ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


äänitallenteet kuvagalleriat media-arkisto tapahtumaraportit sateenkaaren värinen suomi uutiset

Ihmisoikeustoimijoiden seminaari eduskunnassa ruoti lgbt-kyselyn tuloksia

12.06.2013 15:04 • 4 kommenttia. TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA
Eduskunnassa järjestettiin 5. kesäkuuta ihmisoikeustoimijoiden "Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt koulussa, työssä ja palveluissa – mitä uutta EU:n perusoikeusviraston tutkimus kertoo?" -seminaari. Osallistujia noin 70 - suurin osa naisia. Miehiä paikalla oli kymmenkunta.

Tilaisuuden aiheena oli EU:n perusoikeusviraston viime vuonna toteutaman kyselyn tulokset. Kyselyssä selvitettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kokemuksista eri elämänalueilla.

Tulosten mukaan keskeisiä ongelmia ovat transihmisten syrjintä työelämässä, työnhaussa ja terveydenhuollossa, kiusaaminen oppilaitoksissa sekä syrjinnän ja viharikosten aliraportointi viranomaisille. Yli puolet suomalaisvastaajista oli salannut identiteettinsä koulussa syrjinnän pelossa.

Kyselyyn vastasi EU:sta ja Kroatiasta yli 93 079 seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa henkilöä, joista 3439 oli Suomesta.

Vastaajista homomiehiä oli ylivoimaisesti suurin osa: 57 448 (62%). Toiseksi suurin ryhmä olivat lesbot 15 236 (16%). Bi-miehiä oli 7 200 (8%) ja bi-naisia oli 6 424 (7%) ja . Transsukupuolisia oli 6 771 (7%).

Äänitallenteet ja kuvat (c) JuhaniV.

Seminaarin avasi Johanna Suurpää oikeusministeriöstä
Johanna Suurpään avauspuheenvuoro
Jörg Gebhard perusoikeusvirastosta esitteli Suomea koskevia suosituksia.
EU:n perusoikeusvirasto suosittaa, että Suomi ja muut EU-maat puuttuvat vahvemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kiusaamiseen koulussa.

Suomen tulisi esimerkiksi vahvistaa tasa-arvo- ja ihmisoikeuselinten toimivaltaa syrjintätapausten tutkimiseksi ja niihin puuttumiseksi. Viranomaisten tulee Suomessa parantaa toimintaansa ja tiedotustaan, jotta syrjintätapaukset ja viharikokset uskalletaan raportoida. Perusoikeusvirasto kehottaa myös työntekijä- ja työnantajajärjestöjä edistämään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.
Setan pääsihteeri Aija Salo pitää hienona sitä, että tasa-arvolaki uudistetaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Johanna Hautakorpi esitteli tulevaa tasa-arvolain muutoksesta. (kuva: JuhaniV)
Tasa-arvolain muutoksen myötä sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä kielletään selvästi lakitekstissä niin työelämän, koulutuksen, viranomaistoiminnan kuin palveluidenkin piirissä, kertoi Hautakorpi.
Tutkija Jukka Lehtosen mukaan EU:n tutkimustulokset vahvistavat aiempien suomalaistutkimusten tuloksia.
Lehtosen mukaan koulussa ja oppilaitoksissa sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyy vahvoja normeja. Muotteja murtavat oppilaat eivät aina saa opettajan ja muun henkilökunnan tukea.
Atlas Saarikoski Setan ja opiskelijajärjestöjen Normit nurin! -kampanjasta haluaa ottaa oppilaitosten syrjivät normit syyniin.
Normit nurin! -kampanjassa nuoret ovat tuoneet esiin, kuinka syrjintä ei ole aina tietoista vaan välittyy myös opetuskäytännöissä, materiaaleissa ja koulujen toimintakulttuurissa. "Koulun on kohdattavat oppilaat moninaisena joukkona", Saarikoski vaatii.
Trasekin varapuheenjohtaja Sade Kondelin sanoi, ettei pelkkä transihmisten syrjintäkielto riitä, vaan sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi tarvitaan kansallinen toimintaohjelma.
"On selvää, että transihmisten asemassa on paljon korjattavaa", muistutti Kondelin

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hmmm, jos vastaajista 7 % oli trans-ihmisiä, niin mitenkähän raportissa tulosten mukaan keskeisiä ongelmia ovat vain transihmisten syrjintä?

Valitettavasti trans-ihmiset aina joskus aiheuttavat myös itse ongelmaa, tuppautumalla "tyttöilemään" vähän liian kanssa joka paikkaan, esim. vain miesten bileisiin. (Toki syypää trans-ihmisten tuputtautumiseen ovat myös pippaloitten järjestäjät, jotka eivät ole halunneet järjestää trans&bi -yhteensoppii pippaloita erikseen).

Työpaikallehan sitä kenenkään seksuaalisuutta ei kannata ihan ylenmäärin tunkea, sillä se ei kuulu useimpiinkaan ammatteihin.

Kommenttia muokattu: 12.06.2013 klo 19:27
  human • 12.06.2013 19:24
human kyllä ihmisen pitäisi saada olla oma itsensä työpaikallaan ja kaikkialla muuallakin ilman pelkoa.

oletko sä oikeasti transfobi vai onko joku hakkeroinut sun tunnuksen salasanan, kun yleensä et noin törkeästi ole puhunut?
  puppeliassi • 12.06.2013 21:37
Human: mistä ihmeestä tuo sinun bi-drag-transfobiasi oikein kumpuaa? Olet toistuvasti täällä viitannut "natsaamiseen", "tuppautumiseen" ja jopa "siivoamassa" tiettyjä ihmisiä paikoista, minne ne eivät sinun mielestäsi kuulu.
Drag Queeneja on ollut miestenbileiden juontajina, esim. karhu-risteilyllä ja muistaakseni Strokessa. Itse en ole kiinnittänyt huomiota miten paljon trans-ihmisiä "tuppautuu" olemaan paikalla, jos niitä nyt on ollutkaan? Voipi tosin olla, että en ole huomannutkaan, sillä en koe tuota häiritsevänä ilmiönä. Toisaalta biletykseni homobaareissa on viime vuosina ollut hieman joksenkin Helsingissä. Drag on ollut osa homokulttuuria. Pitää muistaa, että mies mekossa on mies mekossa - vaikka se kuinka olisikin kiltti.

Itse huomasin joskus, miten pienikin poikkeama normista koettiin varsinkin homobaareissa häiritsevänä. Homojen avarakatseisuus on tietyltä osiltaan myytti. Nuorempana toisinaan pyrin pukeutumaan niin, että en herättäisi vääränlaista huomiota homobaareissa. Se mikä esimerkiksi goottibileisä ymmärrettiin tiettynä tyylinä, viesti fetissistä homobileissä. Kaikki mikä on esillä, ei ole tarjolla ja valikoitavissa siten, mistä itse nyt sattuu tykkäämään.
  SaintJudy • 13.06.2013 22:41
Kysymykseni Humanille oli tietenkin retorinen...taas.
  SaintJudy • 14.06.2013 22:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.




Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)



   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy