ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Yrjönkadun uimahallin ongelmista pitäisi puhua yhdessä

vaeltaja2006 • 01.11.2010 18:35 • 14 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yrjönkadun uimahalli on kylpylä-tyyppinen arkkitehtuurinen helmi. Monet kuuluisuudet ovat olleet asiakkaina, mm. Mannerheim. Uimahallissa uidaan alasti. Paikka on homomiesten suosiossa. Viime aikoina kuitenkin on aiheuttanut hämmennystä se, että hallissa kiertää vartija ja lepovuoteella varustettuja hyttejä on suljettu häiriöiden takia.

Helsingin Liikuntaviraston tiedotuspäällikkö Mikko Juuti vastaili toisen haastattelun yhteydessä myös kysymyksiin Yrjönkadun uimahallista. Hyvin tiedetään, että paikka on homojen suosiossa. Hienon uimahallin ilmapiiriä haittaa se, että siellä on ollut joitakin huonosti käyttäytyviä asiakkaita. Se helposti leimaa koko homoyhteisön. Tiedotuspäällikkö Mikko Juuti kaipaa vuoropuhelua, jotta ongelmista päästäisiin.

Haastateltavana Liikuntaviraston tiedotuspäällikkö Mikko Juuti, kesto 5 minuuttia

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Olin viime lauantaina saunomassa ja uimassa Yrjönkadun hallissa. Muutamat ikäluokkani vakiotuttavat vuosien ajalta näyttivät olevan hieman hukassa. Kysyin, että onko jotakin pielessä. Sain vastaukseksi, että kakkoskerroksessa, altaan toisessa päädyssä oleva hyttiosasto on kokonaan suljettu. Nämä tuttavat pitävät tapanaan varata hytin joka kerta juuri tuosta osastosta, koska se on hieman sivussa. Sinne altaalta tuleva meteli kantautuu vähäisenä. He haluavat levätä rauhassa saunomisen jälkeen. Tosiaan osastoon vievä ovi oli kiinni ja päällä iso lappu: Suljettu.

Tiedustelin usealta henkilökuntaan kuuluvalta, että mikä on syynä osaston sulkemiseen. He eivät suostuneet vastaamaan. Yksi totesi vain, että osasto on suljettu lopullisesti. Siinä vaiheessa arvasin todellisen syyn sulkemiselle.

Vaeltaja oli saanut tiedon tästä asiasta ja on toiminut heti, eli nosti kissin pöydälle ja meni tekemään tuon haastattelun. Hyvä niin.

Luettuani hänen juttunsa, olen miettinyt miten tässä asiassa olisi hyvä edetä. Liikuntavirasto on ilmaissut keskustelun olevan mahdollista. Jonkinlainen malli tuolle keskustelulle olisi hyvä saada ja siitä yhdessä sopia. Tällaiset sulkemiset eivät ole paikallaan, koska jo nyt yläkertaan joudutaan ajoittain jonottamaan. Kymmenisen hyttiä on pois käytöstä.

Yrjönkadun hallissa on yksi pääkaupunkiseudun parhaista puulämmitteisistä saunoista. Halli on arkkitehtuuriltaan edustava. Vien sinne ulkolaiset vieraani. Esittelen heille myös Marskin hytin. Yhdysvalloista Suomessa vieraillut arkkitehti halusi käydä lomansa aikana kahdesti Yrjönkadun hallissa saunomassa. Hän piti arkkitehtuuria merkittävänä ja rentoa ilmapiiriä hienona. Haluaisin itse, että tähän tilanteeseen löytyisi jokin ratkaisu niin, että hytit voitaisiin uudelleen ottaa käyttöön.
  JuhaniV • 01.11.2010 19:13
Haastettelu on asiaa. Kyllä kaikkien pitäisi osata käyttäytyä uimalassa. Jokaisen pitäisi mennä omaan minäänsä.
  oscari • 01.11.2010 19:30
Tämä tilanne on noussut nyt näkyville myös mediaan. Hesarin yleisönosastossa on kirjoitus otsikolla: "Vartija loukkaa uimahallin saunarauhaa". Hän moittii sitä, että "...saunarauhan käsitteeseen sopii varsin huonosti vastaanotossa seisoskeleva vartiointiliikkeen mies. ... [joka] käy kierroksillaan myös tarkistamassa tilanteen löylyhuoneissa. ... Saunaan ei ole soveliasta astua peukalot nahkaremmin alle työnnettyinä ja kovakärkiset kengät jalassa."
  JuhaniV • 02.11.2010 06:37
Olen aina yrjönkadulla käydessäni ihmetellyt siellä kiertävää haalariin pukeutunutta vartijaa, joka ei millään tavalla sovellu uimahallin ympäristöön. Mielestäni on hyvin erikoinen tapa suhtautua järjestyshäiriöihin laittamalla juuri täysiikäinen poikia kiertämään uimahallissa. Euroopassa, Aasiassa ja muualla maailmalla on Yrjönkadun uimahallia vastaavissa kylpylöissä yleensä saunamestari tai vastaava henkilö, joka pitää huolen siitä että ihmiset käyttäytyvät hallissa kunnolla. Näillä herrat ovat yleensä verbaalisesti lahjakkaita ja pystyvät vaikuttamaan siihen kuinka halleissa käyttäydytään eivätkä he todellakaan verhoudu haalareidensa taakse. Suomesta ei taida löytyä tälläisia persoonia, joten ongelmat joudutaan ratkaisemaan sulkemalla ne pois.

Toivottavasti jatkossa Yrjönkadulla voidaan taas nauttia suomalaisesta saunakulttuurista entiseen malliin ilman ongelmia.
  cardo (ei rekisteröitynyt) • 02.11.2010 08:54
Vartijoiden tekemissä saunaratsioissa ja osastojen sulkemisessa on kyse taaskin vain siitä yleisestä seksinvastaisuudesta, ahdasmielisyydestä ja estoisuudesta, jota syntyy, kun konservatiiviset tahot alkavat nähdä seksuaalisuutta kaikkialla muuallakin kuin omissa päiväunissaan.

Tätä se kokoomuslaisuuden ja perussuomalaisuuden leviäminen saa aikaan! Liikuntaviraston paskahousut koettavat kieltää kaiken muun alastomuuden, erotiikan ja seksuaalisuuden, kuin heteroiden oman, jota heterot harrastavat uimahalleissa avoimesti käydessään itse altaissa kutemassa.

Umpikalloinen terveystarkastaja painosti jo sulkemaan Herculeksen takakopitkin, mihin yrittäjä suostui ravintolaoikeuksien menettämisen tai kaventamisen uhalla.

On vaarallista, että fasismin soihdut alkavat taas syttyä maassamme. Virastojen ahdasmieliset kusimutterit pitäisi lähettää Berliinin tai Pariisin saunoihin näkemään, millaista elämä on.

Seksi julkisella paikalla muka kiellettyä? Ihmisten itsemääräämisoikeuteen kuuluu voida harjoittaa seksiä siellä missä haluaa, kuten suljetussa kopissa, jos ei häiritse muita. Se on ihmisoikeus. Kateelliseksi se voi tietysti tehdä heteron, jolle seuran löytäminen ei ole yhtä luontevaa ja helppoa kuin meille homoille. Mikään ei näytä olevan heteroille yhtä tärkeää kuin kieltää jotakin meiltä. Eiköhän olisi jo oman homovaltion aika.
  Seksuaalinen (ei rekisteröitynyt) • 05.11.2010 03:11
Jäitä hattuun. Liikuntavirasto ei tietääkseni ole kieltämässä alastonuintia Yrjönkadulla. Ja erotiikan kieltämiseenkään sen rahkeet tuskin riittävät, sitä kun voi nähdä jos on nähdäkseen vaikka kutosen ratikassa.

