ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

125 vuotta Ludvig II:n kuolemasta

vaeltaja2006 • 13.06.2011 13:50 HLBTI-HISTORIAA
Neuschwansteinin linna Baijerissa, mallina Walt Disneyn logolle


Satukuningas Ludvig II tuli tunnetuksi mm. hienoista linnoistaan. Ainakin kaksi miljoonaa ihmistä vierailee tänä vuonna kolmessa linnassa: Neuschwansteinissa, Linderhofissa ja Herrenchiemseessä. Kuninkaasta on laadittu ainakin 4000 kirjaa. Monista asioista on kirjoitettu: rakentamisinnosta, arvoituksellisesta kuolemasta vain 40-vuotiaana, kuninkaan sieluntilasta, rakkaudesta arkkitehtuuriin ja musiikkiin, ihmisarkuudesta, inhosta politiikka kohtaan, homoseksuaalisuudesta.

Baijerilaisten mielestä Ludvig II ei ollut paras kuningas, mutta hän oli kiinnostavin. Ludvig I, hänen isoisänsä, oli huomattavasti merkittävämpi, sillä tämä rakennutti Münchenin. Ludvig II oli kuitenkin hyvin ajantasalla. Sähkövalo oli tuohon aikaan jotain aivan uutta, ja Ludvig II rakennutti 1878 Linderhofin Venus-luolaan valaistuksen sähköllä. Siellä oli maailman ensimmäinen sähköverkko.

Ruumiinavauspöytäkirjojen mukaan Ludvig II hukkui. Se oli joko onnettomuus tai itsemurha. Vain viisi päivää aikaisemmin psykiatrit olivat todenneet hänet parantumattomasti mielenvikaiseksi. Hänet haluttiin holhoukseen. Kuoliniltana kuningas lähti psykiatrinsa kanssa veneretkelle. Yöllä molempien ruumiit löydettiin tuskin polviin asti ulottuvasta vedestä. Nykyään järvellä on suuri risti.


Mitä järvellä tapahtui? Surmatyö? Ludvig oli pitkä, 193 senttiä. Mukana seurannut psykiatri oli 30-40 senttiä lyhyempi. Surmasiko Ludvig ensin psykiatrin ja sen jälkeen hukuttautui? Münchenistä oli saapunut jo monta päivää aikaisemmin lähetystö, jonka tavoitteena oli syöstä kuningas vallasta.

Heidelbergiläinen psykiatri Heinz Häfner on tutkinut Ludvigin jälkeenjääneitä papereita, ja hän pitää mahdollisena, että Ludvig II ei ollut mielisairas eikä psykoosissa, vaan hän oli ahdistunut ja pelkäsi ihmisiä. Syy lienee halveksitussa homoseksuaalisuudessa. Muiden seurassa hän joutui helposti paniikkiin. Hän piiloutui linnoihinsa ja kävi Münchenissä vain kerran neljässä viikossa. Kahdentoista viimeisen vuoden aikana hän ei esiintynyt julkisuudessa.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy