Homojen vaikea tilanne Tunisiassa ja Algeriassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 10

Arabikevät eli arabimaailmaan levittäytynyt vallankumousaalto alkoi Tunisiasta viisi vuotta sitten. Yksinvaltainen presidentti Ben Ali poistui maasta tammikuussa 2011, ja syksyllä 2011 maassa pidettiin ensimmäiset vapaat vaalit. Vaalien jälkeen levottomuudet levisivät uudellleen, ja tällä hetkellä maassa on poikkeustila. Arabikevään ihanteista ei ole paljon jäljellä. Tunisiassa tilanne on pysynyt hatarasti hallinnassa, kun valtaosassa muita arabimaita arabikevät täydellisesti epäonnistui.

Hlbti-ihmisten tilanteesta arabimaissa on kuultu sirpalemaista tietoa. Ranneliikkeessä oli ensimmäinen kommentti Egyptin uudesta tilanteesta helmikuun alussa 2011. Siinä Advocate-lehden kommentaattori esitti lohduttoman kuvan Egyptistä hlbti-ihmisten näkökulmasta. ( http://ranneliike.net/teema/egyptin-tilanne-saammeko-uuden-iranin?aid=5104 ) Pahimmat ennusteet ovat toteutuneet. Ennen homot ja lesbot saivat elää aika vapaina, tosin näkymättöminä. Viime vuosina heistä on tullut vainottuja.

Saksalaisen Spiegel-lehden nuorisojulkaisu Bento kirjoitti sunnuntaina Tunisian ja Algerian tilanteesta. Tunisia, Algeria ja Marokko lasketaan pakolaisten kannalta turvallisten maiden joukkoon. Saksan liittohallituksen mukaan palautettavia pakolaisia ei uhkaa lähtömaan poliittinen tilanne. Human Right Watch ja Amnesty International varoittavat: erityisesti homot ovat joutuneet kakikissa kolmessa maassa poliisin tarkkailun kohteiksi ja jatkuvasti annetaan useiden vuosien vankeustuomioita.

Bento haastatteli Algeriasta paennutta, 28-vuotiasta Brahimia. Hän asuu tällä hetkellä Saksassa (vuodesta 2015). Algeriassa saa kolme vuotta vankeutta ja sakkorangaistuksen, kun "loukkaa hyviä tapoja" ja "kun on luonnonvastaisessa suhteessa samaa sukupuolta olevaan henkilöön".

Brahim odottaa joukkomajoituskeskuksessa turvapaikkapäätöstä. Hän tietenkin toivoo voivansa jäädä Saksaan. Opintojen jälkeen Brahim toimi Algeriassa erityiskoulussa vammaisten lasten opettajana. Eräänä päivänä, kun hän oli ystävänsä kanssa puistossa, heidät pidätettiin. Syy: he olivat suudelleet toisiaan. Brahim olisi teljetty vankilaan, mutta hänen sukulaisensa, poliisissa työskentelevä henkilö, sai heidät vapaiksi, Brahim soitti sisarelleen. Kotiin ei enää ollut asiaa. Isä olisi tappanut hänet, koska hän loukkasi perheen kunniaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Brahim pakeni Oranin kaupunkiin, jossa kukaan ei häntä tunne. Siellä hän valmisteli pakoaan yhdessä monen muun homon kanssa, ja netin kautta hän sai apua ja tietoa saksalaisilta homoilta. Algeriaan ei ole paluuta. Kontakti perheeseen on poikki ja poliisilla on raskauttava merkintä kortistoissaan.


Tunisialainen 22-vuotias Jihed asui opiskelija-asuntolassa Kairouanin kaupungissa. Poliisi otti kiinni kuusi opiskelijaa. Kaikki tuomittiin homoseksuaalisuuden vuoksi kolmen vuoden vankeuteen ja viideksi vuodeksi karkotettaviksi kaupungista. Homojen vastainen laki on vuodelta 1913. ( http://ranneliike.net/teema/tunisiassa-tuomittiin-opiskelijoita-vankilaan-homoseksin-harjoittamisesta?aid=12124 )

Miesten asianajaja syytti poliisia painostamisesta ja laittomasta anaalitutkimuksesta. Takuurahaa vastaan miehet pääsivät vapaiksi, mutta seuraavan oikeusistunnon piti olla helmikuun 25. päivänä.

Siitä ei ole tietoa, kuka heidät ilmiantoi. Jihed kertoo, että he olivat vain ystäviä. Poliisi tutki ensin, löytyykö huumeita tai terrorismin merkkejä. Yhden opiskelijan koneelta löytyi homopornoa, ja kaikki pidätettiin.

Vankilasellissä oli 190 eri syistä kiinniotettua. Poliisi vuoti opiskelijoiden pidätyksen syyn muille pidätetyille ja alkoi jatkuva solvaaminen ja nöyryyttäminen. Asianajaja sai heidät ulos pidätyssellistä. Nyt ei ole enää mitään asiaa yliopistoon. Perhekin on saanut tietää pidätyksen syyn. Eri suunnista on tullut uhkailuja.

Jihed on jo yrittänyt itsemurhaa. Asianajaja yrittää nyt auttaa, jotta Jihed voisi paeta maasta. Tunisissa on verkosto, joka yrittää antaa lainopillista ja psykologista tukea. Myös muissa maissa ihmisoikeusjärjestöt ovat ottaneet tämän teeman toimintaansa.

Lähde: http://www.bento.de/

10 kommenttia

"Opintojen jälkeen Brahim toimi Algeriassa erityiskoulussa vammaisten lasten opettajana. Eräänä päivänä, kun hän oli ystävänsä kanssa puistossa, heidät pidätettiin. Syy: he olivat suudelleet toisiaan. Brahim olisi teljetty vankilaan, mutta hänen sukulaisensa, poliisissa työskentelevä henkilö, sai heidät vapaaksi, Brahim soitti sisarelleen, Kotiin ei enää ollut asiaa. Isä olisi tappanut hänet, koska hän loukkasi perheen kunniaa. ... "

Meillä on Suomessakin useita homoja turvapaikanhakijoina Ugandasta, Nigeriasta, Etiopiasta ja muista umpi-kristillistetyistä maista, jotka ovat kokeneett ihan samaa, kuin nuo algerialaiset ja tunisiialaiset. He ovat kouluttautuneitakin, mutta tultuaan ilmi on heiltä työt menneet, omaisuutta viety ja heidän kristilliset perheensä ovat uhanneet jopa tappaa heidät ... plus heitä uhkaa Keniassa jopa 14 vuoden vankilatuomiot, Nigeriassa vähintään 14 vuotta ja Ugandassa 20 vuotta tai noissa molemmissa jopa kuolema, Ghanassa vähintään 10 vuotta, Etiopiassa vähintään 10 vuotta.

Siinä missä me olemme voittaneet abrahamista pahaa täällä Lansimaissa, on se valitetttavasti muualla jopa lisääntynyt.

kristillisen maailman kataluus Palestiinaa kohtaan muutti elämää muslimimaissa viitisenkymmentä vuotta sitten, eli antoi vettä myllyyn kansallisislamisti-tahoille. Sitä aiemminhan useimmissa muslimimaissa naisetkin saattoivat liikkua perinteisissä eri alueiden asuissa, eivätkä peittävät asusteet olleet niinkään yleisiä tai pakollisia.
Ja toki Kylmä soda käyminen käytännössä Lähi-idässäkin sekin vaikutti ikävästi, kun uskontoakin otettiin alueleirien käsikassaraksi.

Ja businessmiehet vähät välittävät, kun pääsivät kiimoissaan tekemään mm. Iranin kanssa kauppoja taas ... ja myymään Ugandaan ja Nigeriaan ja Etiopiaan asetehtaitten tuotantoa ja muuta.

Kaikesta abrahamisesta maahanosaan tunkeutumisesta huolimatta Afrikassa on useita maita, joissa ei tiedetä koskaan olleen laeissa tuomioita hlbt-ihmisille, eli nuo esimerkilliset maat ovat: Benin, Burkina Faso, Norsunluurannikko, Mali, Niger, Keski-Afrikan tasavalta, Chad, Kongon demokraattinen tasavalta, Gabon, Kongon tasavalta, Djibouti.
Noissa maissa on onnistuttu säilyttämään afrikkalaiset perrinteet seksuaalisuuden luonnollisen monimuotoisuuden arvostamisessa ja lisäksi ne ovat olleet Ranskan/Belgian siirtomaita (Ranskassa homorakkaudesta tuli laillista jo 1792 ja Belgiassa piakkoin sen perään) ja osa niistä islamilaisia maitakin (koraanissahan ei ole suoraa tuomiota homoille), joissa ei ole sepitetty erikseen homotuomioita.
Toki sitten, valitettavasti, noitakin maita uhkaavat kristityt evankelistat (jopa eräät homovihamieliset lähetysjärjestöt täältä meiltäkin) ja osaa islamistitkin.

Kommenttia muokattu: 28.02.2016 klo 22:27