Seksi on kuitenkin täysin eri asia. Yrjönkadun uimahalli ei ole Pariisin eikä Berliinin gaysauna, kaukoidän vastaavista puhumattakaan.

Fasisimikortti on aina houkutteleva valtti, mutta sitäkään tuskin pystyn tähän asiaan sovittelemaan. Huonoa tilannetajua ja hyttysten ampumista tykillä kyllä on havaittavissa. Kenelläkään ei liene epäilystä siitä, etteikö järjestyssääntöjen loukkauksia olisi puheena olevassa fasiliteetissa tapahtunut, mutta niiden ehkäisemiseen on varmasti muitakin keinoja kuin kommandoasuiset järjestysmiehet.

Ja vaikka pidänkin itseäni hyvin seksuaalimyönteisenä ihmisenä, kaikissa seksuaalisuuden laillisissa esiintymismuodoissa, ei seksi mielestäni kuulu suomalaiseen sauna- eikä kylpyläkulttuuriin. Jos alkaa molemminpuolisesti himottaa, siirryttäköön sitten yksityistiloihin. Yleisistä uimahalleista, joissa ei noudateta ikärajaa eikä jaotella asiakkaita seksuaalisen suuntautumisen perusteella, seksi pysyköön poissa.

Ja onhan Vogue sellaisille, jotka kokevat kaupungin uimahallin säännöt liian ahdistavina.
  Public eye • 05.11.2010 14:59
Ihmisen itsemäärämisoikeuteen ei kuulu harjoittaa seksiä siellä, missä haluaa. Edes homoilla ei ole oikeutta loukata muita omalla käyttäytymisellään.
   (ei rekisteröitynyt) • 05.11.2010 17:12
Public eye kirjoittaa asiaa. Yrjönkadun uimahalli on ihan verrannollinen esim. Mäkelänrinteesenn tai Uimastadioniin. Erona vain se, että siellä saa uida alasti ja että siellä on miesten ja naisten vuorot erikseen.

Hyvässä lykyssä Yrjönkadulla voi olla lapsia uimassa isiensä kanssa eikä ole sopivaa, että muut järjestyssääntöjä rikkovat uimahallin käyttäjät aiheuttavat kiusallisia tilanteita sellaisille, jotka haluavat niitä noudattaa.

Itse käytän Yrjönkadun uimahallia siksi, että siellä saa saunoa, uida ja rentoutua mukavan viihtyisässä sekä kylpylämäisessä miljöössä. Seksiä harrastan muualla.
  Yrjö (ei rekisteröitynyt) • 05.11.2010 18:05
Olen ollut Yrjönkadun hallissa uimassa lasten kanssa useita kertoja. Mitään huomautettavaa heidän puolestaan en ole huomannut. Toisinpäin toki. Olen kieltänyt heiltä altaassa törmäilemisen, juoksemisen ja huutamisen. Turha toivo. Noin sekunnin kuluttua sellainen ohje on unohdettu ja entinen meno jatkuu. Heidän kanssaan olen lähinnä huolestunut siitä, että häiritsemme muita. Lapset pitävät hallista kovasti. On erilaisia saunoja, hyvä allas ja saa syödä toustia!
  JuhaniV • 05.11.2010 22:44
Flirttailu, puhelinnumeroiden ja ajatustenvaihto ovat ok. MUTTA Seksi ei kuulu uimahalliin. Nyt pojat järki käteen, ei pippeli.
  Sivustaseuraaja (ei rekisteröitynyt) • 08.11.2010 10:49
Viime lauantaina hyttiosasto oli käytössä normaaliin tapaan. Käväisin laskemassa hyttien lukumäärän. Niitä on seitsemän. Eli tuo määrä oli hetken aikaa poissa hallin kapasiteetista. Vartiomiestä ei näkynyt lainkaan.

Olisikohan tämä myrsky uima-altaassa nyt laantumaan päin. Sitä ainakin toivon.
  JuhaniV • 08.11.2010 19:33
"Mielestäni on hyvin erikoinen tapa suhtautua järjestyshäiriöihin laittamalla juuri täysiikäinen poikia kiertämään uimahallissa."

Mitähän sen vartijan ikä tähän kuuluu? Käy se niin kovin kovin paljon keski-ikäsen äijän itsetunnolle, jos parikymppinen vartija joutuu puuttuun sun käytökseen. Mun mielestä on hyvä, jos varijat kiertää siellä pitämässä järjestystä (miesvartijat miesten pukuhuoneissa ja naisvartijat naisten). Homot ei oo kaikkii koskevien sääntöjen yläpuolella ja pitää myös muistaa, et siellä käy pikkulapsii, jotka ei todellakaan haluu nähdä, miten papat ottaa toisiltaan suihin.
  Riquman1990 • 10.11.2010 20:07
Käyn silloin tällöin uimakaverin kanssa vietämässä miesten iltapäivää siellä. Se on loistava keidas keskellä kaupunkia ensin otamme oluet sitten puusauna sitten höyrysauna. Uinin jälkeen syömme bratvurstit. Puheaihe on matkailu, talous, politiikkaa ja viimeiset kuulumiset. Se on meidän huippuhetki viikkosta, kukaan ei ole nalkuttamassa ja puhelimet ovat kiinni. Jos katselet ympärillesi, suurin osa miehistä ovat vanhoja eläkeläisiä, jos joku heitä haukkuvat, hävetkää katsokaa itsenne peilistä itse 80 v. yli. Ja tuo raukka nuori vartija joka vahtii meitä, säälin häntä, hän menee kyllä joku päivä sekaisin päästä, mikä työ nuorelle miehelle sellainen on. Yrjönkadun uimahalli on mailman paras paikka.
  Wecklot (ei rekisteröitynyt) • 18.01.2011 19:09
Vartijoista ei ole mielestäni haittaa. Sensijaan eräs vaalea nutturapäinen nuori naisuimavaljoja on todella ärsyttävä. Hän tekee yllättäviä syoksyjä saunatiloihin, ihan sisälle asti. Ei siis pelkästään tyydy kurkistamaan ovesta. Tuijottaa ihmisiä tiukasti myös altaan reunoilla. Asenne on gestapomainen. Tiuhat käynnit ja tuijotukset sauna- ja pesutiloissa ovat mielestäni intimiteettiä loukkaavia.
Koska kyseessä on siis uimavalvoja, niin toisaalta hän samanaikaisesti lyö laimin toisia tehtäviään. Mitä jos joku saa suonenveto- tai sydänkohtauksen altaassa juuri sillää aikaa. Valvontapöytä on tyhjänä jopa kymmeniä minuutteja, sillä aikaa kun hän on muilla kierroksillaan saunoissa tai kahvilan tiloissa vartijan kanssa seurustellen.
Yleensäkin miesten vuorolla pitäisi olla tasavertaisuuden vuoksi enemmän miespuolista henkilökuntaa. Mielestäni naisvalvojien kierrokset miesten vuorolla ovat miessukupuolen tietoista nöyryyttämistä. Onko naisten vuoroilla sitten miesvalvojia? En sitä tiedä. Kai siitä syntyisi äläkkä.
Lisäksi minua häiritsee hallissa kovaääniset kuulutukset, ikäänkuin oltaisiin rautatieasemalla tai niinkuin eröäs asiakas sanoi; laskettelukeskuksessa. Eikö tiedotuksia voi muuten kylpylänomaisessa hallissa hoitaa hienovaraisemmin. Vielä yksi asia, kaljalaseja ei saisi viedä saunoihin.
  Eläkeläinen (ei rekisteröitynyt) • 19.11.2014 11:29
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy