Itse en usko toteutuvan, sillä valtaan nouseva homovihamielinen parlamentti ja muodostettava hallitus estävät sen keinolla millä hyvänsä.
(Suomensin pikaisesti, pahoittelen tönkköä kieltä ja mahdollisia virheitä.)
------
Vihreät jäävät parlamentin ulkopuolelle
Nyt kun 758 588 postiääntä on laskettu, vihreiden saama prosenttiosuus on vain 3,76 eli se ei saa edustajia parlamenttiin. Noin 37 000 ääntä on vielä laskematta, mutta ne tuskin pystyvät enää tilannetta parantamaan.
derstandard.at
  Havainnoija • 17.10.2017 18:26
Vaikka Itävallassa tapahtui siirtymä "oikeammalle", niin kellot käyvät. Myös Itävallassa "pihvi kääntyy" - eli kansan keskuudessa asenteet muuttuvat suopeammaksi hlbti-vähemmistöjä kohtaan, kun tietoisuus, tieto ja ymmärrys aihepiiristä kasvaa. Se luo poliittista painetta hoitaa esim. avioliittoon liittyviä yhdenvertaisuuskysymyksiä kuntoon. Niin on meillä ja niin on muualla.

Minua vähän ihmetyttää tämä laajalla alalla vellova pessimismi: "mikään ei ikinä etene ja edistys estetään keinolla millä hyvänsä" (varsinkin kun on "väärät" päättäjät). Mutta sitten yht'äkkiä asioita tapahtuukin: viimeisimpänä esimerkkinä Saksa. Kukaan ei asiaan uskonut, ennen kuin liittokansleri Angela Merkel kesäkuussa yllätti pessimistit housut kintuissa. Saksalaisessa hlbti-mediassa oli sitä ennen toinen toistaan synkempiä kirjoituksia hlbti-vähemmistöihin kuuluvien avioliitottomasta saksalaisesta tulevaisuudesta.

Jotenkin pyrkimys myönteisempään tulevaisuudenkuvaan voisi jopa edesauttaa asioiden etenemistä, samoin edes pienet tyytyväisyyden ilmaisut edistyksestä. Myönteisellä otteella jaettu asiallinen tieto on helpompi omaksua kuin tieto jatkuvan valituksen siivittämänä (eikä valitus tarkoita korjausta vaativien asioiden esilläpitoa - vain tapaa ilmaista asia). Uskon, että Saksassa Merkelin tempaus oli paljolti poliittista peliä (lähinnä kiskaista matto liberaalimpien vastustajiensa jalkojen alta vääjäämättömän kehityksen edellä, ettei asiaa voi käyttää vaaliaseena), mutta Merkel myös perusteli kannanmuutostaan kasvaneella ymmärryksellään ja lisääntyneellä tiedollaan.

On selvää, että hlbti-aihepiirillä on vastustajansa (etenkin uskonnollis-konservatiiveissa), eikä tähän joukkoon välttämättä vaikuta mikään asiallinen tieto - koska omat ennakkoluulot on kahdella ruuvilla pultattu omaan maailmankuvaan ja maailmankatsomukseen. Tämä "raivokonservatiivien" joukko kuitenkin harvenee kellojen käydessä. Muille asiaperusteet voivat merkitäkin jotain, kun oma kanta on puntarissa. Ja ennen kaikkea politiikassa merkitsee "yleisen mielipiteen" aiheuttama poliittinen paine.

Mielenkiintoista nähdä, käykö avioliittokysymyksen kanssa Itävallassa kuten adoptiokysymyksen ja sukunimikysymyksen kanssa ( ranneliike.net ).
  smo • 18.10.2017 07:32
Minulle on herttaisen yhdentekevää, kuka sanoo tai tekee, kunhan hän sanoo ja tekee oikeita asioita. Minusta poliitikkojen tehtävä on näyttää tietä parempaan tulevaisuuteen, eikä taipua uudistuksiin vasta "kansan" niitä tarpeeksi äänekkäästi vaatiessa.

Luotan siihen, että enemmistöllä poliitikoista on (tai herra paratkoon ainakin pitäisi olla) laajempi ja valistuneempi tietopohja kuin keskivertokansalaisella, joten heillä näin ollen pitäisi olla myös mahdollisuudet perustella järkeviä uudistuksia kansalaisille niin, että asenteet ja käsitykset muuttuvat ja ennakkoluulot hälvenevät nopeammin tätä kautta.

On realismia todeta, että minkä tahansa poliittisen laidan konservativismin edetessä painetaan jarrua kaikkien ihmisten elämää helpottaville uudistuksille. Nyt valitettavasti on käymässä näin monessa maassa, jossa lähinnä oikeistopopulismi, avoimena tai verhottuna, kerää ääniä ratsastamalla "kansan" syvien rivien ennakkoluuloillla ja peloilla.

Toki on myönteistä että jotkut näkyvät poliitikot jotka ovat aiemmin olleet kaivautuneena vanhoillisiin poteroihinsa kannatuksen hiipumisen pelossa, ovat hieman vastahakoisesti nostaneet päätään valoa kohti, mutta minusta meillä on täysi oikeus odottaa heiltä enemmän ja myös sanoa se. Ja nähdäkseni tuon sanomisen ansiota pitkälle ovat myös ne edistysaskeleet, joita vaikkapa Saksassa on hlbti-asioissa saavutettu. Vaikeneminen ja hyssyttely "pessimismin" vastustamisen nimissä ei ole se tie jolla maailmaa muutetaan parempaan suuntaan.
  Public eye • 18.10.2017 14:34
Poliitikkojen asema kellokkaina on heikentynyt ja heikentynee vastakin - riippumatta siitä, onko poliitikolla laaja ja valistunut tietopohja. Siksi kannattaa miettiä, mikä "muuttuneessa toimintaympäristössä" toimii.

Kun otetaan esiin "minkä tahansa poliittisen laidan konservatismi" ja erilaiset uudistukset, niin puntariin voi laittaa myös ajatuksen siitä, onko uudistusten/muutosten pitäminen itsetarkoituksenakaan mielekästä. Uudistukset ovat perusteltuja vain, jos niillä korjataan jotain puutteita - ja keskustelun ajatuksena kai on se, että uudistus tulee perustelluksi.

Vaikeneminen ja hyssyttely ovat yksi asia ja asioiden määrätietoinen edistäminen toinen asia. Toimintatapojen miettiminen on olennaista, jos halutaan edistää asioita.
  smo • 18.10.2017 15:32
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy