ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Aidspäivän seminaari: Tavoitteena NOLLA

vaeltaja2006 • 02.12.2011 04:54 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
UNAidsin tavoite: Nolla uutta HIV-infektiota, nolla syrjintää, nolla aids-kuolemaa. THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola kertoi Suomen tilanteesta. Tässä lyhyt yhteenveto:

Suomen HIV/Aids-tilanne on sellainen,että nollaan ei päästä. Tartunnat ovat vähitellen karkaamassa. Kuitenkin esim. ruiskuhuumeiden käyttäjien uudet tartunnat on saatu minimoitua. On onnistuttu torjumaan tartunnat. Laajennettiin terveysneuvontapisteiden verkostoa ja nyt se tavoittaa valtaosan ruiskuhuumeen käyttäjistä. Viime vuonna pisteissä vaihdettiin 3,5 miljoonaa neulaa ja ruiskua. Tartunnansaaneet on ohjattu hoitoon. On panostettu ja saatu hyviä tuloksia.

On onnistuttu myös verituotteiden kautta saatujen tartuntojen ehkäisyssä. Samoin on onnistuttu äiti-lapsi-tartuntojen ehkäisyssä. Neuvolajärjestelmässä tarjotaan HIV-testiä.


Yhden ryhmän kanssa ei ole onnistuttu. Seksitartuntoja ei ole saatu alenemaan. Miesten välinen seksi on yleisin HIV:n tartuntatapa. Miesten välisen seksin tartuntoja on ollut viiden vuoden aikana kolme kertaa enemmän kuin miesten heterotartuntoja. HIV-tartunnan riski on miesten välisessä seksissä huomattavan korkea. Tähän työhön ei ole panostettu samassa laajuudessa kuin on panostettu esim. ruiskuhuumeen käyttäjiin.

Myös heteroseksitartunnat ovat olleet nousussa, mutta erona on se, että siinä on paljon ulkomaalaisia. Mutta myös suomalaisten heteroseksitartunnat ovat lisääntyneet. Matkailu ja ulkomailla oleskelu ovat vaikuttamassa. Viimeisen 5 vuoden aikana 60% näistä tartunnoista on saatu ulkomailla.


AIDS-kuolemat ovat vähentyneet, mutta tärkeä tieto on se, että viime vuonna 40%:ssa kuolema on tapahtunut alle vuoden sisällä tartnnan toteamisesta. Hoitoon on hakeuduttu vasta myöhäisvaiheessa.

Tärkeää on myös, että syrjintä saadaan nollattua. Jos on syrjintää, ihminen ei halua mennä testiin eikä halua tietää tartunnastaan.

THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola, puhutaan kovasti siitä, että kuka tahansa voi saada HIVin. Eikö tässä olla hieman epärehellisiä. Tartunnan uhka on suurin homomiehillä. Jos siitä vaietaan, ennaltaehkäisy suuntautuu ehkä väärään suuntaan. 2 min
Kirsi Liitsolan esitys lähes kokonaan kesto n. 14 minuuttia.

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy