ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


vapaalla trendit matkakohteet ruoka- ja drinkkireseptit koti ja asuminen hyvinvointi ihonhoitovinkit
sateenkaaren värinen suomi -opas suomen homobaarit tapahtumakalenteri vapaa-aika & koti -keskustelu

Berliinissä taas pääsiäinen

vaeltaja2006 • 24.03.2016 14:09 • 8 kommenttia. VAPAALLA • EU

Perpetual Indulgence -sisaret ovat jälleen joukolla mukana fetissijuhlissa Berliinissä
Berliinissä vietetään jälleen perinteistä nahka- ja fetissiviikkoa. Ensimmäinen Schwules Ledertreffen pidettiin vuonna 1974. Silloin keskuspaikkana oli baari lähellä Tiergartenin asemaa, S-Bahn -radan alla sijaitsevissa tiloissa. Siihen aikaan S-rata vei Itä-Berliiniin, mutta sinne pääsyä vartioitiin tiukasti. Suuria nahkajuhlia ei olisi sallittu silloisessa Itä-Berliinissä. Jo siihen aikaan Suomestakin matkustettiin Berliinin pääsiäisjuhliin.

Nykyään pääosa juhlijoista liikkuu Nollendorf-metroaseman lähistöllä Schönebergin kaupunginosan homokortteleissa. Berliiniin saapuu paljon ulkomaista väkeä. Viikonloppuna on myös suomalainen joukko mukana Berliinin tapahtumissa. Yksi heistä on helmikuussa valittu Mr Fetish Finland 2016.

Berliini on viime vuosina kehittynyt vilkkaaksi homokohteeksi, mm. ohi Amsterdamin. On kolme suurta juhlakautta: keväällä pääsiäinen, keskikesällä Berliinin CSD ja syyskuussa Folsom Europe. Schönebergin kaupunginosan homokortteleissa nahkan ja fetissin näkyvyys on runsasta, mutta Berliini tarjoaa paljon muitakin, vaihtoehtoisia hlbti-elämän muotoja.


Lyhyellä viikonloppumatkalla kaupungin ilmeen ja nähtävyyksien katselu saattaa jäädä vähäiseksi ja yksipuoliseksi. Suurkaupungilla on tuhansia eri ilmeitä. Tällä kertaa kiinnitämme huomion kaupungin huonoihin puoliin. Virike tuli tv-kanava rbb:n dokumentista, jossa kerrotaan, mitä berliiniläiset inhoavat kaupungissaan eniten. Ohjelma perustuu tutkimukseen, jossa kyseltiin eniten inhottuja asioita. Ohjelma löytyy ARD:n mediathekista, siis paikallisesta areenasta. (UT-painikkeella tekstitys saksaksi)

media-stream-pmd.rbb-online.de


Berliiniläisten inhokit

Kymmenes sija inhokilpailussa menee kaupunkijunalle eli S-Bahnille. Se on epävarma, talvella kylmä, megakaaos. Juna tulee jos tulee. Junat ovat huonokuntoisia ja huoltotoiminta on heikkoa. S-bahn saa ohjelmassa uuden nimen: Schrott-bahn, romurata. Ratapihoilla on kymmenittäin ajokelvottomia junarunkoja. Onnettomuuksiakin on sattunut, ja syynä usein: huollon puute ja vanha tekniikka. S-bahniin ei ole satsattu. Kovan kilpailutuksen lopputulos.

Yhdeksäs sija: huumeongelma. Berliinissä ollaan liberaaleja ja se näkyy huumeongelmina. Kreuzbergin kaupunginosassa Görlitzerpark on huumevälittäjien keskuspaikka. Osa puistosta kuhisee huumeväkeä. Poliisi käy harvoin ja silloin diilerit siirtyvät sivukujille ja metroasemille. On marihuanaa, kokaiinia, methamfetamiinia. Homopiireissä methamfetamiinin käyttö on viime aikoina räjähtänyt, mutta se on toisen jutun aihe.

Kahdeksas sija: väkivalta ja rikollisuus: On paljon jengejä ja joukkioita, jotka tekevät mm. murtoja ja taskuvarauksia. Nuorehko nainen, paljasjalkainen berliiniläinen sanoo, ettei hän koskaan ole pelännyt, paitsi aivan viime kuukausina on alkanut tulla huolta turvallisuudesta. Poliisi ei voi mitään, kun siltä puuttuu resursseja ja kunnon varusteita. Monen mielessä on kysymys siitä, milloin Berliinissä tapahtuu jotain Pariisin tai Brysselin terrorin kaltaista. ISISin taistelijoita palaa Lähi-Idästä, joten vaara on olemassa. Ollaan kuin ruutitynnyrin päällä. Poliisi harjoittelee jo ampumista.

Seitsemäs sija: Koiranpaska. Sitä on kaikkialla. Koirakulttuuri on heikkoa moniin muihin kaupunkeihin verrattuna. Kaupungissa on n. 100 000 rekisteröityä koiraa ja suuri määrä rekisteröimättömiä. Aikaisemmin koiraa ei tarvinnut pitää kytkettynä. Arvioidaan, että koirista syntyy ainakin 50 tonnia paskaa päivässä, ja se päätyy kaduille tai puistoihin. Viime vuosina on käyty koirakulttuurista ns. Bello-Dialogia (bellen - haukkua). Taideprojekteissa on mm. värjätty neonvärein kadun paskakasoja. Keskustelutilaisuuksissa puhutaan kohteliaasti. Nyt on ilmeisesti saatu uusi koiralaki, joka säätää koiranpito-ajokortin ja koiralle remmin. Koiranpaskaan saadaan ratkaisu vain, jos kakan jättäjä tavataan tuoreeltaan.

Kuudes sija: Viranomaisten epäonnistuminen ja LaGeSo, se vastannee Tornion pakolaiskeskusta, jossa tulijat rekisteröidään. LaGeSo sijaitsee runsaan kilometrin päässä Siegessäulesta pohjoiseen, osoitteessa Turmstrasse 21. Siellä pakolaiset odottavat viikkokausia päästäkseen rekisteröitymään. Muuta huoltoa ei ole kuin vapaaehtoisten tarjoama ruoka, juoma ja lääkintä. Iltaisin bussit kuljettavat pakolaiset yömajoihin. Tilanne muistuttaa välillä humanitaarista katastrofia. Muualla Saksassa viranomaiset ovat joustavampia kuin täällä. LaGeSo-johto on jo eronnut ja uudet ihmiset yrittävät jatkaa.

Viides sija: nousevat vuokrat. Kymmenen vuotta sitten ei ollut asunto-ongelmaa. Uskottiin, että näin selvitään ja asuntoja riittää. Nyt vuokrat nousevat jatkuvasti. Asuntoja on, mutta nyt maailmalta saapuu sijoittajia, jotka saneeraavat ja nostavat hintoja. Vanhat asukkaat joutuvat muuttamaan halvemmille alueille. Vuokrien korotukset voivat olla 40-70%. Lehtien vuokrailmoituksista näkyy, että Schönebergin homokaupunginosan ympärillä hinnat ovat kuitenkin suomalaisittain kohtuullisia: keskim. 12 euroa neliöltä kuussa. Oman yksiön tai kaksion voi saada 100 000 eurolla.

Neljäs sija: katutöitä joka puolella. Kadut kaivetaan auki eikä siinä yhtään koordinoida, miten toimitaan. Puikkelehtiminen jalkaisin ja pyörällä on usein hankalaa. Kaivuutyöt jatkuvat kuukausikaupalla ja välillä ei tapahtu mitään. Kerrotaan, että lupien hakeminen rakennusviranomaisilta on hidasta .

Kolmas sija: roskaa, roskaa, roskaa. Joka puolella on ruoan tähteitä, rakennusjätteitä, pakkauksia. Lumen sulaessa tilanne näkyy pahimmin. Pois heitettyjen jätteiden korjaaminen kaduilta maksaa kaupungille 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Kakksosija: koulut ovat kurjassa kunnossa. Kaikkialla on likaista ja huonokuntoista. Jos kouluja ryhdyttäisiin korjaamaan, se maksaisi 2 miljardia euroa. Nyt tehdään vain pakolliset työt, kun on vaarana, että katto putoaa niskaan. Koulujen toiletit ovat hyvin huonokuntoisia.

Ykkössija: kansainvälinen lentoasema Flughafen Berlin-Brandenburg Willy Brandt oli tarkoitus avata vuonna 2012, mutta ylipormestari Wowereit joutui siirtämään avausta vuodella. Sen jälkeen avauspäivää on siirretty jatkuvasti, ja uudesta päivästä ei taida olla tarkkaa tietoa. Sen takia suomalaiskoneet edelleen laskeutuvat Tegelille. Wowereitille lentoasema muodostui kohtalonkysymykseksi, ja hän erosi ja jäi eläkkeelle 2014. Siinä menivät myös haaveet päästä Saksan kansleriksi. Sellaista hieman ounasteltiin, koska hän oli ollut suosittu poliitikko.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Viides sija: nousevat vuokrat. Asuntoja on, mutta nyt maailmalta saapuu sijoittajia, jotka saneeraavat ja nostavat hintoja. Vanhat asukkaat joutuvat muuttamaan halvemmille alueille. Vuokrien korotukset voivat olla 40-70%."
Muistan aikaisemminkin lukeneeni samasta ongelmasta mm. homojen suosimilla asuinalueilla. Ensin on muutettu alueelle 20-30 vuotta sitten vuokralle ja nyt ei ole varaa maksaa vuokraa. Erikoiselta kuulostaa, kun asuntolainoja on taatusti myönnetty homoille ja muille vähemmistöille menneisyydessä huoneiston hankkimista varten.
Tietysti selityksenä voi olla lähipiiri, jos kaikki asuu vuokralla niin sitä helposti sitten itsekin jää vuokralaiseksi.

Kommenttia muokattu: 25.03.2016 klo 12:17
  AAA • 25.03.2016 12:06
Neljäs berliiniläisiä harmittava asia oli jatkuvat katutyöt. Siinä kohdassa puhuttiin myös "kohtaamisalueista" (Begegnungszonen), joita Berliinissä kokeillaan. Joillakin katualueilla yritetään helpottaa muidenkin kuin autojen liikkumista. Maassenstrasse on ensimmäinen kokeilupaikka.

Nyt vasta huomasin, että Maassenstrasse on "homokaupunginosan" sydämessä, Nollendorf-metroasemalta Winterfeld-aukiolle vievä katu. Kadun kalusteita on kehitelty niin, että siellä on paljon istuimia ja kävelytilaa, mutta parkkipaikat on poistettu ja autojen nopeutta vähennetty. Tv-ohjelmassa yksi harmistunut mies sanoo, että kyseessä on "karkotusalue", epämukava paikka, jossa jalkaisin liikkuvat ihmiset eivät viihdy. Tietenkin autoilijoita harmittaa.

Viime syksynä Tagesspiegel-lehdessä oli juttua ja kuvia uudesta katuarkkitehtuurista

www.tagesspiegel.de
  vaeltaja2006 • 25.03.2016 13:44
Opiskelin joskus 70-luvulla Münchenissä. Meillä oli tapana kavereitteni kanssa käydä aika usein Itä-Saksan (DDR) ympäröimässä ja siis eristetyssä Berliinissä bailaamassa ja tuttuja tapaamassa. Sinne kuljettiin nk. käytäviä pitkin Itä-Saksan läpi. Rajanylitykset olivat epämiellyttäviä ja jännittäviä tiukkoinen tarkastuksineen.

Berliini oli siihen aikaan aivan omanlaisensa kaupunki, jossa sai tehdä lähes mitä tahansa. Homot ja muutkin varusmiespalvelua välttäneet asuivat Berliinissä. Homoskene oli silloinkin vilkas. Kulttuuri ja taiteet elivät varsinaista kukoistuskauttaan.

Kun luin tuosta edeltä nykypäivän saksalaisten inhokkeja kaupungistaan, toteanpahan vain, että 26 vuoden takaiset olosuhteet on reippaasti unohdettu, taikka niitä ei ehditty edes kokea. Berliinin muurihan murtui 1989 ja DDR hajosi samoihin aikoihin. Olimme juuri sillon Berliinissä kun muuri murtui. Kaupunki oli täynnä DDR:stä länsipuolelle tulleita ihmisiä. Jokainen heistä sai pankista kouraansa sadan Saksanmarkan setelin ja leiman passiinsa merkintänä saadusta rahasta. Heille se oli iso summa. He kulkivat paikalle Trabanteillaan. Koko kaupunki haisi kaksitahtisten pakokaasulle.

Silloin kun muuri oli vielä pystyssä, Berliini oli aika tavalla nukkavieru ja likainen. Jalkakäytävät olivat koirien käymälä. Jätöksiä oli kaikkialla. Erään kerrostalon sisäpihalla oli navetta, joka tuotti tuoretta maitoa paikallisille. Asumisolosuhteet olivat keskimäärin varsin heikot. Tästä päivästä katsoen valitettavaa olisi ollut sillon vaikka kuinka paljon. Olosuhteisiin kuitenkin sopeuduttiin ja jatkettiin elämää niissä puitteissa.

Tänä päivänä Berliini on tuhat kertaa paremmassa kunnossa kuin silloin DDR:n aikaan. Kaupunki on todella äveriäs monella tapaa ja se myös näytetään. Minun silmissäni pröystäilyn huippua edustaa KaDeWe-tavaratalo ihan homppelialueen reunalla, Charlottenburgissa. Se on Stockman kertaa kymmenen.

Käymme Berliinissä aika usein työmatkoilla. Viimeksi olimme siellä tämän kuun alussa. Viihdymme siellä hyvin siitäkin huolimatta, että se on tyypillinen kiireinen suurkaupunki.

Pyrimme käymään joka kerta Berliinin homomuseossa. Siellä on aina useita eri teemaisia näyttelyitä. Ne vaihtuvat aika tiiviiseen tahtiin. Schwules Museum sijaitsee rauhallisessa kaupunginosassa. Emmekä ole huomanneet minkäänlaista häiriötä. Kuitenkin 7.3.2016 museon vapaaehtoistyöntekijä oli havainnut luodinreikiä ikkunoissa. Ne olivat syntyneet ehkä edeltävänä viikonloppuna. Poliisi tutki, mutta totesi tekijän löytymisen olevan epätodennäköistä. Ammutut ikkunat on ehdotettu säilytettäviksi ja museoitaviksi.

Museon verkkosivut ovat osoitteessa:
www.schwulesmuseum.de
  JuhaniV • 25.03.2016 15:53
Yllä mainitussa tv-ohjelmassa mainittiin vuokraongelmien yhteydessä myös se viime aikojen ilmiö, että asuntoja yhä enemmän muutetaan yksityisiksi hotellihuoneistoiksi. Turistien suosimilla alueilla Berliinissä asuntojen omistajat eivät enää vuokraa omistamiaan huoneistoja berliiniläisille vaan vieraileville turisteille. Tulot ovat moninkertaiset. Netissä on palvelu Airbnb (suomeksi kumipatja ja aamiainen).

Berliinin kaupunki suhtautuu kaupunkilaisten häätämiseen pois keskusta-alueilta hyvin kielteisesti. Torstaina asian viime vaiheista kerrottiin Berliner Zeitungissa. Kaupungin edustaja neuvotteli Airbnb:n johdon kanssa ja totesi, että vuokra-asunnoista alkaa olla puutetta eikä ole toivottavaa, että asuntoja annetaan turismikäyttöön.

Vuonna 2014 astui voimaan ns.  Zweckentfremdungsverbot eli asuntojen käyttötarkoitusta ei saa luvatta muuttaa. Aina pitää saada poikkeuslupa. 6 300 poikkeuslupaa on annettu, mutta nyt uudella päätöksellä hotelliasunnot pitää muuttaa takaisin kaupungin asukkaiden käyttöön.

Asuntoja välittää Amerikassa länsirannikolla sijaitseva Airbnb. Sieltä arvioidaan, että Berliinissä 16 000 asuntojen omistajaa tarjoaa asuntojaan turistikäyttöön. Netissä on tarjolla 23 000 asuntoa. Berliinin senaatin mukaan viime vuonna 10 miljoonaa turistia asui huoneistoissa. Nyt senaatti haluaa, että keskustan asuinalueet palautetaan asukaskäyttöön - "asuinkortteleista ei saa tulla Disneylandeja".

Suuri osa asuntojaan turisteille vuokraavista toimii pimeästi. He eivät maksa veroja eivätkä muita pakollisia maksuja. Kilpailu hotellien ja hostellien kanssa on epäreilua. Sama ilmiö on ollut mm. New Yorkissa - ei makseta edes pakollisia matkustajaveroja. Nyt on luvassa 100 000 euron sakko sääntöjen kiertäjille. Vihreät vaativat 500 000 euron sakkoa. Airbnb velvoitetaan ilmoittamaan asuntojen omistajien nimet. Laki kieltää myös asunnon tyhjänä pitämisen spekulointitarkoituksessa.
Mahdollisesti tuleva pakolaisten sijoittaminen tulee entisestään kriristämään tilannetta.

Olen läheltä joutunut seuramaaan niitä haittoja, joita "asuntohotellit" aiheuttavat. Taloyhtiömme yhtiökokouksessa on kerrottu häiriöiden lisääntyneen, kun hiljaiseen rappuun saapuu 4-8 hengen seurueita matkakärryineen tai palaavat yöelämästä, usein myöhään illalla tai yöllä. Se on pienessä asuintalossa kielteinen ilmiö. Onneksi omassa rapussamme ei harjoiteta hotellitoimintaa.

Homoillekin tarjotaan asumista yksityisasunoissa. Millaisia kokemuksia? Turistin kokemukset ovat tietysti eri asia kuin muiden talossa asuvien kokemukset.

Kommenttia muokattu: 26.03.2016 klo 08:04

Kommenttia muokattu: 26.03.2016 klo 08:05

Kommenttia muokattu: 26.03.2016 klo 08:07
  vaeltaja2006 • 26.03.2016 08:01
Satuin alkukesästä viime vuonna Berliiniin ja istuskelin Cafe Berion terassilla, kun Maassenstrassea rakennettiin uuteen uskoon. Tagesspiegelin kuvasta päätellen kadusta on tullut sellainen, kuin kadulle pystytettyjen suurten taulujen havaintokuvissa luvattiin.

Joskus takavuosikymmeninä Berliinissä järjestettiin Pääsiäismarssi, rauhanmarssi. Olimme - edesmennyt mieheni Max ja minä - eräänä pääsiäisenä mukana parinkymmenen tuhannen ihmisen joukossa.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 26.03.2016 18:19
Liittyykö pääsiäinen ja sen jokseenkin väkivaltainen ja S/M henkinen tematiikka fetissiväen juhliin muuten kuin vapaana pitkänä viikonloppuna?
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 30.03.2016 10:17
On vain pitkä viikonloppu ja pitkä perinne, vuodesta 1974 alkaen. Yhtä pitkiä edelleen jatkuvia perinteitä on niukasti hlbti-ympyröissä.
  vaeltaja2006 • 30.03.2016 12:43
Siis pelkkä pitkä viikonloppu syynä näille kahden juhlimuksen päällekkäisyydelle...? Ajattelin, että ajankohta olisi alunperin otettu tietoisena valintana.

Käsittääkseni nahka ja fetissijärjestöt ovat irtisanoutuneet hlbti-vähemmistöstä? Ja käsittääkseni perinteenä näitä Folsom tyylisiä katujuhlia jokseenkin paheksutaan tasa-arvoa edistävissä järjestöissä. Avoin seksuaalisuus ja sen "marginaaliset" ilmentymät koetaan kiusallisina homojen imagolle?
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 30.03.2016 17:36
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy