ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Helsingin DocPoint-festivaalilla sateenkaariteemaa

Sami Mollgren • 25.01.2016 10:26 • 8 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Helsingin dokumenttielokuvafestivaaleilla nähdään neljä lgbt-kategoriaan kuuluvaa elokuvaa. Elokuvafestivaali järjestetään 25.-31. tammikuuta 2016. Festivaali järjestetään nyt 15. kertaa, ja ohjelmistossa on yhteensä 149 dokumenttielokuvaa.


Call Me Marianna (Mów mi Marianna)

Karolina Bielawskan ohjaamassa elokuvassa puolalaisen veturinkuljettajan Mariannan elämää seurataan sukupuolenkorjausprosessin aikana sekä lukuharjoituksissa, joissa kaksi näyttelijää käy läpi dialogia Mariannan menneisyydestä.


Fassbinder

Elokuvassa äänessä on 37-vuotiaana vuonna 1981 kuolleen ohjaaja Rainer Werner Fassbinderin lähipiiri. Ohjaaja on Annekatrin Hendel.


Misfits

Elokuvassa ollaan USA:n raamattuvyöhykkeellä Oklahoman osavaltiossa sijaitsevassa Tulsan kaupungissa. Ohjaaja Jannik Splidsboelin elokuvassa kohdataan kaupungissa asuvia seksuaalivähemmistöön kuuluvia nuoria.


Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni)

Elokuva käsittelee samaa sukupuolta olevan rakastamista saamelaisyhteisössä. Ohjaaja Suvi West kertoo, kuinka hänen pikkusiskonsa Kaisa haluaa tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Kaisa on siskonsa tavoin saamelainen, mutta lisäksi parisuhteessa naisen kanssa ja ammatiltaan diakoni. Elokuva esitetään myös Yle TV1:llä maanantaina 29. helmikuuta 2016.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Myös Oskari Pastilan Spandex Sapiens sivuaa lgbt-teemaa transsukupuolisella painijalla
   (ei rekisteröitynyt) • 27.01.2016 16:41
Ei siis yhtää pääasiassa homo-teemaa käsittelevää elokuvaa. Niitä on alkanut olla jostain syystä elokuvafestareilla aika vähän, vaikka niitä tehdään ja hyviä elokuvia, mutta eivät pääse jostain syystä mukaan.

Tuossa Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) -saamelaiselokuvassa kerrotaan siis kristinuskomuksen aiheuttamasta lesbojen syrjinnästä - sillä kristinuskomus toi saamelaisillekin tuon vitsauksen. Sitä aiemmin lesbot ja homot todennäköisimmin olivat ihan arvostettuja ihmisiä saamelaiskulttuurissa, toimien esim. parantajina.

Kommenttia muokattu: 27.01.2016 klo 23:33
  human • 27.01.2016 23:32
Teemana homous ei ole mitenkään uusi ja kiinnostava, ei ihme jos iänikuinen coming out problematiikka/syrjintä teema festareilla näy. Kiinnostus on siirtynyt eri sukupuolivähemmistöihin, jotka ovat vieläkin paaria-asemassa suhteessa seksuaalivähemmistöihin kuinmyös valtaväestöön. Tämä on nähty myös Ranneliikkeen viimeaikaisissa keskusteluissa.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 28.01.2016 05:03
Homous alkaa olla jo niin valtavirtaa, ettei siitä enää ole itsessään sellaiseksi tarinaksi, joka toimisi elokuvatapahtumassa. Tarinaan tarvitaan yleensä jokin muu marginaalisempi juttu polttopisteeksi, kuten vaikka mainitun saamelaiselokuvan kipuilu. Festareille nostetuissa filmeissä halutaan ymmärtääkseni nähdä kunnon tarina, jossa on myös jotain ennennäkemätöntä.

Perushomoilun suhteen kai kaikki on jo niin valkokankaalla nähtyä.
  smo • 28.01.2016 07:48
Heteroelokuvia tulee tuutin täydeltä ja näkökulmia riittää. Miksei homoelämästä. Suomessa pitäisi tehdä omaa elokuvaa ja sarjaa. Ja kertoa myös siitä että homotkin onnistuu elämässä ja elävät onnellista elämää.
  Punainen sateenkaari Vaasassa (ei rekisteröitynyt) • 30.01.2016 06:59
Eikös vaikkapa Salkkareissa ole ollut homohahmoja, eivätkä mitenkään traagisia, vaan ihan vertaisia muiden sarjan hahmojen kanssa.
  smo • 30.01.2016 10:11
Todella. Kaipaan kuitenkin enemmän syvällisyyttä.
  Punainen sateenkaari Vaasassa (ei rekisteröitynyt) • 31.01.2016 06:34
Itse olen havainnut, että elokuvissa tai sarjoissa yleisluontoinen (homo)aihepiirin syventyminen johtaa väistämättä kaikenlaisen elämän "ei-homon" himmenemiseen kerronnassa. Lopputulos näyttää ghettoutumiselta, jollaista keskiverron suomalaishomon elämä ei liene.

Jos haluttaisiin Suomessa tehdä vähääkään tasapainoisen realistista kerrontaa "homoelämästä", niin siinä olisi aika vähän leimallisesti "homoa". Muualla kuin kotona tapahtuvasta aika vähäinen osa tapahtuu siten, että saisi jotain "homoa" kerrottavaa. Suomalaisen homon "homoelämä" on aika tavista. Viikonloppuna ulkona käyvät kenties hakeutuvat keskimäärin enemmän oman viiteryhmän seuraan, mutta tämäkin näyttää ainakin Helsingissä olevan vähenemään päin, kun homous on yhä enemmän valtavirtaa. Matkailun suhteen kenties yhä pistetään painoa kohteen homomyönteisyydelle - tuskin kuitenkaan homoisuudelle.

On tietysti erityisryhmät, kuten vaikkapa hlbti-järjestöaktiivit, joiden verkostoituminen on luonnostaan vahvasti sateenkaaripainotteista. Ja varmasti löytyy muitakin henkilöitä, joiden elämänpiiri on vahvan sateenkaareva. Olen ymmärtänyt, että karhujen ja etenkin fetissipiireissä elävien kohdalla omien piirien merkitys on varsin vahva. Mutta kuinka tyypillistä tällainen sitten on?

Osittain jo nähtyjä, mutta ehkä dokkariksi tai jopa sarjaksi taipuisi oman elämän homohetkistä kertova läpileikkaus:
- itsensä hyväksyminen homona
- kaapistatulo
- joillekin (myöhäisherännäisille) tämän jälkeen koittava uusi nuoruus ja menetetyn takaisinottaminen
- hlbti-vähemmistöjen piirissä olevat (homokulttuurin) alakulttuurit
- järjestötoiminta
- pridet ja muut tapahtumat
- seurustelu ja parisuhde
- parisuhteen rekisteröinti (myöhemmin avioliitto)
- vanhuus

Voisiko jonkin suomalaisen fiktiivisen elokuvan tai sarjan päähenkilö olla homo - ilman, että tuolle yhdelle inhimilliselle piirteelle annetaan määräänsä enempää tilaa? Salkkareissa homohahmot eivät ole ollet kuitenkaan missään sivuosissa.
  smo • 31.01.2016 11:53
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy