ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Budapestin pride käynnistymässä – odotetaan ennätysmäärää marssijoita

vaeltaja2006 • 11.07.2015 15:54 • 6 kommenttia. UUTISET: PRIDE

Népszabadság-lehti ilmestyi tänään sateenkaaren väreissä
USAn Korkeimman oikeuden päätöksen ja Irlannin kansanäänestyksen jälkeen tunnelma Budapestissa on positiivisen odottava. Pride-paraatiin odotetaan ennätyksellisen paljon osanottajia. Paraatin avajaispuheen pitää Iván Fischer, joka parhaiten tunnetaan tällä hetkellä Berliinin musiikkitalon ylikapellimestarina.

Budapestissa on nyt mukana erilaisia organisaatioita tunnuskilpineen, samalla tavalla kuin esim. Helsingissä. On esim. homoja tukeva opettajaryhmä ja kristilliset homot ja lesbot. Unkarissa vähemmistöjen asema on viime vuosina ollut vaikea. Romanit on laajasti halveksittu ja vihattu ihmisryhmä. Samaa inhoa on ollut homoja kohtaan. Viime viikkoina tilanne on muuttunut, kun maahan virtaa valtavasti pakolaisia etelästä Serbian puolelta. Hallitus on käynnistänyt pakolaisia vastaan vihakampanjan ja rajalle aiotaan rakentaa valtava 4 metrin korkuinen aita estämään laittoman maahantulon. Poliittisissa puheissa pakolaispolitiikka on sivuuttanut homokysymykset.

Mutta valtion korkeimmalla taholla ei ole unohdettu haukkua homojakaan. Pääministeri Orban toukokuussa kehui, että homojen kanssa voidaan elää rauhanomaisesti, kun ne eivät Unkarissa provosoi vaan ovat hiljaa. Budapestin ylipormestari István Tárlos paikallisen aamu-tv:n haastattelussa piti homoutta epäluonnollisena ja vastenmielisenä, ja vaati, että pride-marssi pitää siirtää pois kaupungin arvokkaasta keskustasta yli 10 kilometrin päähän, pikku puistoon.

Korkea-arvoisten poliitiikojen puheenvuorot lisäävät yhteiskunnan homofobisuutta. Mutta pride-paraateihin osallistuu vuosi vuodelta enemmän ihmisiä, ja se osoittaa, että on myös toisenlainen kehityslinja: kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Pride-viikon aikana on jälleen pari poliitikkoa tullut kaapista. Kansainväliset yritykset kuten esim. Google, ovat vahvasti toimineet priden puolesta. Myös Suomen suurlähetystö oli niiden 25 lähetystön joukossa, jotka vetosivat toissa viikolla priden puolesta. Monesta suurlähetystösä oli edustajia priden avajaisissa viikko sitten.

Aikaisempina vuosina äärioikeistolaiset, mm. Jobbik-puolueeseen kuuluvat, ovat voimakkaasti yrittäneet hyökätä pride-paraatia vastaan. Nytkin on ollut kehotuksia lähteä kaduille.

Viime vuonna googlen paraatiautosta oli suora nettilähetys koko paraatin ajan. Mahdollisesti sellainen löytyy tänäkin vuonna.

Täydennys: suora lähetys netissä
nyitottakvagyunk.hu

ta www.youtube.com


Tässä pride-rekassa eri vähemmistöt ovat löytäneet toisensa. Kokokuva rekasta oli index.hu-sivustolla.
Juuri ennen seitsemää illalla kulkue oli jo edennyt Tonavan yli vievälle Ketjusillalle ja sadat ilmapallot laskettiin vapaiksi.
Ketjusillalla, se on massiivinen riippusilta, takana näkyy pystytorni eli toinen kahdesta pylonista, jotka ovat keskellä Tonavaa

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Paraati käynnistyy klo 17 Suomen aikaa, lämpötila on 28 astetta.

Kommenttia muokattu: 11.07.2015 klo 16:35
  vaeltaja2006 • 11.07.2015 16:02
Nettilehti Index kertoo, että priden reitillä haisee paska tai lanta. Mistä mahtaa olla kyse? Onko jokin sabotaasiryhmä ollut asialla? Sikalan hajua? Poliisi ei osaa vielä kertoa syytä löyhkään. onko jäteputi rikki vai onko kasveja kastseltu sikalan virtsalla?

Vihainen lukijakommentti Origo-sivulla: "Miksei se viime perjantain ukkosmyrsky tule nyt"

Kommenttia muokattu: 11.07.2015 klo 16:10

Kommenttia muokattu: 11.07.2015 klo 16:19

Kommenttia muokattu: 11.07.2015 klo 16:52
  vaeltaja2006 • 11.07.2015 16:09
Paraatiin pääsee mukaan vain vartioidun sisäänkäynnin ja tarkastuksen jälkeen. Osanottajat kertovat, ettei koskaan ole ollut tällaista ruuhkaa. Kulkue pääsee liikkeelle vasta 17.30.¨¨

Vastamielenosoittajia on jo reitin vrrella, mutta heidät pidetään etäällä itse paraatista. origo.hu-nettilehden mukaan on vain yksittäisiä vastamielenosoittajia. Paljon heitä ei ole.

Alkupuheessa kapellimestari Iván Fischer toivoi, että suvaitsevaisuuskasvatus aloitetaan jo lastentarhassa. Olisi hyvä, että tyttö voi leikkiä autoilla, jos haluaa ja poika voi leikkiä nukeilla, jos haluaa.

Kommenttia muokattu: 11.07.2015 klo 17:29

Kommenttia muokattu: 11.07.2015 klo 17:44
  vaeltaja2006 • 11.07.2015 17:23
Pride-reitin varrelle on saapunut ääriryhmiä edustava György Bugaházy. Hän tuli tunnetuksi siitä, että vuoden 2008 tienoilla hän järjesti molotovin cocktaileja poliitikkoja ja prideä vastaan. Hän jäi kiinni, mutta oikeudenkäynti ei edennyt. Nyt hän on taas vapaana ja kadun varrella 30 kannattajansa kanssa. Budahazyn julisteessa lukee: "Inhottavat toisenlaiset"
  vaeltaja2006 • 11.07.2015 17:53
Loppukomentti: äärioikeistolaiset jas muut vastamielenosoittajat eivät millään tavalla pystyneet häiritsemään Budapestin prideä. Vastamielenosoittajien aikakausi alkaa olla ohi. Laajat vastamielenosoitukset alkoivat vuoden 2006 paikkeilla ja hyökkäykset itäisen Euroopan pride-marsseja vastaan olivat aluksi hyvin aggressiivisia. Nyt se on enää mutaman kymmenen "hurahtaneen" hommaa.
  vaeltaja2006 • 11.07.2015 19:09
Sosiaalisessa mediassa kerrotaan paraatiin osallistuneita olleen 12 000.
  smo • 11.07.2015 23:19
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy