Vain muutamaa kuukautta ennen murhaa Harvey Milk piti kuuluisan "hope"-puheensa. Siinä hän vetosi, että ihmiset tulisivat kaapista ja taistelisivat syrjintää vastaan. "Näkymättöminä jäämme unohduksiin". Milk oli silloin 48-vuotias.Hän itse tuli kaapista vuonna 1972 muutettuaan New Yorkista San Fransiscoon. Siihen aikaan oli vielä vaarallista esiintyä avoimesti homona tässä Kalifornian Hippie-keskuksessa.
Milk oli epävirallinen "Castro-kadun pormestari". Hän oli ensimmäinen homopoliitikko USAssa, joka sai arvostusta ja poliittisen aseman.Vuonna 1977 hänet valittiin San Fransiscon kaupunginvaltuustoon. Milkin ampui vuotta myöhemmin ex-poliisi Dan White, hän myös kaupunginvaltuuston jäsen. Myös liberaali pormestari George Moscone joutui attentaatin uhriksi.
Harvey Milkin elämästä kertova dokumentti nähtiin aikoinaan Suomessakin tv:ssä. Siinä oli innostusta ja toivoa, mutta myös attentaatin jälkeistä järkytystä ja surua. Nyt on tehty uusi elokuva Harvey Milkin elämästä. Sean Penn näyttelelee Milkiä. Ajankohta oli hyvin valittu. Juuri nyt amerikkalainen homoliike on taas barrikaadeilla syrjintää vastaan.
Kesällä 1978 konservatiivis-uskonnolliset piirit yrittivät kansanäänestystä, jolla olisi kielletty homo-opettajien toimiminen valtion kouluissa. Milk asettui vastustamaan ehdotusta, jota kutsuttiin nimellä "Proposition 6". Kieltoyritys kaatui Milkin sitkeän työn tuloksena.
Nyt, vuoden 2008 marraskuussa, äänestettiin Proposition 8:sta ja homoliittojen vastustajat voittivat. He saivat paljon tukea kampanjalleen mm. mormonikirkolta. Los Angelesin filmijuhlien johtaja, mormoni, erosi virastaan, kun Los Angeles Times kertoi mormonien osuudesta kampanjassa. Hän oli lahjoittanut 1500 dollaria kampanjaan homoja vastaan.
(n-tv)