ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Aidspäivän seminaari: Tiedot ja asenteet HIVistä

vaeltaja2006 • 02.12.2011 02:00 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Mika Hyrynen on Punaisesta rististä ja hän maailman aidspäivä-toimikunnan puheenjohtajana Suomessa. Hän kertoi Taloustutkimuksella teetetystä selvityksestä. Se tehtiin nyt toista kertaa ja kohdejoukkona olivat 30-39-vuotiaat. Viime vuonna samanlainen kysely tehtiin 20-29-vuotiaille. Tutkimuksessa selviteltiin tietotasoa ja asenteita HIV-asioissa.

Ikäluokkaan kuuluu 650 000 ihmistä. Mika Hyrynen esitteli tämän ja viime vuoden tuloksia. Tummemmat pylväät ovat 20-29-vuotiaita, vaaleammat 30-39-vuotiaita. Melkein neljännes uskoo, että HIV voi tarttua hyönteisenpistosta.
Voiko HIV tarttua suudelleessa? Tulos on samansuuntainen tulos. IV-huumeiden uskotaan olevan tavallisin tarttumistapa. Todellisuudessa näin ei ole. Huumeruiskujen kautta on vain muutama tartunta vuosittain. Tavallisinta on tartunta seksin kautta.
Onko kondomin käytöstä puhuminen helppoa seksikkumppanin kanssa? 50% pitää asiaa helppona ja yli 30% melko helppona. Vain muutama prosentti vastaajista piti kondomiasiaa siinä tilanteessa vaikeana tai kiusallisena.
HIV-testissä ei koskaan ole käynyt 77%. Osa oli sitä mieltä, ettei testissä tarvitse käydä, kun on käynyt verenluovutuksessa. Vaihtoehdot vasemmalta lukien: Ei koskaan, Kyllä kuluneen vuoden aikana, 2-5 vuoden aikana, Yli 5 vuotta sitten Ei muista
Lähes puolet vastaajista arvioi, ettei heillä ole lainkaan riskiä HIVistä ja noin puolet ilmoitti, että henkilökohtainen riski on vähäinen. Vain 1% piti riskiä suurena.
Pitäisikö HIV-tartunnasta kertoa esim. koulussa, hammaslääkärissä tai seksinkumppanin läsnäollessa. Vain 20% haluaisi, että tartunnasta kerrotaan koulussa, tai työpaikalla, mutta yli 80% haluaisi, että siitä kerrotaan hammaslääkärissä. 99% haluaa, että asiasta puhutaan seksikumppanille.
Tiedottamisessa ja terveyskasvatuksessa olisi parantamisen varaa.

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy