ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOLUMNI: Onko Pride-kulkue provokaatio?

19.07.2010 19:10 • 8 kommenttia. KOLUMNIT
Julkisuudessa on tänä kesänä nähty puheenvuoroja, joissa Pride-kulkueita on kritisoitu kärkevästi. Esimerkiksi kristillisdemokraattien viestintäpäällikkö Asmo Maanselkä kuvasi kulkueita ”provokaatioksi perinteisiä arvoja vastaan” (KSML 9.7.).

Kaupallista Tampere Prideä järjestävän Ilkka Veiströmin mielestä ihmisoikeuskulkueet ovat ”vanhanaikaisia, tuputusta, tuskallista ja rankkaa” (AL 18.7.). Drag-artisti Jukka Kuronen on puolestaan todennut, että ”eivät heterokaan marssi omaa heterouttaan” (AL 16.7.).

Miksi siis enää järjestää Pride-kulkueita? Minäpä kerron joitakin syitä.

Yksi ystäväni menetti työpaikkansa. Toista on solvattu kaduilla. Kolmas on pahoinpidelty. Kaikille teoille oli yhteinen syy: homous.

Suomessa saa mennä naimisiin, jos toinen puoliso on musta- ja toinen valkoihoinen. Avioituminen on sallittua myös, vaikka toinen puolisoista olisi pitkä ja toinen lyhyt, toinen ruotsin- ja toinen suomenkielinen. Mutta jos puoliso sattuu olemaan samaa sukupuolta, avioliitto on lailla kielletty.

Niin kauan kuin ihmisiä asetetaan eriarvoiseen asemaan, syrjitään ja pahoinpidellään Suomessa seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin takia, niin kauan riittää aihetta marssia. Heteroiden ei tätä yleensä tarvitse tehdä, koska lienee - onneksi - harvinaista, että ihmisiä syrjittäisiin heterouden takia. Jos syrjittäisiin, olisin valmis marssimaan heidän rinnallaan.

Joku voi ajatella, että yhdenvertaisuus on sinänsä hyvä tavoite, mutta tarvitseeko siitä tehdä meteliä. Eivätkö lesbot ja homot voisi ajaa oikeuksiaan hissukseen, kulissien takana?

Neuvoa voi havainnollistaa kuvittelemalla, että sitä olisi tarjoiltu aiemmille yhdenvertaisuuden puolesta kamppailleille liikkeille. Pitikö naisten äänioikeuden puolesta taistelleiden sufragettien järjestää mielenosoituksia? Eikö Martin Luther King olisi voinut ottaa vähän rauhallisemmin?

Kiinnostavaa on myös pohtia, mikä ketäkin provosoi. Osaa konservatiiveista selvästi häiritsevät kulkueet, joihin osallistuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä sekä heidän oikeuksiensa puolustajia.

Vähemmän olen kuullut konservatiiveilta puheenvuoroja siitä, miten jeesusmarssit provosoivat maltillisesti uskontoon suhtautuvaa suomalaisten enemmistöä. Häiritsevätkö konservatiiveja myös vappumarssit? Saavatko kehitysvammaiset ja vanhukset marssia oikeuksiensa puolesta?

Mitkä yleensäkään ovat sellaisia asioita, joiden puolesta vapaassa yhteiskunnassa saa järjestää kulkueita? Voisivatko konservatiivit kirjoittaa listan?

Itse haluaisin nähdä sellaisen Suomen, jossa kenenkään mielestä ei ole provosoivaa, että miespuolinen ystäväni pukeutuu naiseksi. Suomen, jossa kukaan ei häiriinny siitä, kun kaksi naista pitää toisiaan kadulla kädestä. Suomen, jossa sateenkaarilippua pidetään yhtä vähän häiritsevänä kuin kristillisdemokraattien tunnuksia.

Sellaisen Suomen eteen kannattaa tehdä töitä - ja vaikka osallistua Pride-kulkueisiin.

Oras Tynkkynen


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Amen bro, samaa mieltä. :)
  Dorian (ei rekisteröitynyt) • 19.07.2010 20:30
Kaikkein ikävintä on se, että juuri kun on kuvitellut, ettemme enää eläisi samojen asioiden kanssa kuin 90-luvun alun perusoikeusten puolustamisten aikaan, iskee tämä takavasemmalta kanveesiin... :( sad sad
Olin aktiivisesti mukana Jyväskylässä tuohon aikaan perustamassa paikallista Setan järjestöä (terkkuja vaan kaikille, jotka tunnistaa!). Vuoteen '95 mennessä olimme kokeneet ensimmäisen parisuhdelakikeskustelun kaikkine kauheuksineen maakuntalehtien vinoutuneen mielipidekirjoitusten julkaisupolitiikan kera. Saimme mahdollisuuden järjestää priden tai oliko se silloin vielä Vapautuspäivät ensimmäisen kerran Jyväskylässä. Hyvin, hyvin mielenkiintoista se oli keskustan puoluekokouksen aikaan! Mutta asiaan: helluntalaiset ystävämme tulivat heiluttelemaan kylttejään Lounaispuiston kulmille ja ihan puistoonkin asti. Tarkoituksena oli yrittää eheyttää langenneita.

Varmaan saamme tuollaista vastaprovokaatiota vielä lisää kun tämä keskustelu tästä lämpenee. Jos se on nyt oikeutettua "kansan syvien ja laajojen rivien" tuella, niin kuin kristillinen liitto esittää.

Mutta pitäisin runsaan keskustelun ansiona sitä, että niin iso osa suomalaisista kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa. Siksi kannattaa jatkaa muutakin homojulkisuutta kuin hauskat homot telkkarissa ja korkkareissa pikkushokeeraamassa hetskuäjiä pikkutakeissaan pikkujouluissa.

Eli näyttää siltä, että 15 vuoden jälkeen eka marssini näiden yhteensattumien johdosta johtaakin uudelleenaktivisoitumiseeni ja tulkaa muutkin mukaan!! :)
  dino (ei rekisteröitynyt) • 19.07.2010 23:43
Niin, eivätkö suviseurat, herättäjäjuhlat ja muut uskovaisten joukkokoontumiset olet sitten myös provokaatio?
  Tero Kankaanperä • 20.07.2010 10:57
"Heteroiden ei tätä yleensä tarvitse tehdä, koska lienee - onneksi - harvinaista, että ihmisiä syrjittäisiin heterouden takia. Jos syrjittäisiin, olisin valmis marssimaan heidän rinnallaan."

Juuri näin. On se kumma etteivät muutamat uhoajat, jotka ovat jo joitakin vuosia ehdotelleet Hetero Priden järjestämistä tajua tätä. Meidän yhteiskuntamme itsessään on suurimmaksi osaksi Hetero Prideä kesät talvet.

"Eihän heterotkaan..."
  A-M (ei rekisteröitynyt) • 20.07.2010 16:14
Olihan se, joidenkin mielestä. Pitää siis reuhota lisää.
  Rokkihomo • 21.07.2010 03:38
Eli takapuolet paljaaksi vain!


*viitaten alkukesäiseen, Prideä edeltäneeseen keskusteluun..
  SaintJudy • 21.07.2010 12:28
Niin, emmehän me homot yritä tehdä heteroista homoja, kun esim. uskovaisten mielestä koko maailman pitäisi olla heidän katsomuksensa mukainen, muista piittaamatta...

Haluamme vain elää vapaasti omalla nimellä ja identiteetillä ilman, että joutuu kokemaan Oraksen mainitsemia asioita.

Tämän vuoksi pride-kulkuetta tarvitaan edelleen!
  pena • 21.07.2010 17:52
Asiallista tekstiä. Se on ihmisen oma asia mihin seksuaaliseen puoleen suuntautuu ja jos heitä ei arvosteta sen takia niin marssiin on silloin kyllä aihetta. Ihmisten on näytettävä mielipiteensä jos haluaa tulla kuulluksi ja totta kai se on jotenkin oltava näkyvää että asia saisi jotain kohua aikaiseksi että se herättäisi keskustelua.

Jos kerta suomessa on tasa-arvo kaikille ihmisille annettu niin miksi sitten meitä kohdellaan eri tavalla kuin heteroita. Olen itse bi ja ystävä piirissäni ainakin suvaitaan asia. Jotkut perinteiset arvot on kyllä hyviä, mutta kaikki arvot eivät ole kovin armollisia tai katso hyvällä ihmisen erilaisuutta. Ei maailma tule kuitenkaan tulevaisuudessa olemaan samanlainen kuin ennen. Maailma muuttuu ja niin ihmisetkin. Saamme elämän aikana tottua moneen uuteen ja erilaiseen asiaan nuoresta pitäen. Se joka ei tapa vahvistaa. =)
  Jalosydan • 21.07.2010 20:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy