• mopsi22

Ylen uutisoinnista (taas)

" Kysely: Suomalaisten kieliasenteet surkeita

Suomalaisten kieliasenteet ovat ennenkuulumattoman huonolla tolalla, ilmenee suomenruotsalaisten keskuudessa tehdystä kyselystä.

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista suomenruotsalaisista pitää tämänhetkisiä kieliasenteita surkeina.

Yksikään kyselyyn vastanneista ei pitänyt kieliasenteita parempina kuin aiemmin. Ainoastaan 23 prosenttia kyselyyn vastanneista piti suomalaista kieli-ilmastoa melko hyvänä. Kymmenen prosenttia ei osannut vastata.

Tutkimukseen vastasi internetkyselynä joulukuun alkupuolella 500 suomenruotsalaista eri puolilla Suomea. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttia suuntaansa. Kyselyn on tehnyt YLEn ruotsinkielinen toimitus yhdessä Institutet för finlandssvensk samhällsforskning -tutkimuslaitoksen kanssa."

lähde: http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2008/12/kysely_suomalaisten_kieliasenteet_surkeita_451454.html

Niin siis mitä uutisarvoa tuollaisella tutkimuksella olikaan? Kysytään suomenruotsalaisilta suomalaisten kieliasenteista? Lähtökohtaisesti jo aika outo asetelma, kysyä muutamalta sadalta ja sitten yleistää tulokset koskemaan kaikkia suomalaisia (toki normaali käytäntö, mutta 500 ei kyllä siltikään riitä). Sitten vielä ruotsinkieliseltä vähemmistöltä kysytään yleisesti enemmistön kieliasenteista? Millä perusteella suomenruotsalaiset osaavat todeta, että suomalaisilla on YLEISESTI huonot kieliasenteet? Vai onko uutisesta jäänyt vain pois se, että on nimenomaan tiedusteltu ruotsin kieltä kohtaan olevia asenteita.

Outoa informaatioköyhää (ellei jopa arvotonta) uutisointia.