• Olli Stålström

Setan historia ja nykypäivä kohtaavat - Yle Teema teki laatuohjelman Homo-Suomen historia

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

--
Tänään 9.6.2009 alkaa Yle Teeman ohjelman Homo-Suomen historia toinen uusintaesityskierros:

http://www.yle.fi/teema/dokumentit/historiadokumentti/id17743.html

Homo-Suomen historia on saanut kaksijakoisen vastaanoton. Toisaalta sitä on kehuttu hyvin tehdyksi dokumentiksi suomalaisten lesbojen ja homojen taistelukausista. Toisaalta sarja on saanut kritiikkiä Ranneliikkeen keskustelupalstoilla sen johdosta, että siinä on kerrottu niistä sosiaalisista ja psyykkisistä ongelmista, joita salaamisen pakko ja vähemmistösyrjintä aiheuttavat.

Erityisesti minun osuuttani on eräillä tahoilla kritisoitu, koska olen tuonut näkyviin sen, mitä psykiatrinen leimaaminen ja väkivalta aiheuttivat. Olen kaatanut hlbtiq-ihmisiä ympäröivän (sosiologi Matti Kortteisen käyttämän termin mukaisesti) "onnellisuusmuurin".

Minun kantani on aina ollut, että historiaa ei voida aidosti tarkastella, jos on pakko vaieta joistakin keskeisistä ongelmista. Olen käyttänyt esimerkkinä, että Suomen historian kuvaus jäisi vinoutuneeksi, jos ei saa käsitellä esim. sisällissotaa, köyhyyttä, eriarvoisuutta, tai ulkopoliittista nöyristelyä.

Jo Yle Teeman tehdessä ohjelmaa vuonna 2005, ehdotin sen johdolle, että he haastattelisivat ja kuvaisivat myös Ranneliikkeen johtoa ja toimittajia. Kaksi viikkoa sitten tapasin ohjelman tuottajan Ylen kesäjuhlassa Pasilassa ja uusin ehdotukseni.

Tuottaja kertoi ohjelman vastaanoton olleen niin hyvän, että he pohtivat viidennen osan tekemistä Homo-Suomen historiasta.

Kuva on otettu Tampereella pidetystä Pride-juhlasta kesällä 2005, jossa tehtiin ulkokuvauksia Homo-Suomen historiaa varten. Pride-marssilla kannoin plakaattia, joka kuvaa omaa tunnuslausettani: "Taistelu jatkuu". Sillä olen aina halunnut varoittaa vaarasta, että monilla kansanliikkeillä on taipumus jähmettyä ja muuttua kapinallisuudesta papillisuuteen kun hyvinvoivan enemmistön diktatuuri kaappaa vallan liikkeissä (nämä sanonnat olen pihistänyt Vappu Taipaleelta ja Claes Anderssonilta).

Olli Stålströmin kuva-arkisto

3 kommenttia

vaeltaja2006

10.6.2009 07:12

Minulle on hieman yllätys tuo Ollin väite, että Ranneliikkeellä olisi jokin kanta tähän ohjelmaan ja sen tekovaiheisiin. Itse olen ohjelmaan jokaisen katsomisen jälkeen yhtä tyytyväinen. Jos ranneliikkeessä on esitetty jotain kritiikkiä, se menee mielestäni ko. kirjoittajan omalle tilille.

Ranneliike ry:n väestä en tiedä. Olen avustava kirjoittaja ja seurustelen ranneliikkeen ihmisten kanssa vain sähköpostin välityksellä. Minuun ei siltä taholta ole yritetty mitenkään vaikuttaa. Olen täysin tarkoituksellisesti nostanut Homo-Suomen historian etusivun uutisiin, näkyvästi esille.

vaeltaja2006

10.6.2009 07:22

Vielä hieman tuosta kielteisestä kirjoittelusta:

Rannelíikkeessä on jonkin verran hyökkäävää, muita kirjoittajia loukkaavaa kirjoittelua. Minusta se on vastenmielistä. Minäkin sain alkuaikoina heraavia viestejä tyyliin: "Mikä sä luulet olevasi" tai "täysin pimahtanut tyyppi". Se oli ikävää ja on aiheuttanut sen, että edelleen kirjoitan nimimerkin takana.

Olli Stålström

10.6.2009 09:22

Vaeltaja, luepa tarkkaan mitä kirjoitin. Tämä on ollut sellaista piiloleikkiä, että Ranneliikkeen väki ei virallisesti ole harjoittanut minua loukkaavaa kirjoittelua. Se on vain hiljaisesti hyväksynyt minuun kohdistuneen vuosia kestäneen loanheiton ja loukkaamisen.

Mutta antaa tämän nyt olla. Olen aina arvostanut sinun kirjoituksiasi ja ilmaissut sen myös julkisesti. Toivon, että jaksat jatkaa. Luen suurella mielenkiinnolla tekstejäsi. Eikö olisi hyvä ajatus, että Ranneliikkeen vakiokirjoittajat tutustuisivat toisiinsa ja vaihtaisivat ajatuksia?

Yritä kestää! Nettipalstat ovat tällaisia. Olenkin siirtynyt takaisin Setaan, josta nyt on tullut ns. viherlahtivapaa vyöhyke. Keskityn yhä enemmän Helmiin, Sosiaalikeskus Satamaan ja FinnQueeriin, mutta myös suureen amerikkalsieen Routledgeen, johon olen tekemässä artikkelia uskonnon ja psykoanalyysin asemasta hlbti-ihmisten sorrosta.

Nyt otan lomaa ja lähden pitkiksi ajoiksi kesälomalle ulkomaille paikkaan, jossa seurustelen vain rakkaani Jupen sekä Johannes Brahmsin (musiikin) kanssa.

Rauhaa, rakkautta ja lämmintä kesää :)