ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Asiakas jätti ravintolatarjoilijan ilman tippiä, koska ei hyväksy homoutta

Sami Mollgren • 16.11.2013 10:27 • 11 kommenttia. UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT

Kuva Facebookiin ladatusta loukkaavalla viestillä varustetusta kuitista.
Ravintolan asiakkaana ollut perhe ei suostunut antamaan tarjoilijalle tippiä, koska pitivät häntä homoseksuaalina, eivätkä siten kuittiin kirjoittamansa viestin mukaan hyväksyneet hänen elämäntapaansa.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Stara.fi -viihdesivusto.

Tipittä jäänyt tarjoilija otti kuvan kuitista ja lähetti sen Have A Gay Day -Facebook-ryhmälle oheistettuna tarinalla tapauksesta. Kuva ja teksti julkaistiin ryhmän Facebook-seinällä.

- Olen pahoillani, mutta en voi antaa tippiä, koska en hyväksy elämäntapaasi ja kuinka elät elämääsi, oli kirjoitettu viestiksi ravintolalaskuun.

Kun perhe oli tullut ravintolaan New Jerseyn Bridgewaterissa sijaitsevaan Gallop Asian Bistroon, oli tarjoilijana työskentelevä lyhythiuksinen Dayna Morales esittäytynyt ravintolaan saapuneelle kaksilapsiselle perheelle tavalliseen tapaan. Perheen äiti oli tuolloin sanonut hänelle hämmästyneensä ja odottanut tarjoilijan esittäytyvän Dan-nimisenä.

Morales kertoo loukkaantuneensa asiakkaan käytöksestä ja kuittiin kirjoitetusta viestistä syvästi, ja olevansa pahoillaan perheen lasten puolesta.

- Hyvä rouva, olen pahoillani, mutta en voi hyväksyä SINUN elämäntapaasi ja tapaasi kasvattaa lapsiasi, mutta minä en sylje asennettani päin näköäsi tai anna huonoa palvelua. Pidä suusi supussa ja rukoile, etteivät polkumme risteä enää ikinä, kirjoittaa Morales ahdasmieliselle asiakkaalleen.

Morales kirjoittaa Have A Gay Day -facebook-sivulla julkaistussa viestissä myös, että on palvellut USA:n merivoimissa, että tällaisetkin ihmiset voisivat nauttia vapaudesta.

Kuva kuitista on saanut tuhansia jakoja ja kannustavia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Myöhemmin Morales kommentoi saaneensa ison hymyn kasvoilleen tajutessaan, että maailmassa on lopultakin enemmän hyviä kuin pahoja ihmisiä.

Juomarahat käytännössä tarjoilupalkkio USA:ssa

USA:ssa monilla palvelualoilla suuri osa ansioista koostuu nimenomaan ns. juomarahasta, ja työsuhteen varsinainen tuntipalkka on hyvin pieni. Sopivaksi tipin määräksi katsotaan usein laskun loppusumman veron osuus kerrottuna kahdella. Kyseisessä tapauksessa vero on 6,12 dollaria, joten asiallinen tipin suuruus olisi ollut 12 dollaria. Hyvästä palvelusta saatetaan tipata enemmänkin - ja pienempi tippi taas on suora viittaus siihen, että palvelussa on ollut valittamista.

Hinnastoissa ja hintalapuissa USA:ssa tuotteiden ja palvelujen hinnat ilmoitetaan verottomina. Vasta loppulaskussa mukaan lisätään vero.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
en ole varmaan ainoa suomalainen joka pitää outona että palkka tulee tuurilla, siis että ei ole parempi tuntipalkka ja jos joskus joku antaa niin hyvä.
  puppeliassi • 16.11.2013 11:25
USA:ssa tippaus on säännönmukaista. Se perustuu vakiintuneeseen tapaan, eräänlaiseen kirjoittamattomaan sopimukseen. Hyvä puoli siinä on se, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa: ahkera, hymyilevä ja asiallisesti hommansa hoitava saa kyllä vaivannäöstään ihan kohtuullisen korvauksen.

Sinänsä minusta on ihan ok, jos palkka perustuu todella tehtyyn työhön, eikä töissä oleskeluun. Ymmärrän toki myös sen huonot puolet, enkä lopultakaan suhtaudu aivan myönteisesti juomarahakulttuuriin.

On nimittäin ongelmallista, että palvelun ostajalla/saajalla on käytännössä täysi valta määritellä palvelusta annettava korvaus, eikä riitatapauksessa palvelun antajalla ole mahdollisuutta vedota mihinkään.

Juuri tällaiset varsinaisen työn ulkopuoliset asiat voivat helposti vaikuttaa yhteisymmärryksen syntymiseen. Lisäksi käteisenä annettu tippi menee yleensä taskusta taskuun, jolloin siitä tulee osa harmaata taloutta. Maksukorttien myötä tuo ongelma on toki vähentynyt.
  smo • 16.11.2013 11:58
niin no jos maksetaan kortilla ei saa tippiä(mikä on joissakin maissa se palkka) tippijärjestelmä on vain sellainen että jos asiakasta ei miellytä tarjoilijan oletettu seksuaalisuus, ihon väri, kansallisuus, sukupuoli, ikä, kauneus/komeus, luonne yms niin sitten syrjimisen takia työntekijän tulot tippuvat mikä on törkeää.
  puppeliassi • 16.11.2013 12:27
Ei kortilla maksaminen mitenkään estä tippaamista. USA:ssa tippi ei ole sama kuin kolikko tai pari pöydälle jätettynä, vaan ihan maksutapahtumaan kiinteästi liittyvä juttu.
  smo • 16.11.2013 12:42
Suomalainen PAM:in sopimus (vaikka Suomessa huonona pidetty) olisi käsittämätön taivas amerikkalaisille tarjoilijoille.
  jnsto • 16.11.2013 15:19
Ok, palkkavertailua kiitos, jos käytetään ilmaisua "käsittämätön taivas".

Paljonko suomalainen tarjoilija ansaitsee keskimäärin tunnissa, ja paljonko ansaitsee keskimäärin amerikkalainen tarjoilija tunnissa, mukaanlukien keskimääräinen tippi? Ja vielä vertailun vuoksi ilman tippiä (mikä ei ole todellisten tulojen vertailua enää...)

"Käsittämättömän taivaan" konseptin esittelijä tuonee vertailun meidän nähtäväksi.
  JAMPPA (ei rekisteröitynyt) • 16.11.2013 19:21
Tarjoilija saanut jo yli 2000 USD tippiä eri puolilta maailmaa jutun jälkeen, lahjoitaa hyviin tarkoituksiin
  Jack (ei rekisteröitynyt) • 17.11.2013 21:19
Mikäs tossa nyt on omituista? Asiakas päättää ite, kenelle niitä tippei jakaa ja millä perusteella. Tosin en mä nyt ite ois ehkä kuittiin kirjottanu mitään tollasta.
  Riquman1990 • 17.11.2013 22:44
Varmaan juuri tuo viesti lopulta oli tässä se mikä oli erityisesti "omituista".
  smo • 18.11.2013 07:25
No, ei sitä silti ois tarvinnu kuitenkaan julkisesti ruveta ruotiin.
  Riquman1990 • 18.11.2013 13:16
Ikävintä tuossa tippipalkkajärjestelmässä on tietysti se, että siitä ei makseta veroja eikä mitään muitakaan lakisääteisiä maksuja. Saajansa kannalta siitä on lisäksi se huono puoli, ettei se myöskään kerrytä eläkettä. Valtiontalouden näkökulmasta ei siis kauheasti ole ihannoimista niissä valtioissa, joissa tippaaminen kuuluu kulttuuriin. Suomessa kerrotaan urbaanitarinaa tarjoilijasta, joka olisi ilmoittanut tunnollisesti tippinsä verottajalle. Saksassa puolestaan oli (ainakin ennen) käytäntönä kuukausittain allekirjoittaa verottajalle ilmoitus saaduista tipeistä. Ilmoitukseen kirjoitettiin yleensä joku summa, joka jäi alle verotettavan rajan ja oli käytännössä todellisuudessa summa, joka vastasi 1-2 päivän tippejä.
  Irokeesi • 18.11.2013 13:49
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy