Voiko avioliittoaloitetta käsitellä?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • -
  • 20
Kansanedustaja Oras Tynkkynen

Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista odottaa eduskunnan lakivaliokunnan pöydällä. Julkisuudessa on taitettu peistä siitä, miksi aloite ei etene.

Monille kokeneillekin poliitikoille valiokuntien pelisäännöt tuntuvat olevan vähän hakusessa. Kerrataan siis vähän.

Valiokunta voi vapaasti päättää, alkaako käsitellä aloitetta. Hommaan voi ryhtyä, vaikka aloitteessa olisi vain yksi allekirjoittaja. Vastaavasti mikään laki ei velvoita valiokuntaa käsittelemään aloitetta, vaikka tukijoita olisi yli sata.

Valiokunnat ovat aiemminkin käsitelleet aloitteita, joihin puumerkkinsä on laittanut alle sata kansanedustajaa. Osa niistä on mennyt läpikin. Mistään ennenkuulumattomasta ilmiöstä ei siis ole kyse.

Jotkut ovat pelänneet, että avioliittoaloitteesta voi tulla ennakkotapaus. Sen jälkeen aloitepadot murtuvat ja valiokunnat tikahtuvat edustajien tehtailemiin aloitteisiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pelko on aiheeton. Valiokunnan enemmistö päättää aina käsittelystä. Se voi siis halutessaan jättää pölyttymään aloitteet, joita ei katso riittävän merkityksellisiksi.

Miksi lakivaliokunnan sitten kannattaa ottaa aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista käsittelyyn? Tähän on monta syytä.

Aloite nauttii eduskunnassa laajaa kannatusta. Sen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa, mukana useita ministereitä ja puolueiden puheenjohtajia. Lisäksi tukensa on ilmoittanut moni muu edustaja. Kuudesta hallituspuolueesta aloitetta tukee viisi.

Avioliittolaki kiinnostaa ja puhuttaa suurta joukkoa suomalaisia. Tuoreimman kyselyn mukaan uudistuksen kannalla on 57 prosenttia suomalaisista. Oli sitten aloitteen puolesta tai sitä vastaan, demokratiassa kansa ansaitsee asialle kunnollisen käsittelyn.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on hiljattain mennyt läpi mm. Tanskassa ja kolmessa Yhdysvaltain osavaltiossa. Parhaillaan lakia ollaan säätämässä mm. Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

Avioliittolaki päätyy todennäköisesti eduskunnan asialistalle joka tapauksessa. Jos valiokunta kieltäytyy käsittelemästä kansanedustajien lakialoitetta, se saattaa saada pöydälleen samansisältöisen esityksen kansalaisaloitteen muodossa.

Mitään estettä aloitteen käsittelyyn lakivaliokunnassa ei ole. Toisaalta käsittelyä puoltaa moni vahva seikka.

Lakivaliokunnalla on siis kaikki ratkaisun avaimet käsissään.


Oras Tynkkynen

20 kommenttia

YLE kertoo, että Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö on vienyt avioliittokiistan puolueiden puheenjohtajatason keskusteluun.

Ville Niinistön mukaan pääministeri Jyrki Katainen lupasi puhua eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin kanssa avioliittolakialoitteesta.
- Katainen lupasi puhua Anne Holmlundin kanssa siitä, että Holmlund huomioisi sen, mitä on hallitusneuvotteluissa sovittu, kertoo Ville Niinistö.

http://yle.fi/uutiset/ville_niinisto_paaministeri_lupasi_puhua_anne_holmlundin_kanssa_homoliitoista/6497713

Kansanedustaja Mikael Jungner puolestaan lupaa, että lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn.
Jungner sanoo, ettei lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund pysty teknisillä muotoseikoilla estämään avioliittolain käsittelyä.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194795618982/artikkeli/jungner+lupaa+avioliittolakia+koskeva+aloite+tulee+kasittelyyn.html

Kommenttia muokattu: 15.02.2013 klo 14:12
  • 2 / 20
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 15.2.2013, 13.35
Asia on ratkaistu jo lakialoitteen pohjalta: lopputuloksena selkeästi alle 100 allekirjoittajaa. Eli ei syytä edistää aloitetta.