ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Viron parlamentti hyväksyi parisuhdelain

Sami Mollgren • 09.10.2014 10:30 • 28 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Viron riigikogu eli parlamentti on hyväksynyt torstaisessa kolmannessa käsittelyssä sukupuolineutraalin parisuhdelain (kooseluseadus) äänin 40-38. Tyhjää äänesti kymmenen kansanedustajaa.

Laki sallii sekä heteroparien että homoparien rekisteröidä parisuhteensa. Sopimuksen osapuolet voivat sopia määrämuotoisesti oikeudellisesta keskinäisestä suhteestaan ja omaisuudestaan, ja esimerkiksi määritellä toinen osapuoli lähimmäksi omaisekseen.

Presidentin hyväksyttyä lain, se tulee voimaan vuoden 2016 alusta.

Parlamentti keskusteli keskiviikkona lakiesityksestä toisessa käsittelyssä useita tunteja. Toinen käsittely oli alkuaan määrä järjestää jo tiistaina, mutta konservatiivinen Isamaa ja Res Publica liit vaati lain alistamista kansanäänestykselle, ja asian käsittely vei tiistaille varatun ajan ja jatkui vielä keskiviikkona. Parlamentti päätti kuitenkin keskiviikkona hylätä IRL:n vaatimuksen.

Seksuaalivähemmistöihin liittyvät käsitykset jakavat kansaa Virossa voimakkaasti. Parisuhdelakihanke nostatti kiivaan yhteiskunnallisen keskustelun.

Viro on ensimmäinen Neuvostoliittoon kuuluneista osista, jossa samaa sukupuolta oleville pareille on päätetty antaa yhteiskunnan tunnustus.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Onneksi olkoon, Viro ja virolaiset!
  Public eye • 09.10.2014 10:41
En muista, milloin olisin jotain uutistapahtumaa seuratessani ollut yhtä jännittynyt. Tuloksen tultua julki ei tärisevin käsin kirjoittaminen ollut ihan helppoa. Pienestä oli tämä kiinni.
Minua ihmetytti, miksi fanaattisesti lakia vastustanut Erki Nool ei ollut paikalla painamassa nappia.
  smo • 09.10.2014 11:33
Virossa käytetty argumentti maan arvoviiteryhmästä (tms) sopinee myös suomalaiseen keskusteluun avioliittolaista.
  jnsto • 09.10.2014 12:04
Minusta melkein yhtä tärkeä asia itse lakiin verrattuna on se, että sen säätämiseen liittyvä keskustelu viimeinkin toi hlbti-aihepiirin Virossa julkiseen keskusteluun ja ihmisten huulille.

Kissa nostettiin pöydälle, ja nyt on jokainen asiasta jotain mieltä oleva joutunut miettimään, että mitäs mieltä oikeastaan onkaan. Osa ehkä myös, että miksi on jotain mieltä.

Tästä alkaa hlbti-aihepiirin arkipäiväistyminen, vaikka varmasti siihen menee aikaa.
  smo • 09.10.2014 12:36
Viron yleinen rekisteröity parisuhde tuottaa sen kauhistuttavan ongelman, että sikäläiset miganiikod ja rigumanid joutuvat aina ja joka paikassa korostamaan olevansa rekisteröidyssä parisuhteessa NAISEN kanssa.
  Kohtu-uurija (ei rekisteröitynyt) • 09.10.2014 13:13
Viron parlamentin äänestystulos oli taas uusi takaisku vanhoillis-uskonnollisille piireille, jotka ovat raivokkaasti kampanjoineet lakiesitystä vastaan. Kaikki Viron kirkkokunnat sanoituivat irti tästä laista, joka sinänsä ei millään tavalla edes liity kirkkojen toimintaan.

On ilmiselvää, että vastakampanjointia on rahoitettu myös ulkomailta. Ylen uutisten mukaan esimerkiksi eräs puolalainen uskonnollinen järjestö on tukenut Viron uskonnollisten liikkeiden myyräntyötä lakia vastaan.

Erki Noolin poisjäänti äänestyksestä herättää todellakin kysymyksiä. Hänen puheensa toisen käsittelyn aikana oli sekin kummallinen, puolustelua homovihaväitteitä vastaan ja vakuuttelua uuden lain perustuslain, ja ellei sen kirjaimen, niin ainakin hengen vastaisuudesta. Tosin hän tuskin oli itse edes kirjoittanut puhetta, sillä häntä ei yleisesti pidetä penaalin terävimpänä kynänä parlamentaarisissa asioissa. Ehkä Erkin olisi viisaampi keskittyä toimimaan urheiluvalmentajana, minkä hän epäilemättä osaa paremmin.

Voi olla, että Nool osasi ennustaa äänestyksen lopputuloksen eikä olisi kestänyt kuunnella sitä paikan päällä.
Erki Nool:
www.xl-studios.com
  Public eye • 09.10.2014 14:09
Erki Nool asetti (viisaasti?) urheiluun liittyvät velvollisuutensa etusijalle kansanedustajan työhön nähden. Hän on ilmoittanut lähteneensä Bakuun edustamaan Viroa Euroopan yleisurheiluliiton kokouksessa, joka tosin alkaa vasta perjantaina. Samalla hän ilmoitti arvanneensa jo keskiviikkona, miten äänestyksessä tulee käymään, ja ettei hänen läsnäolonsa olisi tulosta muuksi muuttanut.
www.delfi.ee
  Public eye • 09.10.2014 17:37
Se oli hyvä uutinen Virosta, etten sanoisi erinomainen. Olin varautunut pettymykseen, enkä uskaltanut päivällä lukea aluksi ulkomaan uutisia lainkaan. Vaikutti mielestäni siltä, että kansaa edustavat ovat siellä fiksumpia kuin valitsijansa, meillä toisinpäin.
Täytyykin poiketa lähiaikoina etelänaapurissa.

Nyt on kyllä surun päivä Vooglaidin suvussa. Äärikatolinen Varro V. on lietsonut homovihaa vuosikausia ja toiminut nokkamiehenä homovastaisessa adressissa ja muissa tempauksissa lehtikirjoituksista puhumattakaan. Varron isä on, jos oikein ymmärsin, samaa kaliiberia eli kyseessä ilmeisesti sukuvika. Siis että järki ei luista.
---
Suomessa uskontopohjaista homo-ongelmaisuutta potevat ovat käynnistäneet taisteluntapaisia meitä vastaan. Evankelis-luterilainen kirkko on, kuten kaikki tietävät, vastustanut lähes kaikkia naisten, uskonnottomien ja homojen oikeuksia. Kirkko halusi pitää meidät rikollisina eli vastusti ankarasti homosuhteiden laillistamista nuoruudessani julkaisten esimerkiksi paimenkirjeen, jossa meidät tuomittiin syntisiksi ja sairaiksi. Sen jälkeen kirkko on vastustanut homoseksuaalisuuden poistamista sairausluokituksesta, vastustanut parisuhdelakia käyttäen ”asiantuntijanaan” mm. puoskarijärjestö Aslanin Ari Puontia jne. ja nyt sitten vastustetaan tasa-arvoista avioliittolakia.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei koske kirkkoa eikä sille kuulu, ketkä solmivat avioliiton maistraatissa. Tämä ei ole hillinnyt kirkon äänitorviksi valittuja. Kirkon kansliapäällikkö Jukka Keskitalo on taas avannut leipäläpensä asiasta, joka ei hänelle eikä kirkolleen kuuluu lainkaan. Keskitalon haastattelu on julkaistu Perusta-lehdessä, jota kustantavat maamme kristillisiin homovihajärjestöihin kuuluvat tahot. Niistä esimerkiksi opiskelijajärjestö OPKO:n tilaisuuksissa esiintyy ”asiantuntijoina” puoskarointi-Aslanin nokkamiehiä.
Tämä juttu on julkaistu lahkolaisten Seurakuntalainen-lehdessä:

www.seurakuntalainen.fi

Kommenttia muokattu: 09.10.2014 klo 20:37
  Havainnoija • 09.10.2014 18:44
Siinä missä ääriuskonnollisilla on ollut varmasti omat sanottavansa tätä lakia vastaan, on Virossa vallitseva nihkeä asenne kyllä enimmäkseen muualta peräisin kun uskonnosta.
Viro on Euroopan vähiten uskonnolliseksi julistettu valtio. Sikäläisistä uskontokunnista suurin on ortodoksikirkko johon kuuluu n 16% väestöstä, enimmäkseen venäläisiä, ja kakkosena tulee ev.lut. kirkko jonka jäsenmäärä on enää vain n. 10% väestöstä. Viron väestöstä suurin osa on siis uskonnottomia, joten homojen oikeuksien vastustaminen varmaan harvemmin johtuu uskonnollisista näkökulmista.
Itse näen tämän "ateistisen homofobian" jotenkin ongelmallisempana, sillä sen lähdettä on vaikeampi perustella. Uskonnollinen ihminen voi heitellä irrallisia lauseita pyhästä kirjastaan sen kummemmin kyseenalaistamatta niiden sanomaa, eikä hänen tarvitse asiaa itse pohtia, sillä joku muu tämän asenteen aikanaan hänen puolestaan määritellyt. Jos ihmisellä ei ole mitään virallista ideologiaa, joka olisi homokielteinen, mistä tämä viha siis kumpuaa?
  iiz • 09.10.2014 19:27
Reilussa 20 vuodessa ei ole ehditty kuroa yli 70 vuoden yhteiskunnallista kehitystä kiinni. Aikahyppy vuodesta 1939 vuoteen 1991 vaatii veronsa vielä hyvän aikaa. Yhteiskunnallisessa kehityksessä moni asia pysähtyi puoleksi vuosisadaksi.

Esimerkiksi seksuaalivähemmistöistä ei ole käyty sitä yhteiskunnallista keskustelua, mikä rautaesiripun aurinkoisemmalla puolella - Suomi mukaanluettuna - käytiin. Ilman tuota keskustelua täälläkin olisi asiaa kohtaan moninkertainen määrä ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä.

Neuvostomiehityksen aika jätti eräänlaisen arvotyhjiön, joka on pyrkinyt täyttymään paitsi nykymaailman asioilla, myös miehitystä edeltäneen ajan asioilla. Se aika edustaa monille kultaisinta aika Viron historiassa. Valitettavasti vielä 1930-luvulla ei Euroopassa suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ollut kovin myönteistä.

Marju Lauristin sivusi aihetta hiljan, ja siitä kertoo Viron yleisradio otsikolla "Lauristin: kooseluseaduse ümber tekkinud vastasseis võimaldab inimestel välja elada viha ja pingeid" ( uudised.err.ee ). Itsekin olen näitä pohdiskellut joissain kommenteissa, esim. ranneliike.net
  smo • 09.10.2014 21:04
Kyllähän tässä sydän jätti muutaman lyönnin väliin. Loistava uutinen. Ja jospa antaisi potkua Suomen eduskunnallekin.
Pakko linkittää tämä tähän, vaikka ei ko. aihetta koskekaan: nyt.fi

Että on se Suomen moraali ja tulevaisuus ollut koetuksella ennenkin, ja hyvin on selvitty. Peräti eteenpäin on menty.
  Miritza • 09.10.2014 21:04
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on jo ehtinyt pistää nimensä uuden lain alle ( uudised.err.ee )
  smo • 09.10.2014 22:03
Tämä Usarin blogi käsittelee Viron parisuhdelakia. Eräs pölhöpopulisti on laittanut linkin myös ranneliike.netin vanhaan uutiseen. Jos joku teistä Usariin rekisteröityneistä haluaa kommentoida, niin:

mikihoijer.puheenvuoro.uusisuomi.fi
  Havainnoija • 09.10.2014 22:32
Kirkko ei vastustanut homoseksuaalisten suhteiden rangaistavuuden kumoamista, josta eduskunta päätti syksyllä 1970.

Sen sijaan kirkon perheasiaintoimikunnan lausunto vaikutti osaltaan siihen, että lakivaliokunnassa hallituksen esitykseen lisättiin 20. luvun 9. pykälän 2. momentti, joka kriminalisoi julkisen kehottamisen kahden samaa sukupuolta olevan väliseen haureuteen. Kokoomuksen hämeenlinnalainen juristikansanedustaja Timo Mäki oli jättänyt asiasta rinnakkaisaloitteen (siis aloitteen, joka kytkeytyi hallituksen lakiesitykseen).

Oululainen kansanedustaja Helvi Niskanen (skdl) esitti suuressa salissa kehotuskiellon poistamista laista, mutta esitys hävisi, ja kehotuskielto jäi lakiin pääasiassa porvarillisten puolueiden edustajien voimin. Suuri sali hylkäsi myös ponsiesityksen, jossa hallitusta kehotettiin seuraamaan lainkohdan vaikutuksia kirjallisuuteen ja asialliseen tiedottamiseen ja ryhtymään tarvittaviin toimiin. (Käytettävissäni ei juuri nyt ole tarkkaa tekstiä, jonka muotoilemiseen osallistuin - olematta eduskunnan jäsen.)
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 10.10.2014 00:33
Ja sori vielä:
Mikä on "SETA-homo"?
Sekö, joka järjestelmällisesti ajoi homouden poistamista rikoslaista ja tautiluokituksesta?
Sekö, joka ajoi väsymättä kampanjaa Hiv-Tukikeskuksen rahoittamisen puolesta ja sen lopettamista vastaan. Sekö, joka valvoi yöt auttavassa puhelimessa tukien itsaria hautovien teinien tukena?
Itse en ulkomaalaisena kuulu järjestöön, mutta teen jouluahjoiktksen rahassa. Olen siis YLPEÄ SETA-HOMO.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 10.10.2014 00:51
Rekisteröity parisuhde riittää Viroon ja Suomeen. Jätetään homoliitot ruotsalaisille.

"Viron yleinen rekisteröity parisuhde tuottaa sen kauhistuttavan ongelman, että sikäläiset miganiikod ja rigumanid joutuvat aina ja joka paikassa korostamaan olevansa rekisteröidyssä parisuhteessa NAISEN kanssa."

Mun tietääkseni avioliitto on edelleen mahdollinen eri sukupuolta oleville. Korjaa, jos mä oon väärässä.

Kommenttia muokattu: 10.10.2014 klo 01:49
  Riquman1990 • 10.10.2014 01:46
Riittävää on - ei enempää eikä vähempää kuin - täysi yhdenvertaisuus. Ei muulle oikein löydy kestäviä perusteluja.
  smo • 10.10.2014 06:59
Kelpaisiko Riqumanille israelilainen kompromissi: tunnustetaan juridisesti ulkomailla solmitut avioliitot kahden miehen ja kahden naisen välillä. Naapureinahan meillä on Ruotsi ja Norja joissa homoliitot on sallittu.

Israelista moni homo- ja lesbopari lähtee avioitumaan ulkomaille, esimerkiksi Hollantiin tai Kanadaan. Kun pariskunta palaa juhlien jälkeen kotiin, Israelin valtio tunnustaa liitot valideiksi vihkitodistusta vastaan.

Israelissa on tässä suhteessa otettu askel oikeaan suuntaan.
  Tommi Toora (ei rekisteröitynyt) • 10.10.2014 10:00
Riquman1990:lle

Mitä nämä 'homoliitot' ovat. Ei Ruotsin lainsäädäntö tämmöistä tunne. Kuka ajaa 'homoliittoja' – ei ole tullut vastaan?

Vai tulkitsenko oikein, että 'jätetään tasa-arvoinen avioliitto ruotsalaisille' (ja argentiinalaisille, belgialaisille, brasilialaisille, kanadalaisille, tanskalaisille, ranskalaisille, islantilaisille, alankomaalaisille uusseelantilaisille, norjalaisille, portugalilaisille, espanjalaisille, eteläafrikkalaisille, briteille sekä urugualaisille – näillä kaikilla kansoilla on paljon opittavaa suomalaisilta!)
  Swennepelle (ei rekisteröitynyt) • 10.10.2014 11:03
Virosta ja kirkon vaikutusvallasta, hieman asian vierestä. 60-luvulla kuuntelin aika usein Viron sunnuntaiohjelmaa, kun Yle tarjosi jump tai väritöntä klassista. Niin, siellä Viron radiossa sunnuntaisin juontanut nainen aika ajoin palasi teemaan, että "Virossa ei porvarivallankaan aikana" kirkolla ollut Suomen tapaista valtaa eikä ollut kirkollisveroja, "eikä kirkko voinut ulosmitata kenenkään lehmää tai hevosta". - Päts oli ortodoksi. Saksalaisvallan aikanakaan ei ilmeisesti valtaa hoidettu kirkon kautta vaan suoraan kartanoiden jne toimesta. Tietenkin 70 vuotta Neuvostoliittoa oli piste i:n päälle. Ja vuoden 1991 jälkeen kirkon nosto päätyi missourisynodilaisten vaikutusvallan piiriin.

Kommenttia muokattu: 10.10.2014 klo 11:51

Kommenttia muokattu: 10.10.2014 klo 11:52
  jnsto • 10.10.2014 11:51
Yle tarjosi jump? Jnsto voitko avata?
  Salty dog (ei rekisteröitynyt) • 10.10.2014 22:22
Voisin arvella kyseessä olevan jumalanpalvelusten.
  smo • 11.10.2014 01:23
Stehpen Fry julkaisi mielenkiintoisen kirjoituksen "Estonia Everybody! Freedom Reigned" ( www.stephenfry.com ) torstaina. Kannattaa lukea.

***

Edellä mainituista Viron radion suomenkielisistä lähetyksistä:

Sunnuntaiaamupäivän lähetyksen ajankohta saattoi ollakin harkittu: radion jumalanpalveluksia vierastava saattoi hyvinkin kääntää radion siksi ajaksi toiselle asemalle, eikä vielä 1960-luvulla ollut kovin paljon kotimaista valinnan varaa.

Eri aikoina propagandan osuus Viron radiossa on vaihdellut. Eittämättä sitä on toisinaan ollut, mutta aika paljon ohjelmat käsittelivät kulttuuria ja poliittiset kysymykset väistettiin tyystin.

Itse kuuntelin Viron radion suomenkielisiä ohjelmia paljonkin 1980-luvun loppupuoliskolla, ja pikku hiljaa viron kielikin tuli sen verran tutuksi, että myös vironkielisen ohjelman seuraaminen kävi päinsä.

Viron radion nettiarkistossa on kuunneltavana myös suomenkielisiä lähetyksiä kokonaisina ja klippeinä ( arhiiv.err.ee ).

Vuonna 1960 oli tarjolla muistoja Leninistä ( arhiiv.err.ee ), vuonna 1961 haastateltiin kirjailija Friedebert Tuglasia ( arhiiv.err.ee ) ja vuonna 1965 alkoi matkustajalaivaliikenne sotien jälkeen uudelleen Helsingin ja Tallinnan välillä ( arhiiv.err.ee ).

Syksyllä 1975 Georg Otsin kuoleman jälkeen oli ohjelma taiteilijan muistolle ( arhiiv.err.ee ). Tuohon aikaan vasta tapailin ensimmäisiä sanojani, eikä minulla ole muistoja noilta ajoilta.

1980-luvun lopulla puheet Neuvostoliiton ongelmista tulivat mukaan - ja alkoivat myös pohdinnat Viron irtautumisesta Moskovan käskyvallasta.

Syksyllä 1988 - noin kolme vuotta ennen itsenäisyyden ajan paluuta - kerrottin kansanrintaman kongressin edustajien ja kansalaisten järjestämästä kansankokoontumisesta ( arhiiv.err.ee ). Samana vuonna Virossa voitiin vietettää taas joulua. Siitä ja sen ajan poliittisesta tilanteesta puhui Harri Tiido ( arhiiv.err.ee ).

Vuonna 1989 puhuttiin perestroikasta, poliittisista lakoista, neuvostoimperiumin romahtamisesta ja luettiin runoja. Aiheena olivat Molotovin-Ribbentropin sopimus ja sitä protestoiva Baltian ketju ( arhiiv.err.ee ), äänessä olivat Kulle Raig ja jo edesmennyt Jüri Oll.

Vuonna 1990 aiheena oli Viron kongressi ( arhiiv.err.ee ) ja laulujuhlat ( arhiiv.err.ee ).

Vuoden 1991 lopulla - muutama kuu valtiollisen itsenäisyyden palauttamisen jälkeen - pohdittiin, kuinka vapaa on Viro ( arhiiv.err.ee ).

Vuonna 1992 Viron kruunu tuli rahaksi ( arhiiv.err.ee ) ja muisteltiin myös Viron radion suomenkielisten lähetysten historiaa ja luettiin vanhoja kuuntelijoiden kirjeitä ( arhiiv.err.ee ).

Saarenmaalla oleva meteoriitin synnyttämä Kaalinjärvi ehdittiin myös esitellä ( arhiiv.err.ee ).

Yle:n kirjeenvaihtajana toiminut Ulla-Maija Määttänen oli haastateltavana, kun itsenäisyyden aika oli jo palannut ( arhiiv.err.ee ). Vuonna 1997 Yle puolestaan lähetti ohjelman Viron radion suomenkielisten lähetysten historiasta ( arhiiv.err.ee ).

Kieltäkin saattoi opetella ( arhiiv.err.ee ) ja ( arhiiv.err.ee ). Aiemmin oli saanut myös tutustua nuorten tallinnalaisten slangiin ( arhiiv.err.ee ).

Tästä parisuhdelakiasiasta emme saa kuultavaksemme suomenkielisiä klippejä Virosta, koska suomenkielisten ohjelmien tekeminen päättyi kesällä 1998.
  smo • 12.10.2014 00:18
Parisuhdeonnea virolaisille!
- hyvä ensiaskel luonnottomista uskonnoista (neuvostouskonnosta ja abrahamisista uskomuksista) vapautumisen tiellä virolaisillakin.

Kommenteissa kirjoiteltuun muuhun:
Palestiinaa miehittävistä israelilaisista ei kannata, eikä voi ottaa mallia meidän hlbt-ihmisten kohtelussa, sillä israelilaisethan toimivat varsin ristiriitaisesti. Ylläpitävät kiiltokuva-kulissi Tel Aviv -"suvaitsevaisuuskuvaansa", mutta monella muulla alueella äärijuutalaiset ovat kimpussa.

Pahinta israelilaisilta on se, että he melkeinpä mainostavat palestiinalaiset ja muutkin naapurimaidensa hlbt-ihmiset tervetulleiksi, mutta sitten pyrkivätkin selvittämään näiden kuulumisen hlbt-ihmisiin ja uhkaavatkin paljastaa heidät maissaan, elleivät he suostu israelilaisten vakoojiksi naapurimaissa. Tosin Länsirannalla ja Jordaniassa homorakkaus on ollut laillista vuosikymmeniä kauemmin kuin israelilaisilla, jo vuodesta 1951, kun israelilaiset saivat vasta 1988 kumottua tuomiolakinsa.

Gazaan hyökkäilyissään israelilaiset ovat surmanneet palestiinalaisen homoaktivistiparin, Ahmad Hajjaj:n ja Fayiq Saad:n 2012 heidän kotinsa tulituksella. Asiaa ei toki uutisoitu israelilaismediassa.

www.israellycool.com
  human • 12.10.2014 09:33
Ellei viroa taida, saattaa Viron mediasta saada jotenkuten selvää tälläkin
viro -> suomi: translate.google.com

laittamalla median nettisivuosoitteen vasempaan käännösruutuun, eli esim.
translate.google.com

Ja ehkä parempaa käännöstä tällä
viro -> englanti: translate.google.com

Kommenttia muokattu: 12.10.2014 klo 09:40
  human • 12.10.2014 09:39
Virossa hlbti-toimijoiden olisi juuri nyt hyvä käyttää hetki hyväkseen; nyt olisi mahdollista saada onnistuneesti viestittyä asiallista tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Suuri ongelmahan on yhä hlbti-aihepiiriin liittyvä tietämättömyys ja ennakkoluulot.
  smo • 12.10.2014 10:23
Virossakin umpiuskovaiset ovat meuhkanneet "ikiaikaisesta, perinteisestä (heteroseksuaalisuuteen suuntautuneitten) avioliitosta", mutta mikähän Virossakaan tuon "ikiaikaisuuden" histori oikein mahtaa olla.

Ainakin (Ruotsi-)Suomessa säädettiin vasta 1734 sellainen avioliittolaki, joka teki avioliitoista evankelisluterilaisen kirkon monopolin.
Tuota ennen Suomessa avioliitto oli maallinen, aviopuolisoiden perheiden välinen sopimus ja (kirkollinen) vihkiminen pelkkä vapaaehtoinen lisä. Muutenkin vasta keskiajalta alkaen (eli vasta sen jälkeen kun miekkalähetys/käännytys oli saapunut tänne) osa otti myös kirkollisen vihkimisen, mutta laki ei mitenkään edellyttänyt sitä ja se oli vain lisäseremonia, joka ei perustunut yhteiskunnan avioliittolakiin.

Suomessa säädettiin sitten heti itsenäistymisemme alussa 1917 myös siviilivihkiminen avioliittovaihtoehdoksi, joten rakkausavioliiton on voinut Suomen koko itsenäisen historian ajan solmia uskonnoista vapaina. "ikiaikaista" kirkkomonopoliaikaa ehti olla siten vain reilut 180 vuotta, mikä ei ole lähelläkään ikiaikaista :P

Silti "ikiaikaisen" kirkollisen vihkimyksen kannattajat repäisivät kauhtanansa tuolloin 1917 ja sadattelivat maailmanlopun uhkauksiaan.

Lisäksi on hyvinkin mahdollista, että Suomessakin, kuten monissa muissakin yhteiskunnissa, ennen kristinuskomuksen tänne pakkotuontia, oli ehkä naispareja ja miesparejakin aviopuolisoina tuhansia vuosia - elettiinhän tuolloin aidon monimuotoisen luonnollisempaa, tervehenkisempää aikaa.

Viron alueen avioliittolaki-historiasta en tosin tiedä, eli miten siellä on itsenäisyysaikoinaan, sekä Ruotsin tai Venäjän vallan aikoina tilanne ollut.

Kommenttia muokattu: 12.10.2014 klo 11:33
  human • 12.10.2014 11:23
Huomasin tuossa että Viro viestittää maataan hlbt-ystävällisenä

www.visitestonia.com

Ja sivu on mukavasti myös suomeksi, sekä useilla muillakin kielillä

www.visitestonia.com

Tuolla muuten lukee huomionarvoinen fakta: "Tiesitkö?
Homoseksuaalisuus ei koskaan ole ollut rikos itsenäisessä Virossa – kahtena aikakautena, jolloin se oli kriminalisoitu, Viro oli Venäjän/Neuvostoliiton hallinnassa."

Myös Tallinna virallisilla matkailusivuilla on etusivulla (alavasemmalla) infosivulinkki hlbt-matkailijoille

www.tourism.tallinn.ee

Tuolta löytyy myös tallinn.gaymap.ee

Eli aivan kuten Helsinkikin ja Tukholmakin viestittävät, omalta osaltaan.

Ihan hyvä käytännöllinen toteutus tuolla Viron matkailusivuilla "Tallenna pdf:ksi" -toiminto, millä saa kätevästi otettua sivun tiedot offline-talteenkin (saahan tuon toki muutenkin, lisäohjelmilla, mutta kiva että toiminto on huomattu laittaa sivulle jo valmiiksi).

Viron osalta näkyy tuo neuvosto-aika siinä että heiltä ei ole niin esillä avoimemmin eläinetä hlbt-ihmisiä historiastaan, kuin avoimuuden ajasta hieman kauemmin nauttineissa maissa.
Sitten myös neuvostoromahduksen jälkeen, omaksi kansakunnakseen jälleen nousun haastavina vuosina, arjesta selviämisen kamppailuissa, sekä hetero- että hlbt-prostituutiokin pääsi Virossa normaalia suurempaan asemaan ja siihen ehkä liittyvä turismikäyttäytyminen pääsi joksikin aikaa ylisuureen asemaan. Asenteissa toki myös neuvostoajan koulimilla vanhemmilla, raamattu-invaasion kourissa, asenteet hlbt-lapsiinsa ovat olleet hieman törmäyskurssilla.

Mutta, meille kunnia-asiahan on vierailla vapaan-vastuullisesti hlbt-ystävällisemmässä naapuri-Virossa ja tehdä hyvä hlbt-vaikutus virolaisiin, etenkin nyt kun Viro haluaa erottua edukseen, paremmin lähempänä Länttä, kuin Venäjää : )

Kommenttia muokattu: 12.10.2014 klo 11:56
  human • 12.10.2014 11:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy