ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Helsingin Punavuoren kaupunkipolun esittelykierros unohti homoelämän

vaeltaja2006 • 16.06.2013 16:47 • 6 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA • KOTIMAA

Erilaisia Gambrinin mainoksia Seta-lehdessä
Moniin kaupunkeihin on suunniteltu ns. kaupunkipolkuja. Matkailija tai alueen oma asukas voi polkua seuraten saada monipuolisen kuvan kaupunginosan historiasta ja muusta katsomisen arvoisesta. Netissä on luettelo suomalaista kaupunkipoluista.

Helsingin Punavuoreen ollaan perustamassa uutta kaupunkipolkua. Avajaiskävely oli Helsinki-päivänä, 12.6.2013. Punavuoren kaupunkipolku julkaistaan myöhemmin tänä vuonna netissä, joten jokainen kiinnostunut voi lähteä kierrokselle omaan tahtiin.

Helsinki-päivänä avajaiskierros Punavuoressa kesti lähes kolme tuntia. Punavuori on historiallisesti kiinnostava kaupunginosa. Liikkeellelähtö oli Sinebrychoffien kotitalon ja nykyisen taidemuseon edestä. Sinebrychoffeista oppaalla oli paljon kerrottavaa. Vieressä on tehdas ja talon edessä kaunis puisto. Kun Sinebrychoffit aloittelivat 1800-luvun alkupuolella, tämä alue oli vielä kaupungin reuna-alueita.

Kierros kulki Iso Roobertinkadun loppupäästä Uudenmaankadulle ja kortteleiden läpi Ison Roban alkupäähän. Korttelin sisäpihalla oli aikoinaan mm. kreikkalaisen Athanasioksen ravintola. Iso-Roobertinkatu on monella tavalla kiinnostava. Vielä 1970-luvulla raitiovaunut kulkivat pitkin Robaa. Sitten siitä tuli kävelykatu pitkien taistelujen jälkeen.

Yksi asiakokonaisuus unohtui avajaiskävelyllä kuitenkin täysin. Iso-Roba on ollut Helsingin gay-viihde-elämän keskipiste 1980-luvulta 2000-luvulle saakka. Tässä gay-lisälehti kaupunkipolulle:

Jo 1960-luvulla Roban loppupään antikvariaatit myivät ulkomaisia gay-lehtiä. Kotimaista gay-mediaa ei silloin vielä ollut. Tunnetuin oli Antikvaarinen kirjakauppa Robert Oy Iso Roobertinkatu 42:ssa. Hyllyssä olivat aina uusimmat skandinaaviset gay-lehdet.

Entisen Gambrini-ravintolan tiloihin perustettiin heinäkuussa 1984 Gay Gambrini, joka oli ensimmäinen homo-, lesbo- ja transyleisölle tarkoitettu ravintola. Muutamaa vuotta myöhemmin Gambrinia organisoitiin uudelleen ja aulatiloihin muodostettiin ensimmäinen "tosimiesten" Company-baari.

Gay Gambrini vaikutti voimakkaasti Roban iltaelämään. Kadun toisella puolella Bugatti-ravintola muodostui jatkopaikaksi, kunnes ilmoitettiin, ettei olla kovin innostuneita homoasiakkaista. Bugatti ei pitkään sen jälkeen jatkanut. Myös Gay Gambrini eli Kampsu lopetti 23.3.1993. Simonkentän laidalle oli avattu Don't Tell Mama -disco edellisenä vuonna, ja kilpailutilanne oli kestämätön.

Annankadun puolelle perustettiin 1996 Lost&Found -ravintola, josta tuli hyvin suosittu mutta vähitellen se kuitenkin muodostui heteroyleisön paikaksi. Lostarissa oli mainio esiintymislava ja säännöllisesti erilaista ohjelmaa. Lostari lopetti vuonna 2011.

Eniten katukuvaan vaikutti kuitenkin 2000-luvulla DTM-yökerho, joka siirtyi Simonkentän viereltä Roballe vuonna 2002. Se oli pohjoismaiden suurin homoyöklubi. DTM sulki ovensa vuoden 2011 lopussa.

Punavuoressa Pursimiehenkadulla sijaitsi 1990-luvulla kotoisa baari Olotila. Lähellä oli myös erikoisliike Harness. Myös MSC Finlandilla oli klubihuoneisto Punavuoressa, mutta se lopetettin, kun poliisi teki sinne ratsian alkoholiepäselvyyksien vuoksi.

Nyt Roballa on enää yksi gaybaari: Room. Homoelämän keskipiste on muuttanut Erottajan ympäristöön.

Varma paikka, josta sai tuoreet ulkomaiset gay-lehdet 1960-70 luvuilla
Olotila toimi Pursimiehenkadulla muutaman vuoden
DTM liputti aina sateenkaarilipuin
Roban alkupäässä, MacDonaldsia vastapäätä on tällainen muistolaatta. Sodan aikaan yksittäisen pommikoneen pommi osui keskelle risteystä, ja seuraukset olivat tuhoisat

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Pienenä tarkennuksena Gambrinin lopettamiseen se, että Annankadulle perustettu DTM ei varsinaisesti kilpaillut Gambrinin kanssa, vaan Gambrinin diskotoiminnot siirrettiin DTM:ään paremmin toimiviin tiloihin.

Samalla siirtyivät myös A-oikeudet, joiden saanti oli noihin aikoihin vielä kiven alla. Keskiolutbaarina Gambrini ei vetänyt tarpeeksi asiakkaita, ja sen toiminta jäi kannattamattomaksi.
  Public eye • 16.06.2013 19:10
Gambrinista siirtymisessä Annankadun DTM v1.0:aan ja Lost & Foundiin tehtiin myös iso loikka ulostulossa. Gambrini oli sisäpihalla, jonne pujahdettiin, kun taas Annankadulla DTM:ään jonotettiin kadulla avoimesti nurkan taakse asti ja Lost & Foundissa oli kadulle isot ikkunat, joista asiakaskunnan näki piilottelematta.

Uutistekstissä "DTM sulki ovensa vuoden 2011 lopussa." tarkoittaa toki sitä, että DTM siirtyi historiansa 3. paikkaan, aivan kaupungin ytimeen Mannerheimintielle, alunperin venäläiseksi poikakouluksi, Aleksanterin kimnaasiksi, rakennettuun rakennukseen, jossa olivat aiemmin toimineet myös iso taidegalleria ja 1930-luvulta (kokoomuslaisen) sanomalehti Uuden Suomen toimitus.

Kommenttia muokattu: 16.06.2013 klo 20:50
  human • 16.06.2013 20:39
Kiitos tarkennuksista.

Lisäsin uutisjutun perään yhden kuvan, jonka kävin äsken ottamassa Ison Roobertinkadun alkupäässä, Mäkkäriä vastapäätä. Siinä on muistolaatta sodanajan pommista, joka tappoi 51 ihmistä, lähinnä lapsia ja nuoria.

Kommenttia muokattu: 16.06.2013 klo 20:41
  vaeltaja2006 • 16.06.2013 20:40
Tuolle Roban pommituksen muistolaatalle on Pietarissa toisenlainen, meihin suomalaisiin liittyvä laatta Pietarin pääkadun Nevski prospektin alkupään pohjoislaidalla:

maps.google.fi

4wd-shop.ru

Toisen maailmansodan aikaisessa laatassa lukee
"Kansalaiset! Tällä puolella katua on vaarallisinta tykistökeskityksen aikana!"
Tuo viittaa siihen, että kadun tuolle puolelle saattoi toisen maailmansodan aikana tulla Pietaria itä-, kaakkois- ja eteläpuolelta piirittäneiden saksalaisten tykistötulitusta ... mutta kadun eteläreunalla oli turvallisempaa, sillä me suomalaiset emme ampuneet tykkitulta Pietariin kaupungin länsi- ja pohjoispuolelta, vaikka olisimme voineet, sillä olimme Suomen Venäjän rajalla Kannaksella, tykkitulituskantaman päässä Pietarista. Suomen sodanjohto ei suostunut saksalaisten vaatimuksiin tykkitulittaa Pietaria.

Venäläiset siis eivät olleet meitä kohtaan yhtä hellämielisiä.

Pietarissa tuo muistolaatta on yhä nykyäänkin usein kukitettu.

Kommenttia muokattu: 16.06.2013 klo 21:23
  human • 16.06.2013 21:03
Kuva tuon Iso-Roban pommin jäljiltä.

Nykyinen Mäkkäri näytti 8.11.1942 tältä:
sa-kuva.fi
  Public eye • 17.06.2013 10:54
Triviaalitietona, että tuo kyrillisin kirjaimin varustettu oikeanpuolimmainen Gambrinin mainos perustui Arkadi Shaikhetin valokuvaan vuodelta 1931 "Nuori komsomolilainen ohjauspyörässä" :)

media.mutualart.com
  Public eye • 17.06.2013 13:30
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy