ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Berliinin Pride - CSD Berlin - keräsi satoja tuhansia osallistujia

Sami Mollgren • 24.07.2017 09:10 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • EU

CSD Berlin 2017 (kuva: Fabrizio Bensch / Reuters / Lehtikuva)

Berliinissä lauantaina 22. heinäkuuta järjestettyyn pride-tapahtumaan osallistui noin puoli miljoonaa ihmistä. Joidenkin arvioiden mukaan ilottelussa olisi tavalla tai toisella ollut mukana lähes miljoona henkeä.

Puolenpäivän jälkeen lauantaina Kurfürstendammin ja Joachimsthaler Straßen kulmasta liikkeelle lähtenyt kulkue suuntasi Wittenbergplatzin, Nollendorfplatzin, Lützowplatzin ja Siegessäulen kautta Brandenburgin portille.

Kesän 2017 sadekuurojen kastelemassa tapahtumassa iloittiin erityisesti parlamentin vasta hyväksymästä ja liittopresidentin juuri kulkuepäivän alla torstaina allekirjoittamasta avioliittolain muutoksesta, esimerkiksi hääteema oli kulkueväen sonnustautumisessa esillä. Avioliittolain uudistuksen astuttua voimaan 1. lokakuuta voivat myös samaa sukupuolta olevat parit solmia avioliiton. Uudistuksen vastustajat pyrkivät saamaan asian perustuslakituomioistuimen punnittavaksi vetoamalla perustuslaissa mainittuun perheen nauttimaan erityissuojeluun - jonka toisaalta katsotaan koskettavan muitakin kuin ns. perinteisiä perheitä.

Tapahtuman teemana oli Mehr von uns - jede Stimme gegen Rechts.

Berliinin ensimmäinen CSD-tapahtuma järjestettiin kesäkuun 1979 lopussa, ja se on kasvanut yhdeksi Euroopan suurimmista pride-tapahtumista.

Berliinissä ja muuallakin Saksassa pride-kulkueita kutsutaan yleisesti nimellä Christropher Street Day (CSD), New Yorkin kesän 1969 tapahtumien muistoksi, kun Christopher Streetillä sijainneen Stonewall inn -baarin asiakkaat kyllästyivät jatkuviin ratsioihin. Tapahtumista katsotaan alkaneen nykymuotoisen pride-liikkeen.

kuva: Johannes Eisele / AFP / Lehtikuva
Rajut sade- ja ukkoskuurot eivät latistaneet tapahtuman tunnelmaa (kuva: Gregor Fischer / DPA / Lehtikuva)
kuva: Fabrizio Bensch / Reuters / Lehtikuva
kuva: John Macdougall / AFP / Lehtikuva

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Minusta on jotenkin häpeällistä, että saksalaiset juhlivat New Yorkin kesän 1969 "katutappelua", joka oli pitkälti käänteentekevä tapahtuma Yhdysvalloissa, mutta ei Euroopassa. Saksalaisilla on oma pitkä historiansa, joka ulottuu aina 1890-luvun lopulle ja 1900-luvun alkupuolelle natsien valtaannousuun saakka. Olen keskustellut joidenkin varttuneempien saksalaisten homomiesten kanssa pride-tapahtumien nimeämisestä CSD-tunnuksella noin vuosikymmen sitten, eivätkä kaikki ole olleet siitä välttämättä ihanstuneita.

Poliisiratsiat eivät suinkaan päättyneet Stonewall inn-baarin tapaukseen, vaan jatkuivat. Olin New Yorkissa syksyllä 1972 ja kävin baarissa, jonka poliisi oli ratsannut ja tyhjentänyt viikkoa aikaisemmin.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 24.07.2017 20:36
Kyllä nuo New Yorkin tapahtumat itse asiassa olivat varsin merkittävä tapaus Euroopankin suhteen. Suomessakin Seta tuli kaapista New Yorkin kesän 1969 "katutappelun" hengessä. Jos tuota käänteentekevää Ruttopuiston mielenosoitusta vuonna 1974 ei olisi ollut, olisi seksuaalivähemmistöihin kuuluvien itsetietoisuuden leviäminen todennäköisesti venynyt meillä entistäkin myöhemmäksi.

Ei tietenkään ole syytä vähätellä uraa uurtaneiden (tutkijoiden, ajattelijoiden ja muiden asiaa eteenpäin vieneiden) panosta ja työtä. Silti se tärkein - ihmisten asenteet ja niiden muuttaminen - vaativat näkyvyyttä ja oikeiden ihmisten esilläoloa. Ja siinä New Yorkin tapahtumien jalanjäljissä tehdyllä on erittäin suuri merkitys: se tuo yhä hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kadulle esittämään vaatimuksen oikeudestaan yhdenvertaisuuteen - ja yhä useammin myös muut asiaa tukevat.

Pride ja CSD nimestä riippumatta liittyvät sekä viestinsä että muotonsa puolesta nimenomaan New Yorkin tapahtumiin.

Miten sitten pitäisi kunnioittaa toista maailmansotaa ennyttä saksalaista homohistoriaa? Ehkä akateemisella seminaarilla, kabaree-iloittelulla jossain sopivassa teatterissa, huuruisilla bileillä baareissa ja puolijulkisella uskalletulla flirttailulla samaa sukupuolta oleville?

Niillä eväillä ei kuitenkaan "pihvi kääntynyt". Ehkä se ei vain ennen toista maailmansotaa ehtinyt kääntyä? Rohkenen kuitenkin arvella, että salliva vyöhyke Saksassakin oli Berliinin ja joidenkin muiden suurkaupunkien toisaalta huonomaineisempien ja toisaalta intellektuellien suosimien korttelien suuruinen - ja tuon alueen ulkopuolella asia oli niin vieras, ettei sitä kyetty ajattelemaankaan.

Vasta New Yorkin tapahtumat ja niistä syntynyt Pride/CSD-ilmiö ovat myötävaikuttaneet siihen, että hlbtiq+ -aihepiiriin liittyvät asiat ovat viimein pääsemässä eroon tabu-merkinnästä, osaksi yhteistä elämämme arkea, häpeän tai lievemmän erilaisuuden leiman menettäneenä.

Pride/CSD on Saksassakin päivänsä kadulla ansainnut, ilman häpeää.
  smo • 24.07.2017 23:19
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy