ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Hampurissa valta vaihtuu

vaeltaja2006 • 17.02.2011 19:47 • päivitetty: 20.02.2011 21:18 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
20.2.2011

Klo 21 Hampurissa sosiaalidemokraatit menestyivät paremmin kuin gallupit osoittivat. Kristillisdemokraateille tappio oli vieläkin suurempi.

Sosiaalidemokraattien SPD:n johtama hallitus ei ainakaan heikennä homojen ja lesbojen asemaa. Heidän vaaliohjelmassaan on oma luku: HLBTI-ihmisten asiat. Siinä vaaditaan kaiken syrjinnän lopettamista. Siinä vaaditaan reksiteröidyn parisuhteen ja avioliiton täydellistä tasa-arvoa, ja lopullisena tavoitteena on avioliiton avaaminen homoille ja lesboille. Siihen sisältyy myös adoptio-oikeus. Koulutuspolitiikassa sosiaalidemokraatit vaativat, että erilaiset yhteiselämän muodot tunnustetaan ja hyväksytään.


17.2.2011

Hampurin ensi kesän pride-motto on: "Usko itseesi. Tule esiin. Out on In". Siinä on hieman 90-luvun henkeä. Coming-out on edelleen monille koko elämän kestävä prosessi. Poliitikoilla on siinä symboliarvoa: Mitä enemmän on poliitikkoja, jotka suhtautuvat homoihin asiallisesti ja/tai myönteisesti, sitä helpompaa homojen ja lesbojen elämä on.Hampurissa on sunnuntaina maapäivävaalit. Samalla valitaan kaupunginosaparlamentteja. Avoimesti homoja ja lesboja ehdokkaita on enemmän kuin koskaan ennen. Kehitys menee nyt siihen suuntaan, että näiden homo- ja lesbokandidaattien keskeiset vaaliteemat eivät enää liity HLBTI-ihmisten tasa-arvoon, vaan muihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, kuten kaupungin kehittämiseen ja asumiseen. Toinen uuden ajan merkki on se, että kun paikallinen homolehti kutsui ehdokkaita toissa päivänä vaalikeskusteluun tasa-arvopolitiikasta, puolueiden lähettämistä keskustelijoista vain pieni osa oli itse homoja ja lesboja. Vielä kymmen vuotta sitten puolueista oli vaikea saada ketään mukaan vaalipaneeleihin.


Ehdokkaita

Farid Müller (48v) on 14 vuotta ollut vihreiden (GAL) riveissä. Uusittu vaalijärjestelmä aiheuttaa sen, että hänen edustajapaikkansa on nyt vaakalaudalla. Kansalaisten antamat äänet vaikuttavat enemmän, puolueen ehdokasasettelu vähemmän. Hänen mielestään on kuitenkin tärkeää, että maapäivillä eli parlamentissa on HLBTI-ihmisiä. Nämä pystyvät sydänverellään edistämään homojen ja lesbojen asiaa silloin, kun asia nousee käsittelylistoille.

Robert Bläsing (28v) sanoo, että homous ei merkitse juuri mitään hänen poliittisessa työssään. Hän on liberaalien listoilla (FDP eli Westerwellen puolue). Poliitikolle on hänen mielestään tärkeää kyvyt, ammatillinen osaaminen ja luonne. Liberaaleissa ei hänen mukaansa ole profiilistaan kiinni pitäviä ammattihomoja. Homous on yksityisasia. Liberaaleille homoasiat eivät ole mikään prioriteettiasia. Talouskysymykset ja hallinnon tehokkuus ovat paljon tärkeämpiä asioita. Bläsing ei kuitenkaan vaikene identiteetistään. Olosuhteet Hampurissa ovat sellaiset, että voi olla avoimesti homona. Esim. Farid Müller on tehnyt sen mahdolliseksi toimimalla politiikassa toista kymnmentä vuotta.Nykyään heterotkin voivat ajaa tasa-arvoa, eikä heitä aleta epäillä homoiksi.

Eri puolueissa on useita homo- ja lesbokandidaateja. Sosiaalidemokraateilla on 11 HLBTI-ehdokasta. Mitä nuorempia ehdokkaat ovat, sitä vähemmän homous tai lesbous merkitsee. Jan Wegener (22v) on tätä politiikan jälkikasvua. Hän haluaa edustaa nuorten sukupolvea. Samalla hän on avoimesti homo. Homoteemat ovat tärkeitä, mutta eivät aivan päällimmäisinä. Hän haluaa erityisesti vaikuttaa asuntotilanteeseen ja kohtuullisiin asumiskuluihin.

Renee Gögge on queer-vihreiden (Queer GAL) puhemies. Hän on 25-vuotias, ja hänellä on ohjelmassa selkeästi esillä homoteemoja. Tietyt vähemmistön ongelmat näkee paremmin, kun kuuluu itse samaan vähemmistöön. Koko ajan on kuitenkin pidettävä silmät auki koko kaupungin päämäärille. Rene Gögge haluaa kiinnittää huomion siihen, että klisee-puheista huolimatta kaikki homot eivät ole varakkaita eivätkä asu kalliissa homokaupunginosassa. Erityisesti lesbojen tulotaso on alempi kuin naisten keskimääräinen tulotaso, ja se johtaa lesboilla helposti asumisongelmiin. Hienot homobaarit odottavat St. Georgen homokapunginosassa, mutta hyvin monet asuvat kaukana kaupungin laitamilla vuokratason ja pienen palkan vuoksi.

Kristillisdemokraatti Roland Heintze (CDU, 37v.) sanoo, että homopolitiikka on hänen urallaan ollut vain eräänlainen välivaihe. Hän on ollut puolueensa homo/lesbo-yhdistyksessä, LSUssa ( Lesben und Schwulen in der Union). Nyt tärkeintä on talouspolitiikka, koska se vaikuttaa myös sosiaalipolitiikkaan. Saadaan työpaikkoja ja hyvinvointia. Hän ei halua leimautua homopoliitikoksi. Hänenkin mielestään kyse on yksityisasiasta. Hän ei halua olla puolueessaan mikään kiintiöhomo.

Saksassa on paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, ja heidän joukoistaan löytyy niitä ehdokkaita, jotka eivät halua paljastaa seksuaalista suuntautumistaan. Se olisi perheelle ja läheisille järkytys.


Vasemmistopuolue Linken homokandidaattia ei tässä haastattelussa esitelty.


Puolueet

FDP, liberaalit
GAL vihreät eli Grüne alternative Liste
CDU kristillisdemokraatit
SPD sosiaalidemokraatit
Die Linke, vasemmistopuolue

(Lähteenä käytetty kaupunkilehti Hinnerkin vaalijuttuja)


Ennuste: Konseravatiiveille vakava tappio

Hampurissa paukahtaa sunnuntaina starttipistooli, joka kertoo, että Saksassa käynnistyy ns. supervuosi. Seitsemässä osavaltiossa on tänä vouonna vaalit. Hampurissa kristillisdemokraatit ovat saamassa rajun vaalitappion.

Ennuste huomiselle: SPD, sosiaalidemokraatit saanevat 43-45% äänistä. CDU eli kristillisdemokraatit romahtavat 25%:iin. Vihreät (GAL) pysyvät vakaasti 15%:ssa, vasemmistopuolue Linke ja liberaalit FDP pääsevät niukin naukin yli viiden prosentin äänikynnyksen. Jos toinen pikkupuolueista epäonnistuu, sosdemit todennäköisesti hyötyvät ja saavat parlamenttiin yksinkertaisen enemmistön.

Hallitukseksi ennustetaan puna-vihreää.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Viimeisimmän laskentatuloksen mukaan homojen oikeuksia ajavat sosdemit, vihreät, vasemmisto ja liberaalit ovat saamassa 93 edustajanpaikkaa.

Liittokansleri Angela Merkelin homovihamieliset kristillisdemokraatit saavat vain 28 paikkaa.

Sunnuntai on hyvä päivä - ainakin Hampurissa.
  Hannu, Tre (ei rekisteröitynyt) • 20.02.2011 22:19
toivottavasti myös meillä eduskuntavaalien lopputulos olisi hampurin kaltainen :D
  politigay (ei rekisteröitynyt) • 21.02.2011 14:14
Tässä tulos: SPD 62 (+17), CDU 28 (-28), GAL/Grünen 14 (+2), FDP 9 (+9), Linke 8 (+-0).

Bürgerschaftin paikkamäärä on 121, joten demareilla on yksinkertainen enemmistö, ja he muodostavat yksin hallituksen.

Liberaaleista (FDP) sen verran, että puolue ei ole alkuunkaan johdonmukainen sateenkaariväen oikeuksien ajamisssa - huolimatta siitä, että puheenjohtaja Guido Westerwelle "kuuluu seurakuntaan".

Hampurin CDU taas oli Ole von Beustin johtaessa hallitusta (2001-2010) varsin homomyönteinen, vaikka puolueen konservatiivit olivat vastahankaan ja nurkan takaa tölvivät von Beustia tämän homouden vuoksi.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 21.02.2011 19:09
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy