Ihmisoikeudet: Suomi kuuntelee - Ruotsi toimii aktiivisemmin

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 10

Presidentti Niinistö kertoi presidentin haastattelutunnilla joulukuun alussa, että Ruotsia ei valittu YK:n ihmisoikeusneuvostoon, vaikka Ruotsilla on pitkät perinteet ihmisoikeuksien puolustajana. Se oli Ruotsille "kirvelevä tappio". Ruotsi jäi äänestyksessä viimeiseksi. Niinistön mielestä meidän Pohjolassa ei pidä olla oppimestareina muille, vaan on kuunneltava herkällä korvalla, mitä muut ajattelevat ihmisoikeuksista. Summa summarum: Ei pidä ELÄMÖIDÄ. Joidenkin mielestä se tarkoittaa samaa kuin: HYSSYTELLÄÄN, kun nähdään ihmisoikeusrikkomuksia maailmalla. Siinä oli viesti myös Ruotsille "mallimaana". Lehtien lukijakommenteissa asetutaan pääsiassa Niinistön tueksi.


Virallinen Ruotsi halusi ihmisoikeusneuvostoon

Mielipiteiden vaihto on ollut vilkasta myös Ruotsissa. YK:n täysistunnossa äänestettiin ihmisoikeusneuvoston jäsenistä marraskuun 12. päivänä 2012. Ruotsi oli ehdokkaana länsimaiden ryhmässä. Ruotsi oli jo alkuvuodesta käynnistänyt kampanjan valintansa tueksi. Vaalilogossa muistutetaan Ruotsin olemassaolosta.


Ennen vaalia Amnesty otti jyrkästi kantaa niitä maita vastaan, joita ollaan valitsemassa ihmisoikeusneuvostooon mutta joilla on omia ratkaisemattomia ihmisoikeusongelmia. Esim. Amnesty oli muistuttanut kirjeellä Etiopiaa: maan turvallisuusjoukot ahdistelevat paikallisia ihmisoikeuksien puolustajia ja toimittajia. Kirjeessä Yhdistyneille Arabiemiirikunnille muistutettiin, että siinä maassa mies saa hakata vaimoaan, kunhan ei jää näkyviä jälkiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt tyynnytteli YK:n äänestyksen jälkeen. Ihmisoikeuksia voi ajaa myös ihmisoikeusneuvoston ulkopuolella. Ulkoministeriöstä kuitenkin kerrottiin, että pettymys oli suuri, koska asiaan oli panostettu jo pidemmän aikaa. Ruotsin hallitus on nostanut ihmisoikeudet tärkeysjärjestyksessä hyvin ylös prioriteettilistoillaan.

Ruotsissa ei olla tyytyväisiä ihmisoikeusneuvoston työhön

Ruotsissa skeptikot nostivat esiin ihmisoikeusneuvoston eli UNHRC:n nurjat puolet. Neuvosto perustettiin 2006 entisen huonomman järjestelmän tilalle. Puolet neuvoston päätöksistä on kohdistunut Israelia vastaan, ja maa on jo kerran yksiselitteisesti tuomittu. Esim. Libyan Muhammed Gaddafin hallinnosta ei neuvostossa koskaan keskusteltu.


Göteborgs Posten -lehdessä Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Magnus Norell arvioi tarkemmin YK:n ihmisoikeusneuvostoa. Vaikka neuvoston tarkoitus on suojella ihmisoikeuksia, se antaa diktatorisille maille mahdollisuuden polkea ihmisoikeuksia. Lisäksi diktatuurit käyttävät ihmisoikeusneuvostoa välineenä länsimaiden arvosteluun. Kun neuvosto vuonna 2006 uudistettiin, luultiin, että toiminta tervehtyy. On käynyt päinvastoin. Iran, Venäjä ja Saudi-Arabia etunenässä ovat tuoneet pöytään päätösehdotuksia, joiden perimmäinen tarkoitus on vain puolustella maiden omia ihmisoikeusrikkomuksia. Ihmisoikeusneuvosto on saanut aikaan mm. päätöksen, jolla uskontoa ei saa arvostella. Siinä piikki kohdistuu länsimaiseen sananvapauteen.

Syyskuun 27. päivänä Venäjä toi ihmisoikeusneuvostoon ehdotuksen "perinteisten arvojen" puolesta. (A/HRC 21/L.2). Nyt "tradition" nimissä voidaan loukata muiden ihmisten ihmisoikeuksia. Lapsiavioliitoista ja sukuelinten silpomisesta tulee laillista, ehkä myös ns. murhat perheen kunnian puolesta hyväksytään. Venäjän esityksen puolesta äänesti 25 maata ja 15 vastaan. Vastaan äänestivät läntiset maat ja lisäksi Botswana, Costa Rica ja Mauritius. Läntisten maiden mukaan Venäjän ehdotus synnyttää mahdollisuuden alistaa naisia, tyttöjä ja tiettyjä vähemmistöjä, Venäjän tapauksessa homoja ja lesboja.

Venäjän ehdotuksessa korostettiin myös perinteisen perheen arvoja. Samaa ovat ajaneet islamislaiset maat jo pitkän aikaa. "Perhearvot" menevät ohi ihmisoikeuksien. Länsimaiden ryhmästä esim. Norja muistutti ihmisoikeuksien yleismaailmallisuudesta, ja nyt niitä yritetään kumota "perhearvojen" nimissä. On käynnissöä operaatio, jossa uskonnollisesti konservatiiviset ja epädemokraattiset maat yrittävät purkaa YK:n entisiä päätöksiä ja tekstejä ihmisoikeuksista.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1124779-fn-tillater-brott-mot-manskliga-rattigheter


Ruotsi ei halua mukaan rikkomaan ihmisoikeuksia


Vaikka Ruotsi hävisi YK:n täysistunnossa eikä saanut edustajaa YK:n ihmisoikeusneuvostoon, ei aiota antaa periksi. Svenska Dagbladetin pääkirjoituksen otsikkona oli: "Ruotsi menetti paikkansa, suurkiitos meille itsellemme". Ajatuksena pääkirjoituksessa on, että ei surra. Päinvastoin. YK:n ihmisoikeusneuvosto ei ole mikään ihmisoikeustaistelijoiden pelikenttä. Siellä pelaavat pahimmat ihmisoikeuksien polkijat. Kun Ruotsi ei päässyt mukaan, se ei myöskään ole siunaamassa neuvoston ihmisoikeuksien vastaisia päätöksiä. On aika korkata shampanja ja juhlia häviötä vaalissa.

Suomessa myötäilylinja?

Suomen ansiot ihmisoikeuksien edistämisessä maailmalla eivät liene aivan hirveän suuret. Mutta on toki näyttöjäkin UM:ssä, kuten ulkomaisten pride-paraatien tukeminen. Kun Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi vuoden 2022 jalkapallon MM-lopputurnauksen isännyyden Qatarille kaksi vuotta sitten, arabimaailman kuohunta oli alkamassa. Qatarin valintaa ihmeteltiin ilmaston ja kilpailupaikkojen takia, mutta ei ihmisoikeuksien takia. Niinistö valittiin Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi syksyllä 2009. Qatarissa homoseksuaalisesta kanssakäymisestä saa elinkautisen vankeustuomion. Viime vuonna tammikuussa Qatarissa Aasian mestaruusturnauksessa oli kuulemma mies- ja naiskatsojille oli eri katsomot. Suomen Palloliitolla ei ole ollut mitään kantaa Quatariin ja ihmisoikeuskysymyksiin siellä.

Kun Niinistö oli vielä presidenttiehdokkaana, uutisoitiin näkyvästi, että hän kytkisi ihmisoikeuksien edistämisen viennin edistämiseen. MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Niinistö katsoi, että kauppasuhteet ja ihmisoikeudet eivät välttämättä ole ristiriidassa. Sen sijaan, että presidentti ulkomaanmatkoillaan ryhtyisi "oppimestarina arvostelemaan" muita maita ihmisoikeusasioissa, ongelmia voitaisiin ratkaista tarjoamalla Suomen tietotaitoa.

"En usko, että oppimestarina arvostelemassa saataisiin mitään hyvää aikaiseksi, saadaan ehkä vastareaktioita enintään. Rakentavalla suhtautumisella, jossa meidän tulee osata tarjota omaa tietämystämme, jos sillä käyttöä tuntuu olevan, voisi saavuttaa tuloksia."

http://www.hs.fi/politiikka/Niinist%C3%B6+tekisi+ihmisoikeuksista+vientituotteen/a1305554215003


Ruotsi kävi kampanjaa helmikuusta 2012 lähtien

10 kommenttia

Niinistö on huono ja heikko pressa. Piilohomofoobinen...
Itse en kutsuisi Niinistöä homofobiseksi. Hänhän kannattaa tasa-arvoisen avioliittolain sisältöä, myös adoptiota - vaikka taktisesti ilmoittikin haluavansa säilyttää instituutiot erillään. Tuskinpa nimikkeillä on hänelle sen suurempaa merkitystä kun hän kaudellaan luultavasti saa jossain vaiheessa allekirjoitettavakseen eduskunnan säätämän tasa-arvoisen avioliittolain.