ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Hlbti-teemainen vaalipaneeli järjestettiin keskiviikkona Helsingissä

Sami Mollgren • 25.03.2015 21:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Panelistit kahdeksasta puolueesta (kuva: Mikko Kivinen)
Kansanedustajaehdokkaat kahdeksasta puolueesta keskustelivat keskiviikkona 25.3. Helsinginssä Kirjasto 10:ssä järjestetyssä valtakunnallisessa vaalipaneelissa. Keskustelun järjestivät Amnesty International – Suomen osasto, Seta, Sateenkaariperheet ry ja Trasek ry.

Valtakunnallisessa vaalipaneelissa keskusteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksista. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa translakia, turvapaikanhakijoita ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi vanhempaa.

Tilaisuutta oli seuraamassa yli sata henkilöä. Vilkasta keskustelua käytiin myös Twitterissä aihetunnisteella #SateenkaariSuomi.

Kaikki panelistit kristillisdemokraatien edustajaa lukuun ottamatta kannattivat itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Tämä tarkoittaisi, että juridisen sukupuolen vahvistamiseksi ei enää edellytettäisi esimerkiksi pitkiä tutkimuksia, vaan sukupuolimerkinnän voisi korjata maistraattiin tehtävällä ilmoituksella.


Johan Ekman (rkp) totesi, että juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaus on erotettava toisistaan.


Tapio Huttula (kesk/sit) sanoi haluavansa translakiuudistuksen hallitusohjelmaan.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat Amnestyn puoluekyselyssä ilmoittaneet vastustavansa lakiuudistusta.


Viimeaikaisten tutkimusten mukaan erityisesti transnuoret kokevat itsensä usein näkymättömiksi koulussa ja muussa yhteiskunnassa.

- Translaki suojaisi nimenomaan lapsia ja nuoria, kun he tulisivat näkyviksi esimerkiksi koulussa. Ammattilaiset tarvitsevat pelisäännöt – nyt sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ei aina osata puhua, Jani Toivola (vihr) sanoi.


Perheoikeuksista paneelissa käsiteltiin muun muassa äitiyslakia ja mahdollisuutta vahvistaa lapselle useampia kuin kaksi juridista vanhempaa.

- Äitiyslaki ei ole keltään pois vaan vahvistaa lasten oikeuksia, Pilvi Torsti (sdp) totesi.


Kaikki ehdokkaat kristillisdemokraatteja lukuunottamatta ilmoittivat kannattavansa Suomeen toimintaohjelmaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi.

- Ratkaisevaa on, mitä todella tehdään ja osoitetaanko toimintaan myös resurssit, sanoi Vasemmistoliiton Mai Kivelä.


Jaana Pelkosen (kok) mukaan on ihme, ettei tällaista ohjelmaa jo ole.


- Myös muiden ryhmien ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta tulee edistää ihmisoikeusohjelmalla, totesi Ritva Elomaa (ps).


Asmo Maanselkä (kd) ilmaisi puolueensa arvopohjaisen vastustavan kannan tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan. Maanselkä myös sanoi, että translakia ei tulisi säätää, koska sen tuloksena syntyisi ns. kolmas sukupuoli, jolloin juridisesti miespuolinen voi synnyttää.
» KD teki Susanna Huovisesta tasa-arvon sankaria

- Puolueiden välillä on eroja, mutta myös useimpien puolueiden sisällä ehdokkaiden kannoissa on suuria eroja. Vaadimmekin, että puolueet sitoutuvat eduskuntavaaleissa selvästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksiin, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää sanoo.Kuuntele äänitallenne vaalipaneelista (pituus 1 tunti, 53 minuuttia).
Johan Ekman (rkp) (kuva: Mikko Kivinen)
Tapio Huttula (kesk/sit) (kuva: Mikko Kivinen)
Jani Toivola (vihr) (kuva: Mikko Kivinen)
Pilvi Torsti (sdp) (kuva: Mikko Kivinen)
Mai Kivelä (vas) (kuva: Mikko Kivinen)
Jaana Pelkonen (kok) (kuva: Mikko Kivinen)
Ritva Elomaa (ps) (kuva: Mikko Kivinen)
Asmo Maanselkä (kd) (kuva: Mikko Kivinen)
Panelistit Johan Ekman (rkp), Ritva Elomaa (ps), Tapio Huttula (kesk/sit), Mai Kivelä (vas), Asmo Maanselkä (kd), Jaana Pelkonen (kok), Jani Toivola (vihr) sekä Pilvi Torsti (sdp) kertoivat myönteisen tai kielteisen kantansa erinäisiin paneelin teemaa sivuaviin kysymyksiin. (kuva: Mikko Kivinen)

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ei tuota maanselkää voi millään tavalla kuvailla älylliseksi ihmiseksi, sillä niin yksinkertainen (lue vähä - älyinen) hänen lausuntonsa on. Tuohon voi vain sanoa, että "oi ja voi, Jumala antoi aivot käyttämiseen, ei käyttämättä jättämiseen!"

Kommenttia muokattu: 26.03.2015 klo 23:23
  Xx_Val_xX • 26.03.2015 23:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy