ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Australian avioliittoäänestys: 61,6 prosenttia haluaa parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 15.11.2017 01:10 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Australiassa julkistettiin keskiviikkona neuvoa-antavan postiäänestyksen tulos: 61,6 prosenttia vastaajista haluaa parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien parien oikeuden avioliittoon.

Kaikkiaan noin 12,7 miljoonaa australialaista osallistui äänestykseen. Heistä noin 7,8 miljoonaa tuki samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja noin 4,9 miljoonaa vastusti. Yhteensä Australiassa on 22 miljoonaa asukasta, joista äänioiketettuja noin 16 miljoonaa. Äänioikeutetuista noin 79,5 prosenttia ilmaisi kantansa äänestyksessä, jonka vastausaika alkoi 12. syyskuuta ja jatkui 7. marraskuuta asti. Avioliittolain uudistamista puoltava kanta sai postiäänestyksen toteuttaneen Australian tilastokeskuksen (Australian Bureau of Statistics, ABS) mukaan voiton kaikissa osavaltioissa.

Tulokset julkistettiin pääkaupungissa Canberrassa ja tilastokeskus ABS:n ylläpitämällä verkkosivustolla keskiviikkona 15. marraskuuta kello 10 maan itärannikon aikaa, eli aamuyöstä yhdeltä Suomen aikaa.

Pääministeri Malcolm Turnbull sanoi tuloksen selvittyä, että nyt asia on parlamentista ja parlamenttiedustajista kiinni. Hän sanoi, että asia pitäisi saada hoidetuksi ennen joulua. Parlamentissa enemmistön edustajista arvioidaan tukevan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta, kunhan se asian saa käsiteltäväkseen. Turnbull sanoi, että hänen oman puolueensa parlamentaarikot saavat äänestää asiassa omantuntonsa mukaan.

Mielipidekyselyt olivat jo ennakoineet kyllä-puolen voittoa. Eri kyselyissä kyllä-puoli sai 55-65 prosentin kannatuksen. Tuloksen tultua julki, kääntyi tulosta odottaneiden lakiuudistusta kannattaneiden väkijoukkojen parissa vellonut jännittynyt optimismi riehakkuudeksi.

Avioliittolain uudistus etenee seuraavaksi parlamentin käsittelyyn. Lakiesitys on jo olemassa. Lakiuudistuksen vastustajien odotetaan yrittävän viivyttää asian käsittelyä ja pyrkivän vesittämään lain yhdenvertaisuutta. Toiveikkaimmat pitävät mahdollisena, että lakiuudistus saataisiin hyväksyttyä vielä ennen joulua ja Australiasta näin tehtyä 26. samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksynyt maa.

Jos ei-äänet olisivat voittaneet, olisi avioliittokysymyksen käsittely siirtynyt vuoden 2019 vaalien jälkeiseen aikaan.

Avioliittokysymystä puitu pitkään

Australiassa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on käyty keskustelua pitkään. Vallassa olevan nykyään Turnbullin johtaman liberaalipuolueen johtama hallitus ei tehnyt lakialoitetta asiasta, sillä puolueen piirissä enemmistö vastustaa avioliittolain yhdenvertaistamista.

Kesän 2017 lopussa hallitus päätti järjestää neuvoa-antavan postiäänestyksen avioliittokysymyksestä, ja tuoda asian parlamentin käsiteltäväksi, mikäli enemmistö äänestäjistä niin haluaa.

Useat samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta tukevat sekä Australian oppositio ovat kuitenkin pitäneet äänestystä vääränä tapana viedä avioliittoasiaa eteenpäin, ja äänestystä yritettiin estää korkeimmalle oikeudelle tehdyllä valituksella. Oikeus kuitenkin salli äänestyksen.

Avioliittoäänestykseen liittyvän näkyvä lobbaus ja kampanjointi altisti seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ja heidän perheensä aihepiirin asiattomalle käsittelylle. Lisäksi kritiikkiä herätti äänestyksen hinta - noin 100 miljoonaa euroa.

Mielipidekyselyjen mukaan suurin osa australialaisista tukee samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon. Selvästä yhdenvertaisen avioliittolain kannatuksesta huolimatta tuoreeseen mielipidekyselyyn vastanneista 49 prosenttia on sitä mieltä, että palveluita tarjoavilla yrittäjillä pitäisi olla oikeus kieltäytyä palvelemasta homopareja, esimerkiksi tekemästä näille hääkakkua. Vastanneista 15 prosenttia olivat epävarmoja ja 35 prosenttia katsoi, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla on oltava yhtäläiset oikeudet palveluihin.

Monissa osavaltioissa samaa sukupuolta olevat voivat nykyisin rekisteröidä parisuhteensa ja käytännössä samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan jollain tavoin koko maassa, mutta ei liittovaltion tasolla. Monissa osavaltioissa homoparit voivat tulla myös adoptiovanhemmiksi.

Australian avioliittoja koskevan postiäänestyksen tulokset julkaistiin 15.11.2017 kello 10 Australian itärannikon aikaa. Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta puoltava kanta voitti selvin numeroin. (kuva: Australian Bureau of Statistics)

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kansa sanoi selkeästi "kyllä", kuten taannoin Irlannissakin.

Vaikka tälläkin tarinalla on kaunis loppu, en silti pidä tällaisia äänestyksiä yhdenvertaisuuskysymyksissä oikeana tapana.

Nyt sitten katsotaan, mitä parlamentissa tapahtuu.
  smo • 15.11.2017 02:01
Kansanäänestykset ovat kaksipiippuinen juttu. Toisaalta jos parlamentaarinen koneisto on haluton tai kyvytön noudattamaan äänestäjien selkeän enemmistö tahtoa, hallituksen mandaatti alkaa olla vain teknistä laatua. Suomessa vastaava lainmuutos olisi 2020-luvun juttuja, jos kansalaisaloite ei olisi ikään kuin ohituskaistana asioiden viemisessä eduskunnalle tilanteessa, jossa hallituksen käyttämä kaista on ketjukolarin vuoksi poikki

Melko moni länsimainen perutuslaki lähtee "valta kuuluu kansalle" -korulauseesta, joka kuitenkin laimennetaan melko pian jollain lausekkeella. Toisaalta taas länsimaistakin löytyy laimentamattomia perustuslakilauseita, joissa todetaan että jos hommat on peruuttamattomasti pielessä, kansa on hyvä ja pistää päättäjät pihalle parhaaksi katsomallaan tavalla.

Australian politiikkaa seuraavat tietävät, että pääministerin keinu on vuosikymmenet roikkunut hyvin hauraiden lankojen varassa. Suosituin ja vahvinkin pääministeri tietää, että olisi harvinaisen hyvää tuuria saada potkut vaalitappion kautta, kun todennäköisesti äkkilähtö virasta tulee "omien" kädestä.
  Ossi Halme • 15.11.2017 13:31
Kansanäänestykset ovat tosiaan vähemmistöasioissa kaksipiippuinen juttu, riskipeliä, mutta toisaalta sitten tuollaisella selvällä, liki 2/3 -kannatuksella poliitikoille tulee vahva mandaatti asian edistämiseen ja vastustajilta pulinat pois. Likimain samanlainen (tai hieman suurempi) gallup-kannatushan oli taannoin Suomesakin yhdenvertaiselle evioliitolle.

Toivottavasti Austaliassakin politiikkajohdon päättäjät toteuttavat kansan tahdon.

Austarliassakin tosin taannoin perus-ausseilla, aboriginaali-ihmisillä on saattanut hyvinkin olla luonnollinen avioliittokäytäntö, eli ovat pariutuneet luontonsa mukaan, aikuisten vastuullisen oikeasti, samansukupuolisina pareinakin.

Yhdenvertaisessa avioliitossahan on kutakuinkin kaikkialla kyse perinteiden palauttamisesta jälleen voimaan, eikä mistään uudesta asiasta.

Kommenttia muokattu: 15.11.2017 klo 15:21
  human • 15.11.2017 15:18
Hyvältä näyttää

Yleisradioyhtiö ABC kysyi kaikilta parlamenttiedustajilta (edustajainhuone/alahuone ja senaatti/ylähuone), äänestäisivätkö puolesta vai vastaan. Alahuoneen edustajista 76 % äänestäisi tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, senaattoreista 73 %.
www.abc.net.au

Tilastokeskuksen erittelystä selviää mm., että 18-19-vuotiaat vastasivat kyselytutkimukseen aktiivisemmin kuin ikäluokat välillä 20-44. (Australiassa iloittiin kuulemma myös siitä, että teini-ikäiset tiesivät, mikä on postilaatikko, siis se metallinen.)
marriagesurvey.abs.gov.au

Senaatin käsittelyssä on tällä hetkellä lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi, jonka on laatinut avoimesti homo senaattori Dean Smith ( www.aph.gov.au ). Aloitteella on työväenpuolueen, liberaalien (=konservatiivit) ja vihreiden tuki. Fundisedustajat yrittävät saada aloitteeseen lisäyksiä, jotka oikeuttaisivat ”syvästi uskonnolliset” syrjimään sateenkaarikansalaisia, mutta syrjintäsuojan heikentäminen ei onnistu, sanoi pääministeri opposition tukemana.
Jos hyvin käy eli aloite siirtyy ajoissa senaatista edustajainhuoneen käsittelyyn, jossa sitten fundisten muutosehdotukset onnistutaan äänestämään tarpeeksi nopeasti kumoon, avioliittolain muutos ehditään hyväksyä ennen joulua.
  Havainnoija • 16.11.2017 00:16
Loppujen lopuksi vähemmistön kohtalot riippuvat aina enemmistön suhtautumisesta. Näin on vaikkapa sekä aristokratian että seksuaalivähemmistöjen kohdalla.

Kaikki ovat jonkin asian suhteen vähemmistössä. Ainoa kestävä tapa saada asiat vähemmistölle suopealla tavalla, on vakuuttaa enemmistö kyseisen asian suhteen. Tätä on demokratia. Sivistynyt enemmistö antaa tilaa vähemmistölle, mutta on myös vähemmistön tehtävä ottaa paikkansa, perustella tilansa ja ylläpitää tietoutta enemmistön suuntaan tarvittaessa. Tämä samalla mittaa vähemmistön todellisen elinvoiman.

Vaikka demokratian periaattessa (=enemmistöhallinto) voi olla ongelmia, olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että monessa muussa hallintomuodossa niitä on vielä enemmän.

Uskon ihmisten (hitaaseenkin) valveutuneisuuteen ja luotan lajitoverini arviointikykyyn. Uskon lopulta demokratiaan myös vähemmistökysymyksissä. Maailman demokratioiden viime aikainen kehitys suhteessa seksuaalivähemmistöihin puoltaa tätä näkemystä.
  Yesman • 16.11.2017 16:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy