ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

EU-komissio: Suomen nykyinen translaki rikkoo ihmisten perusoikeuksia

Sami Mollgren • 02.07.2017 15:56 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Komissio vastasi 30. kesäkuuta europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin jättämään kirjalliseen kysymykseen transihmisten pakkosterilisaatiosta ja muista ihmisoikeutta loukkaavista käytännöistä. Komissio toteaa nykykäytännön rikkovan perusoikeuksia ja kehottaa muuttamaan sen.

Kumpula-Natri kirjoittaa asiasta blogissaan.

Suomen nykyinen voimassa oleva translaki vaatii sukupuoltaan virallisiin papereihin korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä, 18 vuoden ikää ja lääketieteellistä prosessia. Saadakseen passissa lukevan sanan "nainen" muutettua sanaksi "mies" ihmisen täytyy alistua steriloitavaksi tai todistettava muuten lisääntymiskyvyttömyytensä.

- Suomen on muutettava laki heti, toteaa Kumpula-Natri.

- Turha odotella, että Suomi haastetaan tuomioistuimeen, koska tuomio tulee olemaan sama kuin Ranskalla. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka enää vaatii epäinhimillistä pakkosterilisaatiota.

Suomen translain uudistamisen tarve on noussut esiin muissakin kansainvälisissä yhteyksissä. Esimerkiksi keväällä 2017 YK:ssa ihmisoikeustilanteen arvioinnissa Suomi sai suosituksen korjata sukupuolivähemmistöjen asemaa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että steriliteetin vaatimus sukupuolen korjauksen ehtona on ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Suomen jo valmistettu translaki jumissa

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Liiankin vähälle huomiolle noissa sukupuolisuusasioissa on jäänyt jämähtäminen dualistiseen 2-sukupuoli-ajatteluun, vaikka Euroopassakin ja muuallakin on päästy jo useampaankiin suku"puoleen" juridisestikin. Dualismihan ei tue moninaisuutta, eikä myöskään sukupuolineutraaliuttakaan.

Juridisestihan kolmas sukupuolivaihtoehto miehen ja naisen lisäksi on tällä hetkellä voimassa ainakin Australiassa, Saksassa, Intiassa, Nepalissa, Pakistanissa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa.

Toki tuo transsukupuolisuus on moninainen asia fi.wikipedia.org

Kommenttia muokattu: 02.07.2017 klo 19:13
  human • 02.07.2017 19:11
Translain uudistuksessa on lisääntymiskyvyttömyysasian lisäksi monta muutakin asiaa. Jos ja kun näyttää siltä, että koko uudistuspaketti ei tahdo mennä läpi tällä hallituskaudella, kannattaisikohan irrottaa lisääntymiskyvyttömyysasia erilleen ja saada laki edes siltä osin muutettua kiireisesti? Tärkeitä ovat muutkin paketin asiat, mutta täysin aiheeton silpominen on ihmiselle peruuttamaton asia, ja faktat sitä vastaan on hyvin kasassa EU-komissiosta lähtien.
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 02.07.2017 22:15
Perussuomalaiset tukkona

Uutisen mukaan peruspalveluministeri Juha Rehula on sanonut, että sosiaali- ja terveysministeriö olisi valmis esittelemään uuden translain eduskunnalle, mutta perussuomalaiset estävät.
www.kaleva.fi
  Havainnoija • 03.07.2017 01:16
Allekirjoita vetoomus, jossa Sipilän hallitusta vaaditaan uudistamaan translaki:
www.amnesty.fi
  Havainnoija • 11.07.2017 02:24
Minä en vetoomus-leikkeihin lähde. Mutta jos asiasta tehdään kansalaisaloite, luonnollisesti allekirjoitan sen.
  smo • 11.07.2017 06:44
Nimimerkki smo kirjoitti:
”Minä en vetoomus-leikkeihin lähde....”

Onneksi monet muut eivät suhtautuneet yhtä halveksuvasti, vaan toimivat, sillä Suomessa yli 22 000 ja koko maailmassa 347 865 henkilöä on vedonnut Sipilään translain muuttamiseksi.

Mielenilmaus Senaatintorilla perjantaina 23.3. kello 9.00
translain uudistamisen puolesta. Puhujina Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty ja ihmisoikeusaktivisti Sakris Kupila ja muita.
Uutinen
www.turkulainen.fi
Amnestyn tiedote
www.amnesty.fi

Suomen translain uudistamisen puolesta tempaistaan myös mm. Kanadassa, Britanniassa ja Norjassa.
  Havainnoija • 20.03.2018 18:19
Edelleen katson, että asiaa olisi aiheellista edistää kansalaisaloitteella, koska sellainen virallisempi reitti on olemassa.
  smo • 20.03.2018 20:55
Olen myös sitä mieltä, että vetoomus, vaikka kaunis ele onkin, on vain vetoomus joka on helppo ohittaa vedoten nyt vaikka hallitusohjelmaan ja rivien välissä hallituksen sisäiseen "dynamiikkaan" (lue: sinisten vastustukseen).
Kansalaisaloite sen sijaan joudutaan käsittelemään eduskunnassa kunhan allekirjoittajia on vaadittu 50000. Tosin tälle eduskunnalle ei enää kannata ruveta mitään kansalaisalioitteita suunnittelemaan, tulee pian perälauta vastaan ja monille edustajille vaalirimakauhu.
  Public eye • 20.03.2018 21:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy