ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Ihmisoikeudet: Suomi kuuntelee - Ruotsi toimii aktiivisemmin

vaeltaja2006 • 09.12.2012 09:53 • 10 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Presidentti Niinistö kertoi presidentin haastattelutunnilla joulukuun alussa, että Ruotsia ei valittu YK:n ihmisoikeusneuvostoon, vaikka Ruotsilla on pitkät perinteet ihmisoikeuksien puolustajana. Se oli Ruotsille "kirvelevä tappio". Ruotsi jäi äänestyksessä viimeiseksi. Niinistön mielestä meidän Pohjolassa ei pidä olla oppimestareina muille, vaan on kuunneltava herkällä korvalla, mitä muut ajattelevat ihmisoikeuksista. Summa summarum: Ei pidä ELÄMÖIDÄ. Joidenkin mielestä se tarkoittaa samaa kuin: HYSSYTELLÄÄN, kun nähdään ihmisoikeusrikkomuksia maailmalla. Siinä oli viesti myös Ruotsille "mallimaana". Lehtien lukijakommenteissa asetutaan pääsiassa Niinistön tueksi.


Virallinen Ruotsi halusi ihmisoikeusneuvostoon

Mielipiteiden vaihto on ollut vilkasta myös Ruotsissa. YK:n täysistunnossa äänestettiin ihmisoikeusneuvoston jäsenistä marraskuun 12. päivänä 2012. Ruotsi oli ehdokkaana länsimaiden ryhmässä. Ruotsi oli jo alkuvuodesta käynnistänyt kampanjan valintansa tueksi. Vaalilogossa muistutetaan Ruotsin olemassaolosta.
Ennen vaalia Amnesty otti jyrkästi kantaa niitä maita vastaan, joita ollaan valitsemassa ihmisoikeusneuvostooon mutta joilla on omia ratkaisemattomia ihmisoikeusongelmia. Esim. Amnesty oli muistuttanut kirjeellä Etiopiaa: maan turvallisuusjoukot ahdistelevat paikallisia ihmisoikeuksien puolustajia ja toimittajia. Kirjeessä Yhdistyneille Arabiemiirikunnille muistutettiin, että siinä maassa mies saa hakata vaimoaan, kunhan ei jää näkyviä jälkiä.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt tyynnytteli YK:n äänestyksen jälkeen. Ihmisoikeuksia voi ajaa myös ihmisoikeusneuvoston ulkopuolella. Ulkoministeriöstä kuitenkin kerrottiin, että pettymys oli suuri, koska asiaan oli panostettu jo pidemmän aikaa. Ruotsin hallitus on nostanut ihmisoikeudet tärkeysjärjestyksessä hyvin ylös prioriteettilistoillaan.Ruotsissa ei olla tyytyväisiä ihmisoikeusneuvoston työhön

Ruotsissa skeptikot nostivat esiin ihmisoikeusneuvoston eli UNHRC:n nurjat puolet. Neuvosto perustettiin 2006 entisen huonomman järjestelmän tilalle. Puolet neuvoston päätöksistä on kohdistunut Israelia vastaan, ja maa on jo kerran yksiselitteisesti tuomittu. Esim. Libyan Muhammed Gaddafin hallinnosta ei neuvostossa koskaan keskusteltu.


Göteborgs Posten -lehdessä Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Magnus Norell arvioi tarkemmin YK:n ihmisoikeusneuvostoa. Vaikka neuvoston tarkoitus on suojella ihmisoikeuksia, se antaa diktatorisille maille mahdollisuuden polkea ihmisoikeuksia. Lisäksi diktatuurit käyttävät ihmisoikeusneuvostoa välineenä länsimaiden arvosteluun. Kun neuvosto vuonna 2006 uudistettiin, luultiin, että toiminta tervehtyy. On käynyt päinvastoin. Iran, Venäjä ja Saudi-Arabia etunenässä ovat tuoneet pöytään päätösehdotuksia, joiden perimmäinen tarkoitus on vain puolustella maiden omia ihmisoikeusrikkomuksia. Ihmisoikeusneuvosto on saanut aikaan mm. päätöksen, jolla uskontoa ei saa arvostella. Siinä piikki kohdistuu länsimaiseen sananvapauteen.

Syyskuun 27. päivänä Venäjä toi ihmisoikeusneuvostoon ehdotuksen "perinteisten arvojen" puolesta. (A/HRC 21/L.2). Nyt "tradition" nimissä voidaan loukata muiden ihmisten ihmisoikeuksia. Lapsiavioliitoista ja sukuelinten silpomisesta tulee laillista, ehkä myös ns. murhat perheen kunnian puolesta hyväksytään. Venäjän esityksen puolesta äänesti 25 maata ja 15 vastaan. Vastaan äänestivät läntiset maat ja lisäksi Botswana, Costa Rica ja Mauritius. Läntisten maiden mukaan Venäjän ehdotus synnyttää mahdollisuuden alistaa naisia, tyttöjä ja tiettyjä vähemmistöjä, Venäjän tapauksessa homoja ja lesboja.

Venäjän ehdotuksessa korostettiin myös perinteisen perheen arvoja. Samaa ovat ajaneet islamislaiset maat jo pitkän aikaa. "Perhearvot" menevät ohi ihmisoikeuksien. Länsimaiden ryhmästä esim. Norja muistutti ihmisoikeuksien yleismaailmallisuudesta, ja nyt niitä yritetään kumota "perhearvojen" nimissä. On käynnissöä operaatio, jossa uskonnollisesti konservatiiviset ja epädemokraattiset maat yrittävät purkaa YK:n entisiä päätöksiä ja tekstejä ihmisoikeuksista.

www.gp.se


Ruotsi ei halua mukaan rikkomaan ihmisoikeuksia


Vaikka Ruotsi hävisi YK:n täysistunnossa eikä saanut edustajaa YK:n ihmisoikeusneuvostoon, ei aiota antaa periksi. Svenska Dagbladetin pääkirjoituksen otsikkona oli: "Ruotsi menetti paikkansa, suurkiitos meille itsellemme". Ajatuksena pääkirjoituksessa on, että ei surra. Päinvastoin. YK:n ihmisoikeusneuvosto ei ole mikään ihmisoikeustaistelijoiden pelikenttä. Siellä pelaavat pahimmat ihmisoikeuksien polkijat. Kun Ruotsi ei päässyt mukaan, se ei myöskään ole siunaamassa neuvoston ihmisoikeuksien vastaisia päätöksiä. On aika korkata shampanja ja juhlia häviötä vaalissa.Suomessa myötäilylinja?

Suomen ansiot ihmisoikeuksien edistämisessä maailmalla eivät liene aivan hirveän suuret. Mutta on toki näyttöjäkin UM:ssä, kuten ulkomaisten pride-paraatien tukeminen. Kun Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi vuoden 2022 jalkapallon MM-lopputurnauksen isännyyden Qatarille kaksi vuotta sitten, arabimaailman kuohunta oli alkamassa. Qatarin valintaa ihmeteltiin ilmaston ja kilpailupaikkojen takia, mutta ei ihmisoikeuksien takia. Niinistö valittiin Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi syksyllä 2009. Qatarissa homoseksuaalisesta kanssakäymisestä saa elinkautisen vankeustuomion. Viime vuonna tammikuussa Qatarissa Aasian mestaruusturnauksessa oli kuulemma mies- ja naiskatsojille oli eri katsomot. Suomen Palloliitolla ei ole ollut mitään kantaa Quatariin ja ihmisoikeuskysymyksiin siellä.

Kun Niinistö oli vielä presidenttiehdokkaana, uutisoitiin näkyvästi, että hän kytkisi ihmisoikeuksien edistämisen viennin edistämiseen. MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Niinistö katsoi, että kauppasuhteet ja ihmisoikeudet eivät välttämättä ole ristiriidassa. Sen sijaan, että presidentti ulkomaanmatkoillaan ryhtyisi "oppimestarina arvostelemaan" muita maita ihmisoikeusasioissa, ongelmia voitaisiin ratkaista tarjoamalla Suomen tietotaitoa.

"En usko, että oppimestarina arvostelemassa saataisiin mitään hyvää aikaiseksi, saadaan ehkä vastareaktioita enintään. Rakentavalla suhtautumisella, jossa meidän tulee osata tarjota omaa tietämystämme, jos sillä käyttöä tuntuu olevan, voisi saavuttaa tuloksia."

www.hs.fi

Ruotsi kävi kampanjaa helmikuusta 2012 lähtien

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Niinistö on huono ja heikko pressa. Piilohomofoobinen...
  ht (ei rekisteröitynyt) • 09.12.2012 12:06
Itse en kutsuisi Niinistöä homofobiseksi. Hänhän kannattaa tasa-arvoisen avioliittolain sisältöä, myös adoptiota - vaikka taktisesti ilmoittikin haluavansa säilyttää instituutiot erillään. Tuskinpa nimikkeillä on hänelle sen suurempaa merkitystä kun hän kaudellaan luultavasti saa jossain vaiheessa allekirjoitettavakseen eduskunnan säätämän tasa-arvoisen avioliittolain.
  Homopallero • 09.12.2012 12:25
Kalenterissa on kahdetkin eri lajin MM-kisat, jotka pidetään ihmisoikeustilanteeltaan hyvin kyseenalaisissa paikoissa. En kaipaa Kylmän sodan vuosia muussa kuin siinä, että silloin osattiin protestoida. Nyt urheilujohdon suurta selkärankaa osoittava linja on "meillä ei ole kantaa, emme sekoita urheilua ja politiikkaa" (vaikka se sekoitetaan surutta esim. urheilun johtopaikkoja arvottaessa). 30 vuotta sitten olisi uskallettu suoraan lasauttaa ultimaatumi, että takuita asioiden korjaamisesta ei ole, niin meidän joukkueen majoitusvaraukset voi purkaa. Kun mennään nykypäivästä 10-20 vuotta eteenpäin ja nuo diktatuurit ovat kaatuneet, niin (vielä elävät) johtajat sanovat, että "niin piti tehdä, se oli sen ajan tapa / maan tapa tuolloin".

Suomen linjaa leimaa edelleenkin se ajattelutapa, että jos johonkin asiaan tartutaan, niin Leningradissa suututaan ja sinkkiämpärien vientikauppa tyrehtyy. Fakta on kuitenkin se, että Suomen painoarvo maailmalla on väkiluvun pohjalta reilut puoli promillea. Jos me profiloidumme kastemadoiksi, niin ei kannata odottaa tuon vaikutusvallan kasvavan. Talouden rakenne siirtyy vientiteollisuudesta palveluihin, vaikka kansantalous ei sillä pyöri, että me täällä vain pestään toistemme paitoja.

Suomen "mitä ulkomaalaiset meistä ajattelevat?" -mentaliteetin oppikirjasta otettu ilmenemismuoto on se, kun joku ulkomainen talkshow-isäntä mainitsee Suomen, niin se on molempien iltapäivälehtien luetuin juttu.

Suomi on kansakuntana yli 200v vanha (v. 1809) ja valtiona pian satavuotias. Suomen on aika kasvaa aikuiseksi.
  Ossi Halme • 09.12.2012 16:09
Ruotsin pääsy kaatui vanhaan translakiin, jota vastaan allekirjoittanut antoi nimensä muun muassa muiden kanssa ympäri maailman.

Suomessa päättäjät kuvittelevat, että toiset asiat eivät vaikuta toisiin asioihin, YK:sta kun puhutaan niin kyllä ne vaikuttavat.

www.transtukipiste.fi
  Valerie (ei rekisteröitynyt) • 10.12.2012 11:07
Ei ole paljon lisättävää, sillä Ossi kertoi yllä olevassa sekä eräässä toisessa kommentissaan oleellisimman.

Suomen oli tarkoitus kasvaa aikuiseksi, mutta iski näivetystauti tai vastaava.
Niinistön kannanotot kuvaavat hyvin Suomea vaivaavaa tautia, joka on johtanut suoranaiseen henkiseen taantumaan. Suomi on jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista sekä muista edistyksellisistä länsimaista ihmisoikeus- ja kansalaisoikeusasioissa. Nykyään ei enää uskalleta olla avoimesti ihmisyyden puolella, ettei vaan kukaan loukkaantuisi.

Vähemmistöjen oikeuksien puolestapuhujia löytyy onneksi muista maista, mutta ei olisi lainkaan pahitteeksi, jos noin 16 miljoonaa euroa vuodessa törsäävä presidentti-instituutio vaivautuisi tekemään edes jotain. Niinistön kannanottoja kuunnellessa selviää, ettei rahoille saada vastinetta.
---
Tämä seuraava ei liity kansainväliseen toimintaan. Olen välillä selaillut Ruotsin valtion ja kuntien sivustoja ja mielestäni siellä valtio ja kunnat tiedottavat laeista ja asetuksista selvästi. En nyt tiedä, onko tämä hyvä esimerkki, mutta esimerkki kuitenkin. Suomenkielinen ymmärtää tekstin, mutta pari selvennystä: kläpitten, kläppiile = lasten, lapsille; häätyy = täytyy.
www.pajala.se

Kommenttia muokattu: 11.12.2012 klo 02:59
  Havainnoija • 11.12.2012 01:32
"Suomi on kansakuntana yli 200v vanha (v. 1809) ja valtiona pian satavuotias. Suomen on aika kasvaa aikuiseksi."

Mä oon muuten samaa mieltä, mut kansa nimeltä suomalaiset on todellisuudessa ainakin 2000 vuotta vanhaa. Meidän kielikin on noin pari tuhatta vuotta vanhaa.
  Riquman1990 • 12.12.2012 02:02
Suomalaiset eivät ennen 1800-lukua olleet tottuneet näkemään itseään erillisenä kansakuntana. Olimme Ruotsin ja Venäjän alamaisia, jotka puhuivat suomen kieltä. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, kieli ja kansalisuus yhdistettiin ideologisesti toisiinsa vasta 1800-luvulla - ainakin siinä muodossa miten ne nykyään yhdistetään toisiinsa.

Suomi syntyi omana kansakuntanaan vuonna 1809, jolloin syntyi Ruotsista erillinen Suomi, jota ei oltu täysin liitetty Venäjään. Tuolla kansakunnalla oli kaksi (tai oikeastaan kolme) kieltä. Kaikki kansakunnat syntyvät tahdosta ja ovat alunperin olleet kuviteltuja yhteisöjä, jotka ovat realisoituneet. ;)
  Homopallero • 12.12.2012 07:54
Kansa ja kansankunta on kaks eri asiaa. Kansana suomalaiset on ainakin pari tuhatta vuotta vanhaa ja meidän kultuuri vähintään yhtä vanhaa.
  Riquman1990 • 12.12.2012 10:57
Niin Riquman. <3
  Homopallero • 12.12.2012 11:45
Ja taas ollaan asian ytimessä...

Ihan esimerkin vuoksi tätä itse juttua kommentoiden:
Minunkin mielestäni Ruotsi ja ruotsalaiset ovat osanneet sekä voittaa että hävitä.
Eivätkä vähiten jääkiekossa...

Mutta oisko kumminkin vähän tekopyhyyttä Ruotsissa tässä mukana?
Ruotsi on pitkään esim. myynyt isosti aseita sinne tänne...
Aktiivisuutta on riittänyt moneen suuntaan.
  Rokkihomo • 12.12.2012 18:16
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy