ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

HS patistaa kondomikampanjaan

jnsto • 26.08.2011 12:18 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
- Yhden hiv-positiivisen ihmisen vuosittaisen lääkityksen hinnalla voitaisiin jakaa 40 000 ilmaista kondomia.

Tällä laskutoimituksella Helsingin Sanomat perustelee tarvetta tehokkaisiin toimenpiteisiin täällä Suomessa kondomien käytön lisäämiseksi. Lehti viittaa menestykseen, joka saavutettiin antamalla ruiskuhuumeiden käyttäjille mahdollisuus vaihtaa neulat puhtaisiin. Suomessa on onnistuttu pienentämään huumeruiskuista saatujen hiv-tartuntojen määrä muutamaan vuodessa.

Pääkirjoitussivun jälkiartikkelissa "Hiv on Suomessa seksitauti" HS toteaa, että SUomi on maailman parhaiden maiden joukossa, kun onnistumista mitataan uusien hiv-tartuntojen vähäisyydellä. Uusien tartuntojen määrä on pysynyt vuosittain alle 200 todetussa tartunnassa.

HS toteaa, että hiv on yhä useammin seksin välityksellä saary. Riskiryhmiä ovat miesten välistä seksiä harrastavat ja ne suomalaismiehet, jotka jättävät suojautumatta etenkin matkoillaan Kaukoidässä, Venäjällä ja Euroopan suosituissa lomakohteissa. Neljä viidestä uuden tartunnan saaneista on kohdannut taudin seksiteitse.

HS viittaa kuitenkin hyvään onneen. Suomessa todetaan vuosittain arviolta 13 000 uutta klamydiatapausta ja tuhatkunta hepatiitti C:tä. Nämä luvut kertovat riskin suuruudesta. Huonommalla onnella samat ihmiset olisivat voineet saada hivin.

Vaikka tartunta ei Suomessa enää merkitse kuolemantuomiota, lääkitys rajoittaa potilaan arkea hoidon aloittamisesta elämän loppuun saakka. Hoito on myös kallista. Yksi hiv-positiivinen potilas tarvitsee lääkitystä vuodessa 15 000 - 20 000 euron verran. Potilaalle lääkkeet ovat Suomessa maksuttomia.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy