Britanniaan koalitiohallitus, David Cameronista pääministeri

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Ossi Halme
  • 1

12.5. Hallituksen paikkajako varmistumassa.
Hallitusneuvottelut on käyty ja ministerit valittu. Konservatiivit kahmivat kaikki keskeiset salkut eli pääministerin lisäksi puolue sai mm. valtiovarainministerin, sisäministerin, ulkoministerin ja oikeusministerin salkut. Liberaalidemokraatit saivat hämmästyttävän vähän salkkuja, jotka nekin painoarvoltaan pääasiassa kevyitä. Tiedossa ei ole, miksi vaa'ankieliasemassa ollut puolue tyytyi niin vähään. Politiikan toimittajat ovat kyseenalaistaneet liberaalien vaikutusvallan hallituksen todelliseen työskentelyyn.

Liberaalien puheenjohtaja Nick Clegg pääsi varapääministeriksi, joka on kuitenkin asemana varsin kevyt, jonka lisäksi on perustuslaillisesti ristiriitaista, että maassa olisi varapääministeri, jolle valta siirtyisi automaattisesti jos pääministeri estyisi pysyvästi hoitamasta virkaansa.

11.5. Iso-Britanniaan muodostetaan koalitiohallitus, jonka pääministeriksi tulee konservatiivien David Cameron.

Lisäksi hallitukseen tulee maan kolmanneksi suurin puolue, liberaalidemokraatit. Gordon Brown ilmoitti eroavansa sekä työväenpuolueen johdosta että pääministerin tehtävistä iltapäivällä. Myöhemmin tiistaina kuningatar Elisabet II otti konservatiivijohtajan vastaan ja nimitti hänet muodollisesti pääministeriksi.

Toukokuun alussa pidetyissä tasaisissa vaaleissa konservatiivit nousivat suurimmaksi puolueeksi, mutta puolue ei saanut yli puolta yhteensä 650:stä parlamenttipaikasta, joten se tarvitsi avukseen toisen puolueen. Muussa tapauksessa parlamentti olisi voinut äänestää vähemmistöhallituksen nurin. Työväenpuolue Labour ehti olla vallassa 13 vuotta. Puolue sai Tony Blairin johdolla murskavoiton vuoden 1997 vaaleissa. Irakin sodan jälkeen sekä Blairin että Brownin henkilökohtainen kannatus lähti laskuun ja viime vuodet puolueen kannatus oli pohjalukemissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uuden hallituksen tulevia linjoja esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen suhteen ei vielä tiedetä. Konservatiivien leirissä ei olla halukkaita täysin yhteneviin oikeuksiin heteroväestön kanssa. David Cameron on yrittänyt profiloitua sateenkaariväestön oikeuksien kannattajana, vaikka hän on parlamentin pöytäkirjojen mukaan äänestänyt useamman kerran homojen oikeuksia vastaan. Lisäksi uusi pääministeripuolue kuuluu Euroopan parlamentissa samaan ryhmään mm. homofobisen puolalaisen oikeistopuolueen kanssa. Muutamat homojärjestöt ja -mediat ovat jo varoitellut paluusta Margaret Thatcherin pääministerikaudella 1980-luvulla vallinneeseen vihamieliseenilmapiiriin ja syyttänyt Cameronia julkisuustempuista, kuten ns. "vaalivauvan" hankkimisesta.

Hallituskumppani liberaalit ovat perinteisesti olleet arvomaailmaltaan lähempänä Labouria kuin konservatiiveja, joten nähtäväksi jää miten paljon karismaattisen Nick Cleggin johtama puolue pystyy vähemmistöjen oikeuksia puolustamaan. Hallituskoalitiolla on yhteensä 363 paikkaa, mutta puolueiden keskinäisten suhteiden vakaus on kysymysmerkki. Maa kuitenkin tarvitsee vakaan hallituksen, joka pystyy hillitsemään nopeaksi kiihtynyttä velkaantumista.

1 kommenttia

Hallitustunnustelujen lopputulosta ei voi sanoa yllättäväksi. Hallituspuolueet ovat kuitenkin linjoiltaan melko erilaisia, mikä ei helpota muutenkin tiukkaan paikkaan mm. talouden vuoksi joutuvaa uutta hallitusta. Jos hallituksesta tulee heikko ja ristiriitainen, voivat seuraukset heijastua muihinkin EU-maihin taloudellisena ja poliittisena epävakautena.

Vaikka 2000-luvun Britannia ei enää hallitse neljännestä planeetan maa-alasta kuten sata vuotta sitten, niin lähes 60 miljoonan asukkaan Britannia on merkittävä sekä taloudellisesti että poliittisesti. Maailmansodat loivat Lontoon ja Washingtonin välille "erikoissuhteen" (special relationship). Britannia on myös pitänyt välimatkaa EU:n ytimeen ja sen liittymissopimuksessa on kirjattuna erivapaus olla koskaan ottamatta euroa valuutakseen vastoin tahtoaan.

Viime vuosina Iso-Britannia on uusinut seksuaalivähemmistöjä koskevaa lainsäädäntöä. Merkittävimpiä uudistuksia ovat olleet mm. parisuhdelaki ja ns. "Pykälä 28"-säädöksen (Section 28) kumoaminen. 80-luvun homofobisessa ilmapiirissä paikoilleen pultattu laki kielsi "edistämästä" homoseksuaalisuutta julkisin varoin rahoitetuissa kouluissa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että opetuksessa ei usein uskallettu antaa seksuaalivähemmistöistä edes neutraalia tietoa, koska pelättiin sen tulkitsemista myönteiseksi tiedoksi, jonka levittäminen oli kiellettyä.

Section 28:n päiviin tuskin onneksi palataan, mutta muuten viimevuosien myönteinen kehitys voi hiljentyä tai jopa taantua. Avainroolissa näyttäisi olevan liberaalidemokraatit Nick Cleggin johdolla. Ilman liberaalien tukea hallitus kaatunee luottamuslauseäänestyksessä ja edessä on todennäköisesti uudet vaalit, sillä tuore vaalitulos ei antanut yhdellekään puolueelle suoraa enemmistöä parlamentissa. Nykytilanne on sikäli historiallinen, että normaaliolosuhteissa maassa on vallinut kaksipuoluejärjestelmä eli lähes kaikki kansanedustajat ovat olleen jomman kumman suuren puolueen eli konservatiivien tai työväenpuolueen jäseniä.