ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Virossa oikeus päätti: ulkomailla solmittu kahden samaa sukupuolta olevan avioliitto on rekisteröitävä

Virossa on rekisteröitävä ulkomailla solmittu kahden miehen avioliitto avioliittona. Ns. parisuhdesopimus ei riitä, koska se ei anna samoja oikeuksia kuin avioliitto. Miesparia koskeva päätös tuli tiistaina ja naisparia koskeva asumisoikeuspäätös maanantaina.

Tiistaina tallinnalainen ylempi oikeusaste, ringkonnakohus, käsitteli virolaisen Ats Jooritsin ja hänen ruotsalaisen puolisonsa avioliittoasiaa. Heidän avioliittonsa oli solmittu Ruotsissa. Harjun alueen viranomaiset olivat aluksi kieltäytyneet hyväksymästä samaa sukupuolta olevien liittoa avioliittona, koska sellaista ei Viron lainsäädännössä tunnusteta. Tallinnan hallinto-oikeus oli samaa mieltä, mutta ylempi oikeusaste määräsi, että heidän liittonsa on rekisteröitävä väestörekisteriin avioliittona.

Viron lainsäädäntöön saatiin ”parisuhdesopimus” vuonna 2014 ja se koskee samaa ja eri sukupuolta olevia pareja. Laki astui voimaan tammikuun alussa 2016, mutta sen toteuttamisessa vallitsee kaaos. Laki antaisi parisuhdesopimuksen tehneille pareille samat oikeudet kuin aviopareille mm. verotuksessa ja adoptiossa, mutta käytännössä lakia ei ole pantu toimeen. Vuoden 2015 vaalien jälkeen hallitusvastuun ottanut Isänmaan ja Res Publican liitto on estänyt toimeenpanolait. Isänmaan ja Res Publican liitto on kansallis-konservatiivinen puolue.

Vuonna 2015 vain 43 paria solmi parisuhdesopimuksen.

Parlamentissa on yhä auki mm. kysymys ulkomaisen samaa sukupuolta olevan puolison oleskeluoikeudesta Virossa. Maanantaina tallinnalainen oikeus käsitteli amerikkalaisnaisen Sarahin tilannetta. Tämä oli solminut Amerikassa avioliiton virolaisen Kristiinan kanssa lokakuussa 2015. Viron poliisiviranomaiset eivät pitäneet naisia avioparina, eikä Sarah saanut muuttolupaa Viroon. Oikeus päätti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiin perustuen, että pari nauttii oikeudesta perhe-elämään ja amerikkalainen saa muutto- ja oleskeluoikeuden Viroon.

www.postimees.ee

www.postimees.ee

ranneliike.net


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy